-
۱۳۸۵/۰۹/۱۸, ۲۲:۰۹ #1
- تاریخ عضویت
ارديبهشت ۱۳۸۶
- نوشته
- 141
- مورد تشکر
- 186 پست
- حضور
- 2 دقیقه
- دریافت
- 1
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
تفسیر آیاتی از سوره انبیاء
سلام
لقد انزلنا الیکم کتابا فیه ذکرکم افلا تعقلون. انبیا 10
منظور از ذکرکم چیست؟
-
۱۳۸۵/۰۹/۱۹, ۰۰:۲۱ #2
در اينكه كلمه" ذكركم" در آيه فوق به چه معنى است، مفسران بيانات گوناگونى دارند:
بعضى گفتهاند: منظور اين است كه آيات قرآن، مايه تذكر و بيدارى انديشههاى شما است، چنان كه در جاى ديگر مىگويد: فَذَكِّرْ بِالْقُرْآنِ مَنْ يَخافُ وَعِيدِ:" به وسيله اين قرآن كسانى را كه از مجازات الهى مىترسند تذكر ده" (ق- 45).
گروهى گفتهاند: منظور اين است كه اين قرآن، نام و آوازه شما را در دنيا بلند مىكند، يعنى مايه عز و شرف شما است، شما مؤمنان و مسلمانان، و يا شما قوم عرب، كه قرآن به زبان شما نازل شده، و اگر از شما گرفته شود، نام و نشانى در جهان نخواهيد داشت.
بعضى ديگر گفتهاند: منظور اين است كه در اين قرآن آنچه مورد نياز شما در امر دين و دنيا است و يا در زمينه مكارم اخلاق است، يادآورى شده.
گرچه اين تفاسير منافاتى با يكديگر ندارد و ممكن است همه در تعبير ذكركم جمع باشند اما تفسير نخست روشنتر به نظر مىرسد.
و اگر گفته شود چگونه اين قرآن مايه بيدارى است؟ در حالى كه بسيارى از مشركان شنيدند و بيدار نشدند، در پاسخ مىگوئيم: بيداركننده بودن قرآن جنبه اجبارى و الزامى ندارد بلكه مشروط است به اينكه انسان خودش بخواهد و دريچههاى قلبش را به روى آن بگشايد.
منبع: تفسير نمونه، ج13، ص: 365
-
۱۳۸۶/۰۳/۱۱, ۱۴:۱۴ #3
تفسیر آیاتی از سوره انبیاء
سوره انبیاءرو می خوندم به این آیه برخوردکردم ((و حرام علی قریةاهلکنها انهم لایرجعون )) (و برشهری که آنها را هلاک کرده ایم بازگشتشان حرام است ) مگر چه بازگشتی در کاره ؟ این بازگشت به کجاست که مردمی که خدا اونها رو هلاک میکنه بازگشتشون حرومه ؟
-
۱۳۸۶/۰۳/۱۵, ۲۰:۵۶ #4
نقل قول : تفسیر آیه 95 سوره انبیاء
مرحوم علامه طباطبایی ذیل این آیه کریمه می فرمایند که آنچه از این آیه با کمک سیاق به ذهن تبادر می کند این است که مراد این باشد : ما اهل هر قریه ای را هلاک کنیم دیگر زنده نمی شوند و دوباره به دنیا بر نمی گردند تا آنچه کمبود دارند جبران کنند و آنچه از عمر و زندگی از کف داده اند استیفا نمایند .
علامه این مطلب را یک طرف از دو طرف تفصیلی می دانند که آیه قبل ، یعنی آیه (( فمن یعمل من الصالحات و هو مومن ...)) متضمن آنست بنابر این طرف دیگر از دو طرف تفصیل را این می دانند :
هر که مومن نباشد هر چه عمل صالح بجای آورد نوشته نمی شود و سعیش مشکور نیست بلکه خائب و خاسر است و سعیش در دنیا بی نتیجه است و بعد از مردن هم دیگر راهی به تدارک آنچه که از او فوت شده ندارد .
علامه احتمال بعید دیگری رو هم مطرح می کنند و ان اینکه منظور از(( اهلاک )) اهلاک به جرم گناهان باشد یعنی در اثر کثرت گناه استعداد سعادت و هدایت به کلی در آنان باطل گردد که در اینصورت معنای آیه این می شود که : آن قریه ای که عمل صالح توام با ایمان انجام نداد و امرشان منجر به هلاکت شد دیگر محال است که دوباره شود و مافات را تدارک نموده سعی خود را مشکور و اعمال خود را مکتوب و مقبول کند .
البته مرحوم علامه چند وجه دیگر تفسیری را که مفسرین دیگر آنرا ذکر کرده اند بیان نموده اما این وجوه را خالی از اشکال نمی بینند .
-
۱۳۸۶/۰۷/۰۲, ۱۴:۲۲ #5
- تاریخ عضویت
فروردين ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,251
- مورد تشکر
- 2,250 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
10
نقل قول : ذکرکم
من اول با يك روايت در اين باره شروع مي كنم:
امام كاظم عليه السلام دربارهى اين آيه فرمود: مراد از جملهى «فِيهِ ذِكْرُكُمْ» آن است كه در كتابذكر شده كه اطاعت پس از پيامبر صلى اللَّه عليه و آله براى امام است. يعنى عزّت و شرف شما در اطاعت از امام پس از پيامبر است. (ازتفسير نور):
در معناى اين جمله(فيه ذكركم) سه احتمال وجود دارد:
1- بزرگوارى، شرافت و آوازه شما به سبب قرآن است، مثل وَ إِنَّهُ لَذِكْرٌ لَكَ وَ لِقَوْمِكَ «قرآن براى تو شرافت و بلندى نام است» (زخرف/ 44).
2- در قرآن براى شما پند و اندرز وجود دارد.
3- در قرآن آن خوهاى پسنديدهاى وجود دارد كه شما به آن وسيله در جستجوى ستايش و نام نيك براى خود بوديد از قبيل بخشندگى و اداى امانت و وفاى به عهد و نيكى به همسايه و راستگويى و امثال اينها از كارهاى نيك.( ترجمه جوامع الجامع)
-
۱۳۸۶/۰۷/۰۲, ۲۱:۱۸ #6
- تاریخ عضویت
فروردين ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,251
- مورد تشکر
- 2,250 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
10
نقل قول : تفسیر آیه 95 سوره انبیاء
چندكلامي با استفاده از چند تفسير:امام باقر فرمود: يعنى هر قريهاى كه بعذاب هلاك كرديم، مردم آن باز نميگردند.(مجمع البيان)
1-در حقيقت آنها كسانى هستند كه بعد از مشاهده عذاب الهى، يا بعد از نابودى و رفتن به جهان برزخ، پردههاى غرور و غفلت از برابر ديدگانشان كنار مىرود آرزو مىكنند اى كاش براى جبران اينهمه خطاها بار ديگر به دنيا بازمىگشتند ولى قرآن با صراحت مىگويد: بازگشت آنها به كلى حرام يعنى ممنوع است، و راهى براى جبران باقى نمانده است.
اين شبيه همان است كه در آيه 99 سوره مؤمنون مىخوانيم: حَتَّى إِذا جاءَ أَحَدَهُمُ الْمَوْتُ قالَ رَبِّ ارْجِعُونِ لَعَلِّي أَعْمَلُ صالِحاً فِيما تَرَكْتُ كَلَّا ...:
" اين وضع آنها ادامه مىيابد تا مرگشان فرا رسد، مىگويد پروردگارا مرا به دنيا بازگردانيد تا اعمال صالحى را كه ترك گفتم انجام دهم، اما جز پاسخ منفى چيزى نمىشنوند".(تفسير نمونه)
2-در اينكه مراد از عدم بازگشت كفّار چيست، از امام صادق عليه السلام نقل است كه فرمودهاند: براى افرادى كه (به قهر الهى) در دنيا هلاك شدهاند، ديگر رجعت دنيوى ممكن نيست، ولى براى كفّارى كه هلاك نشدهاند (و به مرگ طبيعى از دنيا رفتهاند) اين رجعت به دنيا امكان پذير است. بنا بر اين، منظور عدم بازگشت به دنياست و بديهى است كه در آخرت، همه باز خواهند گشت.(تفسير نور)
3- يعنى حرام است كه بعد از مرگ باز نگردند. بلكه براى مجازات برمىگردند.
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری