جهت مشاهده مطالب کارشناسان و کاربران در این موضوع کلیک کنید







موضوع: شانس موفقیت پیوند کلیه ازخویشاوندان درجه یک بیش از سایرین است
-
۱۳۸۷/۱۲/۰۴, ۱۸:۰۷ #1
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 1,426
- مورد تشکر
- 5,443 پست
- حضور
- 16 روز 13 ساعت 47 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 2
- گالری
-
107
شانس موفقیت پیوند کلیه ازخویشاوندان درجه یک بیش از سایرین است
شانس موفقیت پیوند کلیه ازخویشاوندان درجه یک بیش از سایرین است
رییس یازدهمین کنگره انجمن اورولوژی ایران گفت: شانس موفقیت پیوند کلیه از خویشاوندان درجه یک به دلیل مشابهت های ژنتیکی بیش از سایرین بوده و در این روش، امکان پس زدن عضو به حداقل می رسد.
رییس یازدهمین کنگره انجمن اورولوژی ایران گفت: شانس موفقیت پیوند کلیه از خویشاوندان درجه یک به دلیل مشابهت های ژنتیکی بیش از سایرین بوده و در این روش، امکان پس زدن عضو به حداقل می رسد.
دکتر محمد علی زرگر با اعلام این خبر افزود: سالانه حدود ۱۴۰۰ تا ۱۵۰۰ پیوند کلیه در کشور انجام می شود که ۹۰ تا ۹۵ درصد این پیوندها، از اهدا کنندگان زنده و ۵ تا ۱۰ درصد آن از طریق پیوند از جسد است.
وی یادآور شد: در کشورهای غربی برخلاف ایران، آمار دریافت کلیه از جسد بیش از ایران بوده و میزان اهدای کلیه از افراد زنده بسیار کم است.
دکتر زرگر گفت: به همین علت گیرندگان کلیه در این کشورها سه تا چهار سال برای دریافت این عضو می بایست در نوبت انتظار بمانند، این در حالی است که در ایران به دلیل آمار بالای اهدا کننده کلیه این زمان کمتر است.
رییس یازدهمین کنگره انجمن اورولوژی ایران اضافه کرد: هر چند موفقیت پیوند کلیه از خویشاوندان درجه یک بیشتر است اما آمار اهدای کلیه به این روش در کشور به مراتب پایین تر از اهدا از سوی افراد غیرخویشاوند است.
وی با اشاره به تلاش صورت گرفته از سوی انجمن اورولوژی ایران در این زمینه تصریح کرد: هدف این انجمن آن است که با فرهنگ سازی مناسب از تعداد اهدا کنندگان زنده کاسته شده و در عوض با همکاری مردم آمار اهدا کنندگان از جسد افزایش یابد.
دکتر زرگر ادامه داد: عمل پیوند کلیه در ایران اغلب توسط اورولوژیست ها انجام می شود و مراقبت های بیمار پس از پیوند توسط متخصصان نفرولوژی صورت می پذیرد.
وی اضافه کرد: با توجه به اهمیت مساله پیوند کلیه امسال نیز پیوند کلیه به عنوان یکی از محورهای کنگره یازدهم انجمن تعیین شده است و مباحث جدید در این زمینه مطرح خواهد شد.
به گفته رییس یازدهمین کنگره انجمن اورولوژی ایران پیوند کلیه در بیماران قلبی - عروقی با ریسک بیشتری همراه است که راهنمای درمانی به منظور کنترل، درمان بیماریهای قلبی و عروقی و عوامل خطر در برنامه مراقبت طولانی مدت در گیرندگان پیوند کلیه باید ادغام شود.
وی افزود: با برنامه ریزی خاص برای کنترل فشار خون بالا، سیگار کشیدن و دیابت، بعد از پیوند کلیه شانس بروز بیماریهای قلبی کاهش می یابد.
گفتنی است، یازدهمین کنگره انجمن اورولوژی ایران با همکاری انجمن اورولوژی اروپا ۹ تا ۱۲ خرداد ماه امسال در محل کتابخانه ملی تهران برپا می شود.
خبرگزارى ايسنا
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۱۲/۰۴, ۱۸:۱۵ #2
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 1,426
- مورد تشکر
- 5,443 پست
- حضور
- 16 روز 13 ساعت 47 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 2
- گالری
-
107
کليه و پيوند کليه براي ناواردها! کليه ها، اعضاي لوبيا شکلي هستند که در پشت ما، درست زير کمر قرار گرفته اند. هر کليه يک آدم بزرگ تقريباً به اندازه يک مشت است و حدود صد گرم وزن دارد. درون هر کليه، خون از فيلترهاي نازکي به نام نفرون رد مي شود. در هر کليه هم حدود يک ميليون از اين واحدهاي کوچک تصفيه وجود دارد. به دليل وجود نفرون هاست که دو کليه سالم مي توانند هر دو دقيقه يک بار، تمام خون بدن را تصفيه کنند.
کليه ها چند کارکرد مهم و اساسي دارند:
1- آنها آب بدن ما را تنظيم مي کنند. بدن براي اينکه بتواند درست کار کند، درست مثل ماشين، به تنظيم آب احتياج دارد. کليه ها آب اضافي را از بدن خارج مي کنند. گاهي هم جسم ما به آب بيشتر احتياج دارد، در اين موقع هم باز اين کليه ها هستند که آب لازم را حفظ مي کنند.
2- آنها هورمون توليد مي کنند. اين هورمونها وارد گردش خون مي شوند و فشار خون ما را تنظيم مي کنند. اين هورمونها در خون جريان مي يابند و کارهاي خيلي مهمي مي کنند مثل تنظيم فشار خون، ساختن گلبولهاي قرمز و جذب کلسيم از روده کوچک اگر يک کم زيست شناسي سرتان بشود، حتماً مي دانيد هر کدام از اينها چقدر حياتي است!
3- کليه هاي سالم مواد زايد را از بدن خارج مي کنند. مواد معدني مثل پتاسيم و سديم براي کارکرد سلولها خيلي ضروري هستند. اما زياد شدن هر کدام از آنها هم برايمان خطرناک است. مقدار اضافي از هر کدام آنها بايد توسط ادرار، که فرآورده اساسي کليه است، به بيرون فرستاده شود. کليه ها حتي به استخوانها هم کار دارند! تعجب مي کنيد؟ مقدار کلسيم و فسفر که مهمترين مواد در ساخت استخوانها هستند، توسط کليه ها کنترل مي شود. از شکستن و مصرف شدن مواد غذايي پروتئيني مثل گوشت در سلولها، موادي مثل اوره و کراتينين تشکيل مي شود. اين دو ماده همين طوري خطرناک نيستند، اما اگر در بدن باقي بمانند و زياد شوند مثل يک سم مهلک باعث مرگ، مي شوند. بدين ترتيب وقتي کليه ها دچار نارسائي و بدکاري مي شوند، عاقبت کار معلوم است!!
اما چرا کليه ها از کار مي افتند؟
وقتي کارکرد کليه به 10% مقدار معمولي اش مي رسد، ديگر نمي تواند آب، نمک يا مواد زايد را از بدن بيرون کند. در اثر اين اتفاق بافت هاي بدن مثل بادکنک پر از آب مي شوند و ورم مي کنند. اين تازه علاوه بر مسموميت خوني است که از سموم و مواد زايد انباشته شده است. فشار خون بالا مي رود و بومب ...!! اينجا را ببينيد.
بيماريهايي که باعث از کار افتادگي کليه مي شوند، عبارتند از:
• گلومرولونفريت
• ديابت
• بيماري پلي کيستيک کليه
• عوارض جنبي داروها
• پيلونفريت
• انسداد مجاري ادرار
• فشار خون بالا
وقتي کليه از کار افتاد چي؟
حالا بايد به سراغ يک روش درماني رفت. معمولاً اولين درمان ممکن دياليز کردن است. دياليز يعني تصفيه کردن خون از راه مکانيکي. به کمک اين روش مواد زايد و آب اضافي از خون خارج مي شوند و بدن نظم و ترتيب پيدا مي کند. اتفاقي که در هنگام دياليز مي افتد شبيه کار کليه است. يعني فيزيک يکساني دارد ولي در دياليزور به شکل ساده تري رخ مي دهد.
اينجا را نگاه کنيد! و دقت کنيد که دياليز چه اصولي دارد. آنها را به خاطر بسپاريد تا بتوانيد با کار يک کليه طبيعي مقايسه کنيد.
اما وقتي دياليز ديگر جواب نمي دهد، وقت پيوند کليه است! براي ادامه دادن مطلب بهتر است اول يک کمي درباره کليه بدانيم. چطور همه اين اتفاقات مهم در کليه روي مي دهند؟
خوب آخرين تصويري را که ديديد به خاطر داريد؟ هنوز کنجکاويتان سيراب نشده؟ حق داريد!! حالا به اين يکي مطلب توجه کنيد. اما براي استفاده بهتر، موقع ديدنش، سعي کنيد مهمترين نکته ها را به خاطر بياوريد. مثلاً چيزهايي که بايد دفع شوند يا بايد تنظيم شوند و دقت کنيد هر کدام از کجا وارد مسير اصلي جريان مي شوند، به خون مي روند يا به سمت لوله هاي ادراري و چرا؟ اگر هنوز بيشتر در اين فلش پيش برويد، مي توانيد مکانيسم دقيق مولکولي هر کاري را هم کشف کنيد.
ديگر وقت خوبي است که درباره پيوند کليه صحبت کنيم:
اما پيوند کليه يک عمل جراحي است که در آن يک کليه سالم با کارکرد خوب جاي گزين کليه کسي که مشکل و نارساني شديد کليه دارد، مي شود.
اين نوع عمل که در سالهاي بعد از دهه هشتاد بسيار معمول شده است در 85% موارد موفقيت آميز است و در صورت پس زدن يا وجود اشکال مي توان آن را دوباره با دهنده ديگري تکرار کرد. بهترين فايده عمل رها شدن بيمار از دياليز پي در پي و امکان زندگي آزادانه و راحت است. حدود يک سوم تا نيمي از بيماران کليوي شرايط انجام پيوند را دارند. کليه لازم براي پيوند از دو طريق تهيه مي شود: از طريق دهنده زنده يا مرده در مورد دهنده هاي زنده، استفاده از کليه خويشاوندان معمولاً به دلايل ژنتيکي جواب بهتري مي دهد. اما دهنده مرده، اشخاصي هستند که دچار سانحه و فوت ناگهاني يا مرگ مغزي شده اند. اعضاي حياتي اين اشخاص در صورت رضايت کتبي خودشان ( به صورت عضويت در گروه هاي اهداي اعضا) يا خانواده شان در محلولهاي خاصي نگه داري مي شود و به چندين انسان ديگر، زندگي تازه اي مي بخشد. حدود دو سوم کليه هاي پيوندي از اين راه تهيه مي شود.
يک کليه به تنهايي مي تواند نياز بدن را برآورده کند. همانطور که ديديد کليه هاي قبلي بيمار در جاي خود باقي مي مانند، مگر اينکه وجودشان ايجاد عفونت يا فشار خون بالا بکند يعني در کار عضو جديد بدن اخلال کنند. به محض وصل شدن به رگهاي خوني کليه جديد شروع به تصفيه خون مي کند. اما لازم است بيماران از داروهاي مخصوصي استفاده کنند که سيستم ايمني بدنشان را ضعيف مي کند. چون همان طور که مي دانيد وظيفه دستگاه ايمني مقابله با هر جسم خارجي اي است که وارد بدن ما مي شود. اگر اين دستگاه بتواند کار خودش را به خوبي انجام بدهد، همه زحمات گروه پزشکي هدر رفته و به اصطلاح "پيوند پس زده" مي شود. براي همين بيماران پيوندي بايد بعد از عمل تا چند هفته در بيمارستان تحت نظر باشند. اما خوب اکثر آنها بيمارستان را با يک عضو جديأ و به اميد زندگي بهتر ترک مي کنند.
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۱۲/۲۸, ۲۱:۲۵ #3
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 1,426
- مورد تشکر
- 5,443 پست
- حضور
- 16 روز 13 ساعت 47 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 2
- گالری
-
107
پیوند کلیه
تعریف :
برای بیماری که دچار نارسائی مزمن کلیوی شده است یکی از گزینه های درمان حمایتی علاوه بر همودیالیز ، پیوند کلیه است . پیوند کلیه عبارت است از گرفتن کلیه از یک دهنده زنده (خویشاوند یا غیر خویشاوند ) یا از جسد انسان و پیوند کردن آن به گیرنده مبتلا به نارسائی کلیه .
عوارض :
چون در پیوند کلیه از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن استفاده می شود گیرندگان پیوند کلیه در معرض ابتلا به عفونت و برخی از بدخیمی ها می باشند، علاوه برموارد فوق ممکن است بافت پیوندی دچار پس زدگی شود.
برای پیشگیری از عوارض مطرح شده قبل از پیوند آزمایشات کامل فیزیکی برای تشخیص و درمان مواردی که می تواند پس از عمل پیوند باعث بروز مشکلاتی در بیمار شود ، انجام می گردد. تعیین نوع بافت ، گروه خون وکنترل آنتی بادی ، برای تعیین هماهنگی بین بافت ها وسلول های دهنده و گیرنده ضروری است . در زمان پیوند بیمار نباید هیچگونه عفونتی داشته باشد ، زیرا پس از عمل به دلیل استفاده از داروهای سرکوب کننده ایمنی ، در معرض خطر عفونت قرار دارد. قبل از پیوند توانائی بیمار جهت سازگاری با پیوند ازطریق بررسی روش های سازگاری وی ، میزان حمایت اجتماعی و منابع مالی موردنیاز صورت می گیرد.
تشخیص :
برای تشخیص پس زدگی کلیه پیوندی در قدم اول آزمایشات اوره و کراتی نین چک می شود در مرحله بعد سطح داروها مخصوصا سطح داروی ساندیمون بررسی می شود و در نهایت نمونه برداری از کلیه انجام می شود و نتیجه نمونه برداری نوع درمان را مشخص می کند .
داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی :
برای پیشگیری و درمان پس زدگی عضو پیوندی از این داروها استفاده می شود این داروها انواع متنوعی دارد که هرکدام با مکانیسم جداگانه ای باعث سرکوبی سیستم ایمنی می شوند و با تو جه به شرایط بیمار معمولا یک ترکیب سه دارویی یا دو دارویی برای بیمار تجویز می شود معمول ترین داروهایی که استفاده می شوند عبارتند از ساندیمون ، سل سپت ، پردنیزولون ، اف کا و......
توصیه های لازم به بیمار وخانواده :
- کلیه پیوندی در حفره لگنی گذاشته می شود بنابر این از هرگونه فعالیتی که امکان وارد کردن ضربه به کلیه در آن وجودداشته باشد اجتناب کنید .
- از بستن کمربندهای تنگ خودداری کنید .
- علائم ونشانه های پس زدگی کلیه از جمله کاهش ادرار ، ورم ،تب ، افزایش فشار خون ، افزایش وزن و احساس سفت شدن کلیه پیوندی را مدنظر قرار دهید .
- رعایت کردن بهداشت محیط و بهداشت فردی بسیار حائز اهمیت می باشد .
- شستن مکرر دستها برای پیشگیری از عفونت های احتمالی بسیار حائز اهمیت می باشد .
- نیازی به مجزا کردن اتاق بیمار نمی باشد بلکه باید محیط زندگی تمیزی داشته باشید
- رعایت کردن بهداشت مواد غذائی از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری می نماید سبزیجات ومیوه جات باید با مواد ضدعفونی کننده کاملا شسته وضدعفونی شوند
- غذا باید کم نمک وکم چربی باشد ، تعدادی از داروهای پیوندی باعث افزایش چربی خون می شوند لذا باید برای پیشگیری از افزایش چربی خون بهتر است غذای کم چرب استفاده نمایید . از خوردن غذاهای آماده مثل سوسیس ، کالباس ، پیتزا وغذاهای رستورانی پرهیز نمایند ، همچنین خوردن غذاهای کنسروی مثل تن ماهی وانواع غذاهای کنسرو شده وکله پاچه توصیه نمی شود.
- به دلیل افزایش حساسیت پوست به نور آفتاب در نتیجه مصرف داروهای پیوندی بهتر است در معرض نور مستقیم آفتاب قرار نگیریدواگر مجبور به بودن در معرض آفتاب بودید می توانید از کلاه نقاب دار استفاده نمائید وحتما ضد آفتاب بزنید.
- از افزایش وزن بپرهیزید چون برخی از داروها بر اساس وزن شما حساب می شوند و با افزایش وزن بایستی به مقدار زیادتری استفاده شود که قطعاً بدنبال آن عوارض داروئی خیلی بیشترخواهد بود.
- درمورد زمان از سرگیری فعالیتهای جنسی با پزشک یا پرستار تیم پیوند مشورت کنید به طور معمول یک ماه پس از پیوند در صورتی که آمادگی داشته باشید می توانید فعالیتهای جنسی را از سربگیرید .برای مطالعه بیشتر اینجا را کلیک کنید .
تخصص مربوطه : پزشکان ومتخصصان داخلی کلیه وجراحان پیوند اعضاء
(( به خاطر داشته باشید پیوند صرفا یک درمان حمایتی است ))
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۱۲/۲۸, ۲۱:۲۷ #4
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 1,426
- مورد تشکر
- 5,443 پست
- حضور
- 16 روز 13 ساعت 47 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 2
- گالری
-
107
بيماران پيوند اعضا از مصرف داروهاي مهار سيستم ايمني بدن بينياز ميشوند
دانشمندان در آمريکا موفق به ابداع يک تکنيک جديد پيوند عضو شدهاند که ضمن اين كه بيماران پيوندي را از مصرف داروهاي خاص سرکوب سيستم دفاعي بدن بينياز ميكند، ميتواند گامي در جهت هموار كردن مسير تامين اعضاي پيوندي مورد نياز از طريق حيوانات باشد.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، پژوهشگران در مطالعات خود كه شرح آن در نشريه پزشکي نيوانگلند منتشر شده موفق شدند عمل پيوند کليه را در پنج بيمار به گونه اي انجام دهند كه چهار نفر آنها توانستند بدون نياز به مصرف داروهاي ويژه جلوگيري از پس زدن عضو پيوندي، سلامت خود را بازيابند.
پژوهشگران خاطر نشان كردند كه اين دستاورد جديد مي تواند پيشرفت مهمي در کمک به بيماران پيوندي براي افزايش طول عمر و کيفيت زندگي باشد.
يکي از بزرگترين مشکلاتي که بيماران پيوندي پس از دريافت عضو جديد با آن مواجه هستند اين است که مجبور ميشوند براي باقي عمر از داروهاي سرکوب كننده يا تضعيف كننده سيستم دفاعي بدن استفاده كنند.
هرچند اين داروها مانع پس زده شدن عضو تازه توسط بدن مي شوند اما بيمار را در مقابل طيف گسترده اي از عفونت هايي که مي تواند مرگبار باشند، آسيب پذير مي کنند.
به گفته دانشمندان اين تکنيک تازه به بيماران اجازه مي دهد به مصرف اين داروها خاتمه دهند.
چهار نفر از پنج بيمار تحت مطالعه پنج سال پس از پيوند هنوز داراي عملکرد عادي کليه هستند و مشکلي ندارند.
دانشمندان متذكر شدند كه کليد تكنيك جديد اين است که پزشکان مقداري از مغز استخوان فرد اهدا کننده را علاوه بر کليه به دريافت کننده عضو پيوند زدند.
به گزارش ايسنا، آنها ابتدا سلول هاي بالغ مصونيت بدن را در فرد گيرنده عضو نابود كرده و سپس مغز استخوان فرد اهدا کننده و به دنبال آن کليه را به بيمار پيوند زدند.
زماني که سيستم دفاعي بدن بيمار بهبود يافت، با عضو خارجي همچون عضوي خودي برخورد کرد.
محققان تاكيد كردند که هرچند اين شيوه مشکل کمبود عضو پيوندي را حل نخواهد کرد اما اگر بتوان آن را در مطالعات جديد تکرار کرد ممکن است شرايط را براي پيوند کردن اعضاي بدن حيوانات به انسان مهيا کند.
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۱/۰۹, ۱۴:۱۶ #5
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 1,426
- مورد تشکر
- 5,443 پست
- حضور
- 16 روز 13 ساعت 47 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 2
- گالری
-
107
تغذيه در بيماريهاي کليوي
« رژيم غذايي در بيماران دچار نارسايي مزمن کليه ها « CRF »
رژيم غذايي در بيماران بر اساس ناتواني انجام کار کليه ها تنظيم مي شود.
اعمال طبيعي کليه ها عبارتند از:
۱- دفع مواد زائد . ازته
۲- تنظيم حجم قوام مايعات بدن « آب و الکتروليت »
۳- ساخت و پرداخت بعضي از مواد اساسي بدن از جمله ويتامين ها بنابراين صرف نظر از علت اوليه نارسايي کليه مثلا فشارخون، ديابت گلو مرو نفريت مزمن که بعضا رژيم غذايي خاص خود را نيز لازم دارند در اين دسته بيماران دفع آب- سديم- کلر- منيزيم – فسفر – تعدادي از اسيدهاي آلي و غير آلي – پايانه مواد پروتئيني . ازته مختل مي شود.
از طرف ديگر جذب موادي چون ويتامين D – کلسيم – اسيد فوليک – ريبوفلاوين – آهن دو ظرفيتي مختل مي شود و همچنين بعضي از مواد از جمله پيريدوکسين « ويتامين B۶ » - اسيد فوليک – ويتامين C افزايش دفع پيدا مي کند و نيز موادي مثل ويتامين D۳ فعال ساخته نمي شود و نکته آخر اينکه اين بيماران دچار هيپر ليپيدي خصوصا افزايش تري گليسيريد خون مي شوند که نه به جهت زيادتر ساخته شدن بلکه به علت عدم دفع کافي آن است.
بعضي از اين اختلالا ت با دياليز قابل اصلاح است ولي بيماراني تحت درمان با دياليز قرار مي گيرند که دفع خيلي پايين تري دارند که بدون دياليز قادر به زيست نيستند لذا بيماران دچار نارسايي مزمن کليه ها به دودسته بيماران دياليزي و غير دياليزي « بيماران فونکيسون بهتر کليه ها» تقسيم مي شوند.
تغذيه در بيماران دچار نارسايي مزمن کليه هاي غير دياليزي
آب – يکي از مشکلات اوليه در بيماران دچار نارسايي کليه عدم توانايي در تغليظ ادرار است بنابراين ممکن است بيماران مقدار زيادي آب از دست بدهند. لذا تا زماني که فيلتراسيون ( CFR ) به کمتر از ۲۰ ml / min نرسيده است بيماران محدوديتي در مصرف آب ندارند جز در موارد فشار خون و بهترين روش اندازه گيري آب مصرفي اندازه گيري سديم خون است ولي مي توان مقدار ادرار و مايعات از دست رفته در يک ۲۴ ساعت را با مقدار مايعات از دست رفته ناپيدا « از راه مدفوع، تنفس، پوست و غيره » که حدودا ۶۰۰ سي سي مي شود جمع نمود مقدار مايعات مصرفي روزهاي بعد بيمار را تعيين نمود.
ناگفته نماند وضعيت و شرايط بيمار و محيط او در محاسبه مقدار مايعات مصرفي يک شرط است. در موارد تب- تعريق زياد- محيط گرم و خشک- اختلالات تنفسي و گوارشي لازم است. مقداري مايع افزون تر محاسبه شود ولي از طرفي در محاسبه مقدار مايعات غذايي بايد به مواد خشک هم دقت کرد. مثلا نانها به طور متوسط ۱۰% - گوشتها ۶۰% و ميوه ها تا ۹۰% آب دارند. شايد بهترين روش محاسبه مقدار نياز مايعات بدن اينگونه باشد که بيمار آن مقدار مايعات مصرف نمايد که در اندام تحتاني در وضعيت ايستاده به شرط عدم ضايعه و اختلال عمومي و موضعي ادم مختصري پيدا شود، نه به طور محسوس و واضح، ولي علمي ترين روش محاسبه وابستگي آب به کلرور سديم است که با محدوديت کلرور سديم آب بدن تنظيم شود.
الکتروليت ها :
سديم : (NA )
مي دانيم در نارسايي کليه سديم نمي تواند از لوله هاي ادراري کليه خارج شود که موجب افزايش حجم- ادم- فشار خون مي شود. بيماراني با نارسايي مزمن کليه ها هستند که به علت دفع زياده از حد سديم نياز به نمک کافي و حتي افزون بر حد معمول دارند مثلا بيماراني که دچار اسهال مزمن هستند و يا تعريق شديدي دارند و يا بيمار اين که دچار سندرم فانکوني و يا بيماري کيستيک مدولاري کليه باشند و يا هيپر کلسمي دارند که بايد کلرور سديم مصرفي روزانه آنها ۱۰۰- ۱۲۰ ميلي اکي والان يعني ۸- ۶ گرم باشد ولي به طور معمول در بيماراني که دچار نارسايي مزمن کليه ها بوده ولي دچار ادم، فشار خون هستند مي توان ۸۰- ۱۰۰ ميلي اکي والان کلرورسديم ( ۳- ۵ ) گرم نمک داد ولي اگر بيمار اوليگوريک شده و يا عوارض بالا را داشت محدوديت مصرف نمک يعني ۶۰- ۸۰ ميلي اکي والان برابر ۳-۲ گرم ضروري است. ناگفته نماند که نبايد فقط نمک به صورت پودر و افزودني را محاسبه نمود چون مواد غذايي مي توانند کم و بيش نمک داشته باشند و بعضي از مواد غذايي مقدار نمک زيادي دارند اگر چه نا محسوس است مثلا کيک ها که در ساخت آنها جوش شيرين به کار برده شده و يا غذاهاي کنسروي و نيز دسته غذاهايي مثل کالباس- سوسيس – ژامبون- سس هاي تجاري و ترشي هاي ساختگي غني از کلرور سديم مي باشند لذا در جدول غذايي بايد محاسبع شوند به طوري که در يک بيمار دچار نارسايي کليه که قرار است غذاي کم نمک در رژيم داده شود مقدار مصرف نمک ظاهري ۲-۱ گرم بيشتر نبايد باشد.
پتاسيم : K
پتاسيم کاتيون اصلي داخل سلولي بدن است ولي در خارج سلول کم است اما انباشته شدن آن در خارج سلول با توجه به ضايعات قلبي خطرناک ترين سم در نارسايي کليه محسوب مي شود.
اگر بيماري داراي رژيم محدوديت پروتئين باشد که صحبت خواهد شد با توجه به اينکه هر گرم از پروتئين داراي يک ميلي اکي والان پتاسيم است نياز بدن براي اين که کاتيون تامين مي شود زيرا مقدار ۱-۲/۱ ميلي اکي والان پتاسيم براي هر کيلو وزن بدن در شبانه روز کافيست.
البته تا زمانيکه کراتينين سرم به حد ۳ mg / dl نرسيده باشد يعني فيلتراسيون (GFR ) کمتر از ۱۵ ml نباشد محدوديت پتاسيم نيازي نيست و اين يون از توبول ها دفع مي شوند زيرا هيپوکالمي هم با آريتمي هاي کشنده اي که مي سازد مانند هيپرکالمي مضر است و در تعدادي از بيماران و داروها در زمينه نارسايي مزمن کليه ايجاد هيپر کالمي مي کند مثل هيپوالديترونسيم به هر علت و نيز بيماران تحت درمان با هپارين – بتابلوکر- بازدارنده هاي ACE ، سيکلوسپورين و از طرفي بيماراني که داروي دفع ادرار و هيدروکورتيزون مي گيرند و يا دچار RTA تيپ I هستند دچار هيپوکالمي مي شوند.
از نظر پتاسيم همان رژيم با پروتئين محدود مقدار پتاسيم کافي به بدن مي دهد ولي چون اکثر غذاها داراي مقداري پتاسيم هستند شناختن غذاهاي غني از پتاسيم لازم است. تا در صورت امکان حداقل مصرف را داشته باشند و اگر مصرف زياده از حد شد درمان سريع هيپرکالمي بشود.
بيشترين پتاسيم در آب ميوه- آب کمپوت و آبگوشت است.
از ميوه ها : موز- کي وي- آلوزرد- شليل- خربزه- طالبي- غني از پتاسيم هستند.
سيب زميني- جگر- بستني- لبنيات- گوشت هاي قرمز- بوقلمون- آجيل و خرما- خشکبار مقدار زيادي پتاسيم دارند.
گوجه فرنگي- قارچ- آرد نخودچي- جو و از سبزيجات اسفناج- جعفري- ترخون- سير- فلفل- کنگر- داراي پتاسيم زيادي هستند.
منيزيوم : Mg
بر خلاف نوشته هاي قبلي در مورد منيزيوم هيچگونه رژيم خاصي براي محدود کردن منيزيوم رژيم غذايي نياز نيست و در فيلتراسيون (GFR ) پايين تر از ۱۵ ميلي ليتر در دقيقه بدن مي تواند مصرف زياده از حد منيزيوم را متعادل نمايد و حتي در نارسايي شديد کليه ها (ESRD ) و هيپرپاراتيروييد يسم شديد که منيزيوم خون به علت استئوديستروفي حداکثر ميزان است. نياز به محدوديت مصرف منيزيوم نيست ولي از مصرف زياد و ناگهاني منيزيوم بايد پرهيز نمود.
منيزيوم در گوشت- سبزيجات و لبنيات بيشترين مقدار موجود را دارد و نيز ساخت آنتي اسيدها به کار مي رود.
فسفر : P
کليه ها تا فيلتراسيون (GFR ) کمتر از ۳۰ ml قادرند فسفر را دفع نمايند و سطح خوني فسفر نرمال است ولي پس از آن به همراه عدم جذب کافي کلسيم از روده ها در نارسايي کليه و عدم ساخت ويتامين D فعال و هيپرپاراتيروييد يسم ثانوي موجب عوارض و اختلالاتي مي شوند اينکه آيا محدود کردن فسفر رژيم غذايي کمکي در به تاخير انداختن هيپرپارا تيروييد يسم مي کند نامشخص است.
اعتقاد بر اين است که چنانچه مقدار مصرف روزانه فسفر ۳۰۰-۵۰۰ ميلي گرم باشد فسفات کلسيم کمتر در بافتهاي نرم- جداره عروق و ساير بافتهاي غير استخواني مي نشيند و نيز کم بودن فسفر غذا موجب تحريک و ساخت بيشتر ۲۵ (OH۲) D۳ ( ويتامين D ) مي شود.
غذاهايي که داراي فسفر بيشتري هستند، عبارتند از پروتئين ها خصوصا پنير- حبوبات- زرده تخم مرغ- جوانه گندم- نان هاي سبوس دار- کله پاچه- ماهي ها خصوصا ماهي سفيد.
پروتئين:
در محدوديت مصرف پروتئين مباحث ضد و نقيض بسياز زياد است. طرفداران اين نظريه معتقدند که طول عمر بيشتر به کليه ها مي دهد و مخالفين معتقدند که موجب سوء تغذيه و اختلالات کلي در سيستم بدن مي شود ولي به هر صورت امروزه محدوديت گرم بر حسب هر کيلو وزن در حدود ۰ / ۶g / kg / day در بيماران نارسايي مزمن کليه غير دياليزي توصيه مي شود. با چند شرط مهم= اول اينکه نوع پروتئين از اسيد آمينه هاي اصلي ساخته شده باشد که مسلما پروتئين هاي حيواني ارجح تر به پروتئين هاي گياهي هستند.
دوم اينکه در کنار اين محدوديت غذايي، کنترل فشار خون، هيپرليپيدمي هيپرکلسترولمي و نيز محدوديت مصرف فسفر و کلسيم باشد و در مرحله بعدي کالري کافي ۱۵ – ۴۵ Kcal / kg در روز به بيمار برسد که از خودسوزي جلوگيري شود.
شرط پاياني اينکه گروه ويتامين هاي B خصوصا B۶ ، اسيد فوليک و موادي مثل Zn ، Fe در غذاها گنجانده شود.
تغذيه در بيماران ESRD - « نارسايي تحت درمان با دياليز»
آب و الکتروليت ها :
زماني بيمار نياز به دياليز دارد که دفع مواد ( GFR ) به حداقل ميزان مي رسد و پس از چند ماه اوليه دياليز GFR به کمترين حد مي رسد و بيماران کم ادرار و حتي بي ادرار مي شوند لذا مصرف مايعات بيشتر موجب ادم – فشار خون- نارسايي قلب گرديده و در هنگام دياليز نيز با کم کردن حجم اضافي افت شديد فشار خون- ايسکمي قلب- آريتمي هاي مختلفه و کرامپ هاي عضلاني شديدي اتفاق مي افتد که موجب مرگ و مير بيشتر بيماران مي گردد.
توصيه مي شود با توجه به مايعات توصيه شده به جهت سوخت و ساز بدن و نيز مقدار آب موجود در غذاهاي خشک و با احتساب مايعات هدر شونده ناپيدا حداکثر ۱۰۰۰ سي سي مايعات در ۲۴ ساعت مصرف شود و به زبان ساده تر در فاصله دو دياليز اضافه وزن بيمار بيش از يک و نيم کيلو تا دو کيلو نباشد.
در مورد سديم مي دانيم کليه ها فيلتراسيون ( GFR ) ۱۵ ميلي متر در دقيقه با افزودن FENA « * » = Soduim Fraction Excretion سديم اضافي را هر چه بيشتر از ديستال خارج مي کند. اين قانون در مورد پتاسيم هم صدق مي کند و از فيلتراسيون (GFR ) پايين تر کليه ها قادر به دفع سديم و پتاسيم نيستند که همراه عدم دفع ادرار موجب مشکلات ذکر شده مي شوند توصيه شده است مقدار مصرف نمک در بيماران دياليزي چه همودياليزي چه دياليزي صفاقي ۵/۱- ۱ گرم در روز باشد.
۸۰-۹۰ در صد پتاسيم از راه ادرار دفع مي شود و ۸-۱۰ ميلي اکي ولالن نيز از راه مدفوع خارج مي گردد در نارسايي کليه دفع گوارشي تا سه برابر افزوده مي شود به شرط آنکه اين بيماران يبوست نداشته باشند.
بيماران دچار نارسايي مزمن کليه ها در مقايسه با بيماران دچار نارسايي حاد کليه مقدار بيشتري پتاسيم در خون تحمل مي کنند و از طرفي به علت نارسايي انسولين – اسيدوز متابوليک- مصرف بتابلوکر- هيپوالدسترونسيم و هر بار هيپرکاتابوليک شدن در سير بيماري، پتاسيم بالاتري دارند و اگر چه با دياليز و يا مصرف رزين هاي تبادل کننده سديم – پتاسيم (Kayexalate ) مي توان سطح سرمي پتاسيم را پايين آورد ولي توصيه مي شود حداکثر مصرف روزانه پتاسيم ۷۰ ميلي اکي والان باشد.
در مورد مقدار منيزيوم غذاها مشکلي ايجاد نمي شود ولي توصيه شده است روزانه ۲۰۰-۳۰۰ ميلي گرم منيزيوم در غذاها مصرف شود.
با هر بار همودياليز مي توان ۲۵۰ ميلي گرم فسفر را از خون جدا ساخت ولي اين مقدار در مقابل مصرف فسفر که در غذاها خصوصا در مواد پروتئيني وجود دارد و با علم به اينکه ۷۰-۶۰ درصد فسفر خورده شده که سريعا جذب بدن مي شود بسيار ناچيز است لذا توصيه مي شود با توجه به اينکه بيشترين منابع غذايي فسفر گوشت- لبنيات و کولاها مي باشد روزانه حد اکثر ۸۰۰ ميلي گرم فسفر مصرف شود که غير ممکن است لذا رژيم غذايي بايد با داروهاي لازم باند شونده فسفر همراه باشد.
پروتئين- کالري و چربي در رژيم غذايي بيماران تحت دياليز (ESRD )
سوء تغذيه موجب کوتاهي عمر بيماران دياليزي است. متاسفانه ۸-۶% بيماران دياليزي دچار سوء تغذيه شديد مي شود ۳۵-۳۰% بيماران سوء تغذيه متوسط دارند. عوامل متعددي چون بي اشتهايي – توکسي اوري – افسردگي و اختلالات عصبي رواني ديگر که در بيماريهاي مزمن شايع است بيماران دچار نارسايي کليه در دسته بيماران کاتابوليک قرار مي گيرند.
و از طرفي با هر بار درمان مقداري از اسيد کربنه هاي آزاد « حدود ۸ گرم »
از دست مي رود که در دياليزهاي جديد و دياليز صفاقي مقدار بيشتري از اسيد آمينه از دست مي رود و از طرفي با نارسايي کليه ساخت بعضي از پروتئين ها مانند کارنتين « Carnetene که امروزه نقش بزرگي را براي کاتابوليک شدن آن نسبت مي دهند» مختل مي شود و به دلائل متعدد ديگر بايد پروتئين از نوع مرغوب به اين بيماران داد البته پروتئين افزون تر خود عوارضي چون نياز به درمان بيشتر و افزايش پتاسيم و فسفر را به همراه دارد. توصيه مي شود روزانه ۲/۱- ۱ گرم پروتئين برحسب هر کيلو وزن به بيماران داده شود « براي يک انسان ۶۰ کيلويي حدود ۱۵۰-۱۳۰ گرم گوشت پخته بدون چربي و استخوان نياز است.» علت مرگ در ۵۰% بيماران دياليزي عوارض قلبي عروقي متاثر هيپرليپيدي است.
اين بيماران دچار هيپرليپيدمي نوع IV منتشر يعني تري گليسيريد ، CDLVLDL هستند براي پايين آوردن ليپيد خون اين بيماران رژيم غذايي توصيه مي شود زيرا داروهاي موجود ضد ليپيد ايجاد عوارض کبدي شديدي در اين بيماران مي کند و فقط در تري گليسيريد بالاتر از mg / dl ۱۰۰۰ مي توان دارو داد آن هم با دز بسيار کم اما مهم ترين مسئله در تغذيه اين دسته از بيماران کالري کافي روزانه يعني ۳۵-۳۰ کيلوکالري بر حسب وزن بدن است.
علاوه بر مسائل ويتامين ها که گفته شد ناگفته نماند که درمان با دياليز ويتامين ها و املاح محلول در آب را با خود مي برد لذا طبق جدول زير رژيم غذايي روزانه اين بيماران تعيين مي گردد.
جدول غذايي روزانه بيماران تحت درمان، همودياليز ۱۲ ساعت در هفته و تحت درمان، با درمان صفاقي CAPD
کالري
۳۵ کيلو کالري براي هر کيلو وزن شرط عدم چاقي
پروتئين
۲/۱- ۱ گرم براي هر کيلو وزن از شروع دياليز نگهدارنده
چربي
۴۰-۳۰ درصد کالري بدن از چربي هاي اشباع و غير اشباع مصرف شود.
کربوهيدرات
۷۰-۶۰ درصد کالري بدن
فيبر
۲۵-۲۰ گرم
کلرورسديم افزودني
۵/۱- ۱ گرم
پتاسيم
۷۰-۴۰ ميلي اکي والان
فسفر
۱۵-۱۰ ميلي گرم براي هر کيلووزن بدن
کلسيم
۳۰-۲۰ ميلي گرم براي هر کيلو وزن بدن
منيزيوم
۳۰۰-۲۰۰ ميلي گرم
آهن- روي
۱۵-۱۰ ميلي گرم ( هر کدام)
آب
۱۵۰۰-۱۰۰۰سي سي
ويتامين ها
در حد مجاز « ويتامين هاي محلول در چربي ضروري نيستند.»
رژيم غذايي در نارسايي حاد کليه
بيماران دچار نارسايي حاد کليه به سه دسته تقسيم مي شوند.
- بيماران غير اليگوريک
- اليگوريک غير کاتابوليک
- بيماران کاتابوليک
با توجه به وضعيت عمومي بيمار تغذيه از راه دهان و يا از راه لوله و يا تزريقي خواهد بود به طور کلي بيماران دچار نارسايي حاد کليه به دلائل مختلفه مي توانند دچار سوء تغذيه شوند. عدم تغذيه کافي، عدم جذب کافي، خرابي پروتئين به دلائل متعدد، عدم ساخت و پرداخت پروتئين ها و نيز وجود مواد کاتابوليکي زيادي از جمله PTH – گلوکاگن- کورتيزول و کاهش موادي مثل انسولين و (IGF ) Insulin Growth Factor موجب مي شوند که بيمار دچار نارسايي حاد کليه بيمار کاتابوليک ( سوخت زياد) باشد و مانند همه بيماران کاتابوليکي نياز به کالري و پروتئين بيشتر دارند و حتي عده اي معتقدند که اين روش تغذيه در سير و بهبودي بيماران نقش بسزا و خيلي مفيدي دارد.
در اين خلاصه ابتدا از آب و الکتروليت پس از آن، پروتئين و کالري صحبت خواهد شد اولين اقدام درماني بجا و منطقي رسانيدن حجم کافي به بيمار است که اين حجم با محاسبه حجم هاي از دست رفته پيدا « ادرار- مدفوع- ترشح معدي- ترشحات زخم و سوختگي -» با اضافه حجم ناپيداي از دست رفته روزانه « تنفس- پوست و … » با در نظر گرفتن وضعيت بيمار و محيط مثلا تعريق – تب- استفاده از ماشين تنفس مصنوعي و با احتساب مقدار مايع غذاهاي خنک و آب ايجاد شده از سوخت و ساز مواد در بدن که حساب سرانگشتي روزانه حداکثر ۴۰۰-۳۰۰ گرم وزن بيمار کم مي شود و نيز محاسبه مقدار مايعات با در نظر گرفتن هيپوهيپرناترمي در بيمار.
دادن الکتروليت ها مثل سديم- پتاسيم- فسفر- منيزيوم- بي کربنات- ويتامين ها و مواد مورد نياز بدن که در نارسايي مزمن کليه گفته شد.
اقدام بعدي رساندن کالري کافي است.
دردسته بعدي بيماران دچار نارسايي حاد کليه در گروه اول که معولا در دو هفته به مرحله رکاوري ( بازگشت سلامتي) مي رسند نياز چنداني به کالري و پروتئين افزون ندارند البته بيماراني هستند که نيازمند دياليز نيستند و به شرط آنکه يک هفته قبل از شروع نارسايي حاد کليه دچار سوء تغذيه نباشند مي توان در روزهاي اوليه کالري کمتر حدود ۴۰۰ کيلوکالري به بيمار رساند. البته اتفاق نظري نيست و بعضي معتقدند که تا ۱۵۰۰ کيلوکالري مي توان داد و اين کالري از فند تامين مي شود و پس از ۳-۲ روز اول ضمن دادن پروتئين مورد نياز طبق جدول از کالري بيشتري در محاسبه رژيم غذايي برخوردار خواهد بود.
در دادن قند مشکل مقاومت به اثر انسولين در اين بيماران است که با وجود سطح بالاي انسولين مصرف قند عضلات کم مي شود و اسيد آمينه ها مي سوزند که کاناپوليسم پروتئين سطح اوره خون را بالا مي برد و بيمار نياز به دياليز پيدا مي کند و معتقدند که محاسبه کالري اگر مصرف قند بيش از ۵ گرم براي هر کيلو وزن باشد قند اکسيده نشده و به ليپوليز افزوده مي گردد که خود موجب انفيلتراسيون چربي در کبد هيپرکالمي خواهد شد لذا توصيه مي شود پس از ۴۸ ساعت از امولوسيون چربي همراه قند داده شود.
ناگفته نماند که توصيه مي شود با توجه به سوء جذي کافي در بيماران اورميک بهتر است مقداري از تغذيه تزريقي باشد.
در تزريق مشکل اوليه دادن حجم بيشتر است. با توجه به اسمولاريته مواد تزريقي حداکثر ۶۰۰ ميلي اسمول را مي توان داد و آن هم بايد از عروق محيطي دور باشد.
امروزه از محلولهاي چربي ۱۰% و ۲۰% مي توان استفاده کرد و ۴۰% کالري مورد نياز را مي توان از آنها به دست آورد. منتهي اگر بيمار تري گلسيريد بالاي mg / dl ۴۰۰ باشند و يا دچار اختلاف انعقادي باشد و اسيدوز مقاوم به درمان، PH کمتر از ۲/۷ داشته باشد و بيماراني که اختلاف عروقي دارند بايد در مصرف آن احتياط نمود.
و اما اساسي ترين مساله در تغذيه بيماران دچار نارسايي حاد کليه برنامه ريزي جهت پروتئين هاست. در نارسايي حاد کليه در مراحل اوليه مصرف و مقدار اکسيژن در ناحيه پروگزيمال خيلي کم است و نياز به اکسيژن ناحيه را بيشتر مي کند در نتيجه موجب اختلال بيشتر توبول مي شود. شاخص ديگر نارسايي حاد کليه کاتابوليسم بيش از حد پروتئين ها، در نتيجه ايجاد تعادل منفي ازت است و مانند هر حالت هيپرکابوليسم ديگري اسيد آمينه از عضلات آزاد مي شود ولي ساخت اسيد آمينه جايگزين آن ناقص است.
در نارسايي کليه ساخت پروتئين هاي اصلي و مهم مختل مي شود و دادن اسيد آمينه هاي مختلف جايگزين نخواهد بود و با شکستن سريع تر، نياز به دياليز را مي افزايد از طرفي خود توکسمي اورمي و دياليز ترانسپورت اسيد آمينه را هم مختل مي کند و مقاومت به انسولين که پروتئين سازي عضلات بستگي مستقيم به آن دارد. همه در اختلال متابوليسم پروتئينها نقش دارند.
محلولهاي امينو اسيد تزريقي و خوراکي مختلفه اي در بازار است که قابل مصرف با محاسبه طبق جدول هستند ولي حتما محلولهاي اسيد آمينه بايد با محلولهاي غليظ قندي مصرف شوند تا بدن اسيد آمينه را براي تامين کالري نسوزاند.
در مورد مصرف هورمون هاي رشد انسولين کارتنين و … صحبت زياد است ولي نقش قطعي هيچکدام تعيين نشده در نتيجه فعلا جاي رسمي در تغذيه ندارند.
توصيه مي شود از روز چهارم و پنجم نارسايي حاد کليه با احتساب مايعات در حد نياز به بيمار کالري و پروتئين داده و در اولين فرصت مناسب تغذيه از راه دهان نيز آغاز گردد.
دسته اول- « بيماريهاي غير کاتابوليک»
« مسموميت هاي دارويي- پره رنال- کنتراست مديا- تزريق خون و …»
مقدار کالري روزانه ۲۵-۲۰ کيلوکالري براي هر کيلو وزن
مقدار پروتئين روزانه ۶/۰ – ۵/۰ گرم بر حسب وزن بدن از اسيد آمينه هاي اصلي و غير اصلي.
بيماران کاتابوليک
« سپتي سمي- صدمات بدن- پريتونيت- جراحي هاي سبک»
مقدار کالري روزانه ۳۵-۳۰ کيلو کالري بر حسب هر کيلو وزن
مقدار پروتئين روزانه ۱- ۷/۰ گرم بر حسب وزن بدن
بيماران کاتابوليک شديد « که روزانه ۴-۳ ميلي گرم در دسي ليتر کرانتين خون افزوده مي شود.» « تروماهاي شديد – سوختگي وسيع – سپتي سمي هاي شديد- جراحي هاي سنگين » مقدار کالري روزانه ۵۰-۳۵ کيلوکالري برحسب هر کيلو وزن بدن مقدار پروتئين روزانه ۵/۱- ۲/۱ گرم بر حسب وزن بدن .
تغذيه در سندرم نفروتيک
مي دانيم در اين سندرم مقدار زيادي از پروتئين هاي بدن از طريق ادرار از دست مي رود ولي با رژيم غذايي پرپروتئين اين کمبود جبران نمي شود و بر عکس هر وقت پروتئين افزودن داده شود مقدار پروتئين وري بيشتر و در نتيجه عوارض دفع کليوي پروتئين برتوبولها و نسج کليه افزون تر خواهد بود و اين نتيجه بر اثر مطالعه تغذيه بيماران با محلولهاي پروتئين هاي صفاقي که در اين موارد مصرف مي شد به دست آمده است.
از طرفي مي دانيم اين بيماران دچار هيپرليپيدمي مي شوند که لازم است در رژيم غذايي آنها منظور شود و يعني قبل از اينکه علائم کلينيکي و پاراکلينيکي هيپرليپيدمي ايجاد شود چون در صورت هيپرليپيدمي نياز است درمان دارويي بگيرند توصيه مي شود طبق جدول زير رژيم غذايي اين بيماران تنظيم شود.
روزانه ۳۵-۳۰ کيلوکالري براي هر کيلو وزن بيمار محاسبه شود. به شرط آنکه اضافه وزن نباشد و ادم بيمار اصلاح شده باشد که اين کالري از چربي ها تامين شود و بقيه از کربوهيدرات و در تامين نوع چربي ها هم بايد دقت شود. يعني:
۴۰% چربي اشباع شده
۳۰% چربي از نوع غير اشباع پلياستاريک
۱۰% چربي از نوع غير اشباع مونواستئاريک
۲۰% چربي از نوع لينولئيک
مطلقا کلسترول داده نشود
کربوهيدرات انواع مختلفه به کار برده شود. در مورد پروتئين خيلي ها معتقدند که پروتئين هاي گياهي « سويا» بهتر از پروتئين هاي حيواني است ولي به طور کلي مي توان از هر دو نوع پروتئين ۱- ۸/۰ گرم بر حسب هر کيلو وزن بدن پروتئين به بيمار روزانه داد.
مقدار نمک مصرفي روزانه۲-۵/۱ گرم بيشتر نباشد. مقدار مواد و املاح و ويتامين ها در رژيم غذايي تامين شود.
رژيم غذايي در بيماران دچار سنگ کليه
امروزه ثابت شده است که سنگهاي ادراري منشاء و انواع متعددي دارند و رژيم غذايي تا حدي بسيار قليل کمک کننده در درمان سنگ سازي است و بر خلاف گذشته ديگر اعتقاد عميقي بر رعايت و ممنوعيت غذا نيست و مهم تر از آن مصرف مايعات کافي و کالري مناسب مطرح مي شود.
خوردن مايعات با توجه به اينکه غلظت ادراري را کم مي کنند در نتيجه املاح و ميکروبها موجود نيز رقيق شده و کار آيي خود را از دست مي دهند و از طرفي با تغيير در فيزيولوژي مدولاي کليه و نيز با افزايش حرکات در سيستم ادراري مي تواند مؤثر باشد.
مقدار مصرف مايعات روزانه بايد ۳-۲ ليتر باشد که اين مقدار بايد به طور متناسب در طول مدت روز تقسيم شود حتي توصيه مي شود در اين گونه بيماران در نيمه خواب نيز مايعات خورده شود و به طوري که وزن مخصوص ادرار در طي شبانه روز هر زماني در حد ۱۰۲۰ – ۱۰۱۸ باشد بنابراين بيماراني که عرق زياد مي کنند ويا در شرايط گرم تري به سر مي برند و کار آنها با فعاليت سنگين بدني همراه است و يا اختلال گوارشي دارند بايد آب بيشتري بخورند که حجم کافي ادرار با وزن مخصوص فوق داشته باشند.
مسئله مهم ديگر مصرف انواعي از غذاهاست که در اسيد و يا بازي کردن ادرار نقش دارند مي دانيم بعضي از املاح در محيط اسيدي کريستاليزه مي شوند و بعضي در محيط قليايي مثلا براي سنگ اسيد اوريک قليايي کردن ادرار توصيه مي شود و يا براي سنگهاي سيستيني هم همين طور، زيرا در محيط اسيدي کريستاليزه مي شوند و حتي گاهي با درمان ادرار را قليايي و اسيدي مي کنند به هر جهت مهمترين غذاهاي اسيدي کننده مواد پروتئيني است و قليايي کننده ها سبزيجات و ميوه جات هستند که ليمو نقش شاخصي در اين ميان دارد .
رژيم غذايي در سنگ ها « پرهيز»
اعتقاد بر اين است که شايد تنها جايگاه رژيم در جلوگيري از سنگ هاي کلسيمي است که چنانچه بررسي علتي اوليه و رفع ان موفقيتي نداشت محدوديت مصرف کلسيم زياد است و نيز بايد با کمتر نمودن مصرف کلسيم مصرف کلرورسديم را هم کم نمود.
مهمترين مواد غذايي داراي کلسيم پنير و پروتئين هاي حيواني است.
اما گاهي اعتقاد بر اين است که به جهت عدم جذب کلسيم از روده موادي که علاقه زيادي به باند با کلسيم دارند مي دهند. مثلا غذاهاي داراي اگزالات زياد.
در نتيجه در نوشتن رژيم غذايي تفاوت هاي زيادي به چشم خواهد خورد که ممکن است بيما ررا دلسرد نمايد در مورد سنگ هاي با منشاء اسيد اوريک که محدوديت غذايي چندان مفيد نيست ولي بعضي مطالعات اثرات خوبي را در رعايت رژيم غذايي تاييد مي کنند ولي به طور کلي محدوديت رژيم غذايي به مصرف پروتئين حدود ۱۰۰-۹۰ گرم در روز يعني ايجاد حداقل پورين و نيز قليايي کردن ادرار با غذا و چنانچه نياز باشد مصرف موادي چون جوش شيرين .
در سنگ هاي سيستني بهترين رژيم غذايي آب درماني است و قليايي نمودن ادرار مع الوصف پرهيز از غذاها مثل حبوباتف آجيل، مرغ و تخم مرغ توصيه مي شود. در مواردي که نوع سنگ نتوان به طور دقيق تعيين نمود. رژيم غذايي با پورين کم و اگزالات کم توصيه مي شود ولي به طور کلي مصرف مايعات در کليه ها سنگ ساز مفيد است.
-
۱۳۸۸/۰۴/۲۸, ۱۸:۵۱ #6
دیالیز یا پیوند کلیه
از طرف آشنا :
سلام چند ماهی از ازدواجم نگذشته که حالا متوجه
شدیم که همسرم دو کلیه اش کار نمی کند کراتین 8 و اوره 60 آیا راهی برای برگشتن به زندگی عادی برایش است خواهش می کنم مرا راهنمایی کنید که دارم دچار بیماری روحی و افسردگی می شوم سن همسرم 23 سال است آیا ازدواج باعث آن شده حال باید چکاری انجام دهم ...آیا راهی برای عمر کردن طبیعی او است آیا تا زمانی که شنت او آماده شود احتیاجی به دیالیز است آیا راهی برای کم خونی است آیا بدون دیالیز و در مرحله اول می توان پیوند زد آیا امکان پس زدن پیوند تا چه مدتی هست ایا پیوند از مادرش که 49 سال دارد خوب است ... لطفا" مرا راهنمایی کنید هزینه پیوند چقدر است؟؟؟
-
۱۳۸۸/۰۴/۲۸, ۱۸:۵۳ #7
يك كليه پيوندي نميتواند سالهاي زيادي باقي بماند. ..
نظر شما در مورد این مطلب چیست؟؟
-
۱۳۸۸/۰۴/۲۸, ۱۸:۵۵ #8
تزريق مغز استخوان به پيوند كليه كمك مي كند
به گفته محققان تزريق سلول هاي مغز استخوان به افرادي كه يك كليه اهدايي دريافت كرده اند باعث مي شود نياز آنها به مصرف داروهايي كه سيستم ايمني را سركوب مي كند كاهش يابد.
به گزارش پايگاه اينترنتي رويترز دو گروه از محققان در « مجله پزشكي نيوانگلند ژورنال آو مديسن » نوشتند سلول هاي بنيادي در خون و مغز استخوان بدن را فريب مي دهد تا اين پيوندها را تحمل كند.
محققان « بيمارستان عمومي ماساچوست » و « دانشكده پزشكي هاروارد » در بوستون اين فناوري را در يك سري آزمايش بر روي پنج داوطلب كه از بستگانشان كليه دريافت كرده بودند آزمايش كردند.
چهار نفر از اين افراد در نهايت داروهاي ضد پس زدن خود را كنار گذاشتند.
پزشكان از مدت ها پيش در صدد يافتن يك روش دائمي و قابل اعتمادي بودند كه بتوانند با كمك آن بدن را فريب دهند تا عضو پيوندي را مهاجم بيگانه نپندارد.
داروهايي كه در حال حاضر استفاده مي شوند عوارض جانبي شديدي نظير سرطان و آسيب كبدي به همراه دارند.
محققان گفتند مغز استخوان سلول هاي سيستم ايمني بدن را مي سازد و سلول هاي ايمني شخص اهداكننده احتمالا در بدن بيمار پيوندي جاي مي گيرد و به پذيرش كليه كمك كند.
اين روش پيش از اين در شرايط مختلف از جمله بر روي بيماران « ميلوم مالتيپل » آزمايش شده بود.
مطالعه جديد بر روي بيماراني انجام شد كه نارسايي كليه آنها ناشي از مشكلات ديگري بود.
را ـ سلول هاي ايمني كه نقش اساسي t ابتدا مغز استخوان بيماران بطور جزئي تخريب شد و سپس دارويي دريافت كردند كه سلول هاي در پس زدن اعضاي پيوندي دارند ـ نابود مي كند.
بيماران داراي مغز استخواني شدند كه مخلوط موقتي از سلول هاي خودشان و سلول هاي شخص اهداكننده بود.
دو بيمار اول به اين روش بسيار خوب پاسخ دادند. اما مشكلاتي براي بيمار سوم پيش آمد و محققان پس از بروز اين مشكلات داروي از ديگر عناصر سيستم ايمني را نيز از بين مي برد . B ديگري اضافه كردند كه سلول هاي
محققان گفتند تمام اين چهار بيمار كه تحت پيوند كليه موفقيت آميز قرار گرفته بودند دو تا پنج سال ديگر كليه هايشان همچنان به فعاليت خود ادامه مي دهد
-
۱۳۸۸/۰۴/۲۸, ۱۸:۵۷ #9
زنان پيوند كليه نيز ميتوانند باردار شوند
زناني كه پيوند كليه موفقيتآميز انجامدادهاند، پس از دو سال ميتوانند باردار شوند و حاملگي براي آنان خطري نخواهد داشت.نارسائي كليه در زنان موجب بروز حاملگي نادرست و عدم طبيعي بودن قاعدگي و تخمكگذاري است، پس از پيوند اين عوارض رفع ميشود و مادران ميتوانند در كمتر از دو سال بعد از پيوند اقدام به بارداري نمايند. در اين بررسي كه طي مدت 13 سال بر روي 31 زن پيوندي انجام شده، حداقل سن زنان 18 و حداكثر 42 اعلام شده است كه 28 نفر تنها يك بار پيوند كليه انجام داده بودند و باقي دو بار پيوند شده بودند.زمان كوتاهترين حاملگي بعد از پيوند كليه 4 ماه و بيشترين آن 101 ماه بود كه بيشترين فراوني شامل 36 ماه بعد از انجام عمل پيوند بوده است. در جريان اين حاملگيها نيز 14 مورد زايمان طبيعي و 19 مورد سزارين گزارش شده است و تنها در يك مورد آپگار نوزاد بعد از تولد مطلوب نبوده است.در اين پژوهش همچنين عمده عوارض ايجاد شده براي مادر فشار خون، عفونت ادراري و سقط جنين اعلام شده است.در خاتمه اين پژوهش از تعداد مادران باردار پيوندي، تنها سه مورد اختلال عملكرد كليه ديده شده و يك مورد موجب فوت مادر شده است.
-
۱۳۸۸/۰۴/۲۸, ۱۸:۵۹ #10
رييس بخش پيوند كليه بيمارستان شهيد لبافي نژاد گفت: بيش از90 درصد از پيوندهاي كليه در كشور از غير خويشاوند انجام ميشود و ايران با انجام بيش از 20 هزار پيوند كليه در 20 سال گذشته در رتبه نخست خاورميانه و رتبه چهارم جهان قرار دارد.
دكتر سيم فروش در گفتوگو با خبرنگار «بهداشت و درمان» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بيان اين كه كمبود كليه در جهان به بحراني اجتماعي تبديل شده است، به آمار 50 هزار نفري نيازمندان به پيوند كليه در آمريكا اشاره كرد و گفت: در هر 10 دقيقه يك بيمار دياليزي در اين كشور بدون امكان استفاده ازپيوند كليه،جان خود را از دست ميدهد. اين در حالي است كه با افزايش بيماريهاي كليوي، ديابت و افزايش سن روز به روز نياز به پيوند كليه در جهان افزايش مييابد.
وي اظهار كرد: در اين شرايط ايران تنها كشوري است كه در پيوند كليه با مشكل مواجه نيست و نام هيچ بيماري در فهرست انتظار پيوند كليه قرار ندارد. در حالي كه در كشور همسايهمان، تركيه 20حدود هزار نفر در انتظار دريافت كليه هستند.
دكتر سيمفروش، علت نبود فهرست انتظار پيوند كليه را درايران، امكان انجام اين عمل بين دو شخص غير خويشاوند (غريبه) عنوان كرد و گفت: تا 20 سال گذشته، پيوند كليه فقط بين خويشاوندان صورت ميگرفت كه اين امر موجب كمبود كليه و افزايش ميزان دياليز ميشد. در اين ميان متخصصان ايراني با انجام نخستين پيوند كليه بين دو غريبه راهي را براي انجام تعداد بيشتر پيوند كليه و حل معضل كمبود كليه در جهان گشودند.
وي به انجام دو هزار و 800 پيوند كليه با اين روش در بيمارستان شهيد لبافي نژاد اشاره كرد و گفت: از اين تعداد 300 پيوند براي كودكان صورت گرفته كه همگي نتايج مطلوبي را به دنبال داشته است.
موفقيت آميز بودن 90 درصد از پيوند هاي غير فاميليوي افزود: با وجود مخالفت بسياري از افراد با پيوند غير خويشاوندي 20 سال پيش اين نوع پيوند بين يك زوج با موفقيت انجام شد و تا كنون 90 درصد از پيوندهاي از اين نوع موفقيت آميز بودهاند.
به اعتقاد رييس بخش پيوند كليه بيمارستان لقمان حكيم، موفقيت ايران از نظر پيوند كليه در جهان به دليل روش ايراني (پيوند از غريبه) است چرا كه با بهره گيري ازابن روش كه شامل پيوند از خويشاوند، غير خويشاوند و جسد است ديگر مشكل پيوند كليه در كشور وجود ندارد.
وي همچنين با استناد به مطالب عنوان شده در كتاب مرجع پيوند موريس تاكيد كرد:در بين كشورهاي جهان ايران بالاترين تجربه را در انجام پيوند كليه به روش پيوند از غير فاميل دارد.
سيم فروش در اين زمينه به مشكلات كشورهايي كه فرهنگ اهداي كليه را در بين افراد ترويج نكردهاند اشاره كرد و گفت: به طور مثال در آلمان سه درصد از پيوندها از خويشاوند و مابقي از جسد صورت ميگيرد و به دليل نبود روش پيوند از غريبه بيماران اين كشور با مشكلات جدي مواجهاند.
وي در گفتوگو با ايسنا افزود: البته بسياري از كشورهاي جهان به پيروي از ايران روش پيوند كليه از غريبه را مورد استفاده قرار دادند. هر چند اين نوع عمل را نه با نام «روش ايراني» بلكه به عنوان پيوند از غريبه به كار ميگيرند.
به گفته باني روش پيوند كليه از غيرفاميل، بر خلاف نظر برخي از افراد، پيوند كليه از غريبه نه تنها با ميزان موفقيت بالايي همراه است بلكه مي تواند نسبت به روش پيوند كليه بين خويشاوندان برتري داشته باشد چرا كه در بسياري از موارد بيماريهاي كليوي در افراد يك فاميل زمينه ژنتيكي دارد؛ بنابراين لزوم ترويج اهداي كليه در تمام جهان به منظور جلوگيري از مرگ و مير بيماران كليوي و كاهش درمان به روش دياليز احساس مي شود.
لزوم حمايت بيشتر از اهداكنندگان كليهسيم فروش در اين رابطه به اهداي هديه ايثار به اهدا كنندگان كليه به عنوان هديه در مقابل هديه اشاره كرد و يادآور شد: اين هديه كه مبلغي معادل يك ميليون تومان است، تنها جنبه هديه دارد و به هيچ عنوان قيمت كليه فرد اهدا كننده محسوب نميشود. از اين رو و با توجه به تحميل مشكلات بسياري براي اهدا كنندگان كليه نه تنها اهداي هديه ايثار ضروري است بلكه لزوم حمايتهاي ديگراز قبيل پوشش بيمه و ارايه خدمات درماني نيز براي اين افراد وجود دارد.
پيوند كليه
آخرين راه درمان پيوند كليه است. قبل از عمل پيوند، اقدامات لازم بايد صورت گيرد، بيماراني كه دچار عفونت، سرطان و يا ناتواني شديد هستند، قادر به عمل پيوند نمي باشند. انجام آزمايشات هپاتيت و ايدز و تعيين نوع گروه خوني و آزمايشات عفوني براي هر دو گروه (پيوند دهنده و گيرنده)لازم است.
رژيم درماني:
بعد از عمل از مقادير بالاي كورتون استفاده مي شود. در هفته اول پس از عمل، بدليل بالا بودن اشتها و امكان ازدياد وزن و عدم تحمل گلوكز انرژي دريافتي را مي بايست 30 تا 35 كيلوگرم بازاي هر كيلوگرم از وزن بدن در نظر گرفت. بعد از گذشت 4 تا 6 هفته، كالري مورد نياز براي رسيدن به وزن ايده ال را تغيير مي دهيم.ميزان پروتئين مود نياز در 4 تا 6 هفته اول 5/1 تا 2 گرم به ازاء گيلو گرم وزن ميباشد كه در مراحل بعدي ميزان پروتئين را به 1 گرم به ازاي هر گيلو گرم وزن بدن مي رسانيم. بهتر است در اين بيمارن نوع كربوهيدرات مصرفي، كربوهيدرات كمپلكس باشد. چربي رژيم غذايي اين افراد بسيار كم مي باشد. بطوريكه ميزان كلسترول به كمتر از 300 ميلي گرم در روز مي رسد.بدليل مصرف كورتون و نقش آن در احتباس آب و سديم ميزان دريافتي 2تا 3 گرم در روز توصيه مي شود. در صورت بالا بودن ميزان پتاسيم، ميزان آن نيز محدود مي گزدد. كلسيم و فسفر دريافتي 1200 ميي گرم در روز توصيه مي شود.
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری