-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۲۲ #1
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با قرآن مجید
به منظور ايجاد انس بيشتر با سور قرآني و آگاهي يافتن از برخي اشارات و حقايق آن ، در يك حركت نمادين هر نوبت به محضر يكي از سوره ها شرفياب مي شويم و پاي كلام ملكوتيش مي نشينيم.
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۲۶ #2
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با قرآن (1)
بسم الله الرحمن الرحیم
با عرض سلامي خاضعانه به محضر مطهر كلامالله الاكبر
سَلامٌ قَولاً مِن رَبِّ الرَّحيم (1)
سلام ، گفتاري است از سوي پروردگار مهربان
در پيشگاه شما زانوي ادب بر زمين زدهايم و بيصبرانه منتظريم خودتان را براي ما معرفي فرماييد .
اِنَّهُ لَقرآنٌ كَريم * فِي كِتابٍ مَكْنُون * لا يَمَسُّه الاّ المُطَهَرون * تَنزِيلٌ مِن رَبِّ العَالَمِين (2)
اين قرآني است ارجمند كه در كتابي محفوظ جاي دارد ، جز پاكان كسي از آن آگاه نيست ، نازل شده از سوي پروردگار جهانيان است .
چگونه ثابت مي كنيد كه از جانب پروردگار جهان فرود آمده ايد؟
قُل لَئِن اِجتَمَعَتِ الِانسُ و الجنُ عَلي اَن يَأتو بِمِثلِ هذَا القرآن لا يَأتونَ بِمثلِه وَ لَو كانَ بَعضُهم لِبعضٍ ظَهيرًا(3)
بگو اگر انسانها و جنيان متحد شوند براي آنكه همانند اين قرآن را بياورند نخواهند توانست هرچند يكديگر را در اين كار كمك و ياري كنند .
حضرت حق (جلّ و علا ) به چه منظور شما را از عالم بالا به سراي دنيا نازل فرمود ؟
قَدْ اَنْزَلَ اللهُ اِلَيكُمْ ذكراً * رسولاً يَتلوا عَلَيكُمْ آياتِ اللهِ مُبيّناتٍِ لِيُخْرِجَ الّذينَ آمَنوا وَ عَمِلوا الصّالِحاتِ مِنَ الظُّلماتِ اِلَي النُّورِ ... (4)
همانا خداوند ذكر را به سوي شما نازل كرده ، رسولي به سويتان فرستاد كه آيات روشن خدا را براي شما تلاوت ميكند تا كساني را كه ايمان آورده و كارهاي شايسته انجام دادهاند از تاريكيها به سوي نور خارج سازد .
دوست داريم برخي از ويژگي هاي خاص شما را از زبان خودتان بشنويم .
ونزلنا عليك الكتاب تبيانا لكل شيئ وهدي ورحمه وبشري للمسلمين(5)
وما اين كتاب را بر تو نازل كرديم كه روشنگر هر چيز است و مايه ي هدايت ورحمت وبشارت براي مسلمانان است.
بفرمائيد نزول شما بر رسول گرامي اسلام (صلي الله عليه و آله ) چگونه و توسط چه كسي انجام گرفت ؟
نَزَلَ بِهِ الرُّوحُ الاَمِينُ *ْعلي قلبك لتكون من المنذرين* بِلِسانٍ عربيٍ مُبينٍ (6)
روح الامين آن را به زبان عربي آشكار بر قلب تو نازل كرد تا از بيم دهندگان باشي
چرا زبان عربي ؟
وَلو جَعلناهُ قُرانًا اَعجَمياً لَقالوا لَولا فُصلَت اياتُه اََاَعجَميٌ و عربيٌ قُل هوَ لِلذينَ امَنوا هُديً وشِفاء وَالذينَ لا يُومنونَ في اذانِهم وَقرٌ وهوَعلَيهم عَميً...(7)
چنانچه ما اين قرآن را به زبان غير عربي مي فرستاديم مي گفتند : چرا آياتش روشن نيست ؟ شگفتا چگونه بر رسول عربي ، كتابي غير عربي نازل مي شود ! بگو اين قرآن براي اهل ايمان مايه ي هدايت و شفا است و كساني كه ايمان نمي آورند ، گوشهايشان سنگين است و گويي نابينا هستند ...
در پايان ، اگر پيامي براي مومنين و دوستداران خود داريد بفرماييد ؟
اِنَ هذَا القرآنَ يَهدي لِلَتي هِيَ اقوَم و يُبشِرُ المُومِنينَ الذينَ يعمَلونَ الصالِحاتِ اَنَ لَهم اجراً كبَيراً (8)
اين قرآن به راهي هدايت مي كند كه استوارترين راه ها است و به مومنيني كه اعمال صالح انجام مي دهند بشارت مي دهد كه براي آنها پاداش بزرگي است .
(1) يس / 58 (2) واقعه / 80-77
(3) اسراء / 88 (4) طلاق / 11-10
(5) نحل / 89 (6) شعراء / 193-195
(7) فصلت/ 44 (8) اسراء / 9
منبع : دارالقرآن کریم اصفهان
ویرایش توسط Elysian : ۱۳۸۸/۰۴/۳۱ در ساعت ۲۳:۲۸ دلیل: متن اشکالی
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۳۱ #3
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره ی مباركه ی حمد
بسمه تعالي
گفتگو با سوره ی مباركه ی حمد
با ياري و لطف خداوند متعال، پس از گفتگو با قرآن، براي آن كه انس و الفت ما نسبت به اين كتاب مقدس الهي هر چه بيشتر شود، بر آن شديم كه هر بار مصاحبهاي كوتاه اما خواندني با يكي از سور نوراني قرآن براي شما خوانندگان عزيز به ارمغان آوريم.
در اين گفتگو در حضور سوره مباركي هستيم كه سخنانش تبلوري زيبا از ارتباط خالق و مخلوق است. و از آن به عنوان يك موهبت بزرگ به پيامبر اكرم (صلي الله عليه و آله و سلم) ياد شده است.
1- لطفاً خودتان را معرفي نمائيد؟
- من فاتحه الكتاب، اولين سوره از قرآن كريم هستم البته به نامهاي ديگري نيز شناخته شدهام مانند حمد ، ام القرآن ، وافيه ، كافيه و شافيه ، هفت آيه دارم و در مكه معظمه بر پيامبر اسلام (صلي الله عليه و آله) نازل شدهام.
2- خواهشمنديم در مورد مضمون كلي آيات خود كمي برايمان صحبت كنيد؟
- مضمون من در واقع فهرستي است از مجموع محتواي قرآن، بخشي از آن توحيد و شناخت صفات حق تعالي است، بخشي در زمينه معاد و رستاخيز سخن ميگويد، و بخشي از هدايت و ضلالت، كه حد فاصل مؤمنان و كافران است. در آيات من همچنين به مسأله عبادت و بندگي و نيازها و تقاضاهاي بندگان نیز اشاره شده است.
3- به نظر ميرسد لحن آيات شريفه ی شما با ساير سورهها متفاوت است؟
((خداوند متعال ميفرمايد : من سوره فاتحه الكتاب را ميان خود و بنده خود تقسيم كردهام پس نصف اين سوره از من است و نصف ديگر آن از بنده من است و آنچه بنده ام در آن از من درخواست مينمايد به او عطا ميفرمايم.)) (1)
حتماً دقت كردهايد كه آيات من از زبان شما بندگان است، در حقيقت خداوند به وسيله من نحوه ی مناجات و سخن گفتن را به بندگانش آموخته است.
4- شنيدهايم به شما سبع مثانی نیز گفته می شود ، بفرمائيد اين نام به چه معناست؟
- به من سبع مثاني گفته ميشود چون هفت آيه هستم كه دو مرتبه نازل شدهام يك بار در مكه و بار دوم در مدينه همچنين من در هر نماز دو بار تلاوت ميشوم و كلماتي مانند ((الله، رحمن، رحيم، اياك، صراط، عليهم)) در آيات من دو بار تكرار شده است. (2)
5- با توجه به اين كه يكي از آيات كاربردي شما "اهدنا الصراط المستقيم" است لطف فرموده و معيار شناخت "صراط" را براي ما بيان فرمائيد؟
- صراط مستقيم راهي به سوي معرفت خداست و اين راه دوتاست يكي در دنيا و ديگري در آخرت. صراط دنيا شناخت امامي است كه اطاعتش بر خلق واجب شده اما صراط آخرت پلي است كه بر روي جهنم زده شده است .هر كس در دنيا امام خود را بشناسد و او را اطاعت كند، در آخرت نيز به راهنمائي ايشان از صراط به آساني رد ميشود و كسيكه امامش را در دنيا نشناسد، در آخرت نيز بر صراط خواهد لغزيد و در آتش دوزخ هلاك خواهد شد. (3)
6- چرا مردم شفاي دردها و بيماريهايشان را در تلاوت شما جستجو ميكنند؟
- مگر نشنيدهايد كه رسول خدا صلي الله عليه و آله فرمود : سوره ی ام الكتاب، افضل سورههاي قرآن و شفاي هر دردي است. (4) و نيز فرمود : سورهاي در قرآن نازل نشده، مگر اينكه حرف (ف) در آن است، كه از آفت است، مگر سوره حمد. (5)
تردید نداشته باشید که تلاوت من مایه ی شفای بیماری ها وابتلائات است .
7- خواهشمنديم برخی دیگر از فضايل تلاوت خودتان را براي خوانندگان ما بيان كنيد؟
- « هر كس سوره ی حمد را بخواند، حق تعالي به عدد هر آيهاي كه از آسمان نازل شده است، به او ثواب كرامت ميفرمايد. » (6) و مانند آن است كه يكصد و چهار كتاب آسماني را قرائت كرده باشد. (7)
8- در پايان این گفتگو اگر لطف فرموده و ما را دعا کنید ، بسيار سپاسگزاريم.
- پروردگارا، تنها تو را ميپرستيم و تنها از تو ياري ميخواهيم . ما را به راه راست هدايت فرما، راهي كه به دوستي تو منتهي شود (8) راه كساني كه نعمت و توفيق عبادت به آنها كرامت فرمودي، نه را ه غضب شدگان و نه راه گمراهان. (9)
خداوند متعال را شاكريم، از اين كه توانستيم لحظاتي اگر چه كوتاه از محضر مبارك اين سوره ی نوراني استفاده نمائيم. و اميد آن داريم تا لياقت خواندن هر چه بيشتر قرآن و عمل به فرامين آن را به ما عنايت فرمايد.
1 - بحارالانوار 92/226
2- تفسير جامع ج 1 ص 150
3- معاني الاخبار ص 28
4- تفسير عياشي ج 1 ص20
5- جامع الاخبار و الآثار به نقل از مصباح كفعمي
6- بحارالانوار 92/228
7- تفسير جامع ج1 ص 149
8- معاني الاخبار ص 28
9- همان ص 32
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۳۳ #4
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتوگو با سوره ی مبارکه ی بقره
گفتوگو با سورهی مبارکهی بقره
به لطف خداوند متعال ، اجازه یافتیم به محضر یکی دیگر از سور قرآن کریم برسیم؛ سوره ای که هر کس آن را تلاوت کند، در قیامت چون چتری بر اوسایه میافکند.1
این گفتگو به محضر دوستان این کتاب مقدس تقدیم میگردد؛ به امید آن که بتوانیم از دریای معارف کلامالله بهرهی بیشتری بگیریم.
لطفا خودتان را معرفی فرمائید.
- من بقره طولانیترین سورهی قرآن کریم هستم که به نام فسطاط القرآن یا سراپردهی قران نیز شناخته شدهام.دویست و هشتاد وشش آیه دارم و در مدینه بر خاتمالمرسلین نازل شدهام.
خواهشمندیم در مورد محتوای کلی آیات خود کمی برای ما صحبت کنید.
- مضمون من هم از نظر اصول اعتقادی وهم در زمینهی تکالیف عملی بسیار جامع است.در یک نگاه گذرا میبینید بحثهایی پیرامون توحیدو خداشناسی، معادو زندگی پس از مرگ وآیاتی در زمینهی احکام مختلفی چون نماز ،روزه ،حج وجهاد و نیز فرازهایی در زمینهی اعجاز قرآن واهمیت این کتاب آسمانی در من گنجانده شده است. هم چنین بخشهایی از تاریخ زندگی پیامبران بزرگ نیز مطرح شده و مفصل در مورد یهود و منافقان سخن به میان آمده است.
ظاهرا افضل آیات شما ، آیه الکرسی است ، بفرمایید چرا این همه تاکید برای خواندن آن شدهاست ؟
- خداوند آیه الکرسی را از گنج زیر عرش به رسول خدا ( صلی الله علیه و آله و سلم )کرامت فرمود ، در حالی که به هیچ پیامبر دیگری چنین کرامتی نفرموده بود2 . مگر نشنیدهاید که امیر المؤمنین علی ( علیه السلام) فرموده : گمان ندارم کسی در اسلام عقلش کامل شده باشد و شبی را بدون خواندن آیه الکرسی به سر آورد .3
مشتاقیم یکی از فضائل خواندن این آیهی عظیم و مبارک را از زبان شما بشنویم .
- هرکس یک مرتبه آیه الکرسی را بخواند ، حق تعالی هزار بلا از بلاهای دنیوی را که سهلترین آنها فقر و احتیاج است ، از او دور میفرماید و نیز هزار بلا از بلاهای آخرت را که کمترین آنها عذاب قبر است .4
خواهشمندیم یکی از خاطرات زیبایی را که از هنگام نزول آیات خود دارید ، برای خوانندگان ما بیان فرمایید .
- خوب به یاد دارم روزی را که پیامبر فرمودند : هرکس صدقهای بدهد ؛ دو برابر آن را در بهشت خواهد داشت . ابوالدحداح انصاری این سخن را شنید و گفت : ای رسول خدا من دو باغ دارم ؛ اگر یکی از آنها راصدقه بدهم ، دو برابر آن را در بهشت خواهم داشت ؟ حضرت فرمودند : آری . گل خنده بر چهرهی ابوالدحداح نشست و این بار مشتاقانهتر پرسید : آیا همسر و فرزندانم نیز با من خواهند بود ؟ با نگاهی به سیمای نورانی پیامبر پاسخ خود را گرفت و بهترین باغش را صدقه داد .
در این هنگام بود که آیهی دویست و چهل و پنجم من نازل شد :
من ذاالذی یقرض الله قرضا حسنا فیضاعفه اضعافا کثیره 5
لطف فرموده ، گوشهای از فضائل تلاوت خودتان را نیز برای ما بیان کنید .
- سورهی بقره را فراگیرید زیرا فراگرفتنش موجب برکت است و ترک تلاوت آن باعث حسرت و ندامت خواهد بود . 6
با تشکرفراوان از شما ، مرحمت فرموده و پایان این گفتوگو را به دعایی مزین فرمایید.
- پروردگارا ما را به خاطر آنچه که فراموش کرده یا به خطا مرتکب شدهایم مؤاخذه مفرما . پروردگارا تکلیف سخت و سنگین برای ما قرار مده . چنانچه بر پیشینیان قرار دادی . خدایا تکلیف طاقتفرسا بر دوش ما مگذار ، گناهان ما را بیامرز و ما را ببخش و بر ما رحمت آر . تو تنها یار و یاور مایی پس ما را در برابر گروه کافران یاری فرما .7
1- بحارالانوار 92/ 265 2و3- همان 92/264
4 - همان 92/ 262 5- شاننزولآیهی 245
6- مجمع البیان 1/ 32 7- ترجمهی آیهی 286
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۳۶ #5
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره مباركه ی آل عمران
به نام خداوند بخشنده مهربان- سپاس خداي يگانه را كه به ما عنايت فرمود، تا اين بار نيز در محضر ستاره تابناكي از آسمان قرآن كريم باشيم. ضمن عرض ارادت خالصانه به محضر اين وجود ملكوتي ، از ايشان ميخواهيم خود را براي خوانندگان ما معرفي نمايند؟
گفتگو با سوره مباركه آل عمران
من آل عمران، سومين سوره از قرآن كريم هستم ، 200 آيه دارم و در مدينهي منوره بر پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نازل شدهام.
- لطف فرموده و در مورد مضمون كلي آيات خود برايمان صحبت كنيد؟
بسياري از آيات من در خلال جنگهاي بدر و احد نازل شده و بخشي از طوفانيترين دورانهاي زندگي مسلمين را در صدر اسلام منعكس ميكند، شايد بشود مضمون آيات مرا به 4 بخش عمده تقسيم كرد: قسمت مهمي در مورد توحيد، صفات الهي و معاد اسلامي است. بخش دوم از دو غزوه بدر و احد و امدادهاي الهي نسبت به مؤمنان و مطالبي نظير آن سخن ميگويد. قسمت سوم شامل بيان برخي احكام فقهي اسلام مانند فريضهي حج و امر به معروف و نهي از منكر است و در بخشهايي از آيات من نيز به تاريخ زندگي انبياء اشاره شده و همچنين از توطئهها و دسيسههاي دشمنان اسلام سخن به ميان آمده است.
- افضل اوقات تلاوت شما چه زماني است؟
بهترين زمان، شب و روز جمعه است. رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند: هركس شب جمعه سورهي آل عمران را بخواند فرداي قيامت به او دو بال عطا ميكنند تا مثل برق از صراط بگذرد و كسي كه در روز جمعه اين سوره را تلاوت كند پروردگار و فرشتگان بر او صلوات دهند تا آنكه آفتاب غروب كند. 1
- لطفاً گوشهاي از فضايل تلاوت خود را نيز براي خوانندگان ما بيان فرماييد؟
هر كس سورهي آل عمران را تلاوت نمايد، خداوند به ازاي هر حرفي امان نامهاي براي نجات از آتش دوزخ به او عطا ميفرمايد.2 همچنين رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمودهاند: بقره و آل عمران را بياموزيد كه آنها دو ستارهي تابان هستند كه فرداي قيامت به صورت دو فرشته براي خوانندگانشان شفاعت ميكنند. 3
- خواهشمنديم يكي از خاطرات خود را از هنگام نزول آيات برايمان نقل كنيد؟
هنگامي كه پيامبر به همراه مسلمانان مشغول حفر خندق در اطراف مدينه بودند، ناگهان در ميان خندق سنگ سفيد بزرگ و سختي پيدا شد كه همه از شكستن و حركت دادن آن درماندند، سلمان موضوع را به پيامبر عرض كرد، ايشان كلنگ را از سلمان گرفت و محكم بر روي سنگ زد، از برخورد كلنگ با سنگ جرقههايي نمايان شد، رسول خدا تكبير فتح و پيروزي گفت و مسلمانان با او هم صدا شدند، بار دوم نيز اين صحنه تكرار شد. سرانجام پيامبر براي سومين بار كلنگ را بلند كرد و بر بقيه سنگ كوبيد، مجدداً جرقهها ديده شد و سنگ در هم شكست، صداي تكبير در خندق پيچيد. سپس پيامبر فرمود: در ميان اولين جرقهها، كاخهاي مدائن ، در دومين آنها كاخهاي روم و در ميان سومين جرقهها سرزمين يمن را ديدم و هر بار جبرئيل بشارت داد كه آنها در زير پرچم اسلام قرار خواهند گرفت.
مسلمانان راستين از خوشحالي در پوست خود نميگنجيدند و خدا را شكر ميكردند، اما چهرهي منافقان درهم رفت و به صورت اعتراض گفتند: چه آرزوي باطلي و چه وعده محالي؟! اينها در حالي كه مشغول حفر خندق هستند و ياراي جنگ با دشمن را ندارند، خيال فتح كشورهاي بزرگ را در سر ميپرورانند، در اين موقع آيات 26 و 27 نازل شد و به آنها پاسخ داد كه همه چيز در دست خداست:4 قُلِ اللَّهُمَّ مَالِكَ الْمُلْكِ تُؤْتِي الْمُلْكَ مَنْ تَشَاءُ وَ تَنْزِعُ الْمُلْكَ مِمَّنْ تَشَاءُ وَ تُعِزُّ مَنْ تَشَاءُ وَ تُذِلُّ مَنْ تَشَاءُ بِيَدِكَ الْخَيْرُ إِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ ، تُولِجُ اللَّيْلَ فِي النَّهَارِ وَ تُولِجُ النَّهَارَ فِي اللَّيْلِ وَ تُخْرِجُ الْحَيَّ مِنَ الْمَيِّتِ وَ تُخْرِجُ الْمَيِّتَ مِنَ الْحَيِّ وَ تَرْزُقُ مَنْ تَشَاءُ بِغَيْرِ حِسَابٍ .
- دوست داريم از زبان شما تذكري هم بشنويم.
قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّونَ اللَّهَ فَاتَّبِعُونِي يُحْبِبْكُمُ اللَّهُ وَيَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوبَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ .
اي پيامبر بگو : اگر خدا را دوست داريد،از من پيروي كنيد تا خدا نيز شما را دوست بدارد و گناهتان را ببخشد و خداوند آمرزنده و مهربان است.5
دوستي خداوند براي بندگان، فرستادن رحمت است و افاضهي فيض به آنها و دوستي بندگان نسبت به خدا، عبارت از فرمانبرداري و اطاعت از اوامر خداست.6
- در اين لحظات پاياني از حضرتعالي طلب دعاي خير مينماييم.
رَبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلإيمَانِ أَنْ آمِنُوا بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ .
رَبَّنَا وَآتِنَا مَا وَعَدْتَنَا عَلَى رُسُلِكَ وَلا تُخْزِنَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ إِنَّكَ لا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ .
پروردگارا ما چون صداي منادي را شنيديم كه خلق را به ايمان ميخواند، اجابت كرديم و ايمان آورديم ، پروردگارا از گناهان ما درگذر و زشتيهايمان را بپوشان و ما را با نيكان محشور گردان، پروردگارا ما را آنچه به رسولان خود وعده دادي نصيب فرما و محروم مگردان كه وعدهِ تو هرگز تخلف نخواهد داشت.
1- كشف الاسرار به نقل از كتاب فضيلت در زندگي با قرآن از حسين گلبيدي
2- تفسير جامع ج1 ص 571
3- تفسير ابوالفتوح رازي ج 2 ص 434
4- شأن نزول آيه 26 و 27 ، تفسيرنمونه ج 2 ص 488
5- آيه 31 سوره آل عمران
6- تفسير برهان ج 1 ص 277
7- آيه 193 و 194 سوره آل عمران
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۳۷ #6
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره مباركه ی نساء
بسمه تعاليخداوند متعال را شاكريم كه بار ديگر عنايتي فرمود تا ما بتوانيم از محضر كلام زيباي يكي ديگر از ستارههاي تابناك آسمان قرآن كريم بهرهمند شويم ضمن عرض ارادات خالصانه به محضر اين وجود ملكوتي، از ايشان ميخواهيم خود را براي خوانندگان ما معرفي نمايند ؟
گفتگو با سوره مباركه نساء
- من نساء چهارمين سوره از قرآن كريم هستم ، 176 آيه دارم در مدينه منوره بر پيامبر بزرگ اسلام صلي الله عليه وآله و سلم نازل شدهام .
خواهشمنديم در مورد مضمون كلي آيات خود كمي برايمان صحبت كنيد ؟
- بسياري از آيات من در مورد احكام ازدواج ، ارث و حقوق زنان است ، اما به امور ديگري مانند دعوت به ايمان و عدالت ، لزوم اطاعت از رهبري الهي ، هجرت ، جهاد در راه خدا ، عبرت از امتهاي پيشين ، قطع رابطه دوستانه با دشمنان خدا و ...... نيز اشاراتي شده است .
افضل اوقات تلاوت شما چه زماني است ؟
- اميرالمومنين عليهالسلام ميفرمود : هر كس در هر جمعه سورهي نساء را تلاوت كند از فشار قبر ايمن خواهد بود.1
در آيهي پنجاه و نهم شما ، پس از امر به اطاعت از خدا و پيامبرش ، فرمان اطاعت از اوليالامر آمده است لطفاً بفرماييد منظور از اوليالامر چه كساني هستند ؟
- رسول خدا صلي الله عليه وآله وسلم فرمودند : اوليالامر جانشينان من ميباشند كه اولين آنها عليبن ابيطالب عليه السلام بعد از او حسن، سپس حسين عليه السلام. آنگاه ايشان يك يك را نام برد تا به حضرت حجت رسيده و فرمودند : آخرين آنها مردي هم نام و هم كنيه من است ، حجت خدا در روي زمين و فرزند حسن بن عسكري است . آن امامي كه خدا او را از نظر شيعيان پنهان و غايب ميكند و به دست او مشرق تا مغرب زمين فتح ميشود و خداوند آن امام را غايب نميگرداند مگر براي امتحان نمودن دلها و آزمايش مراتب ايمان آنها .2
خواهشمنديم گوشهاي از فضايل تلاوت خود را براي خوانندگان ما بيان فرماييد ؟
هر كس سوره نساء را قرائت كند پاداش آزاد كردن بنده در راه خدا را دارد و مانند آن است كه تمام دارائي خود را در راه خدا به مردم صدقه داده است.
لطف فرموده و يكي از خاطرات خود از هنگام نزول آيات بر ايمان نقل كنيد ؟
- يكي از صحابه پيامبر به نام ثوبان نسبت به رسول خدا محبت و علاقه شديدي داشت ، روزي با پريشانحالي خدمت حضرت رسيد، پيامبر خدا از او دليل ناراحتياش را سؤال نمودند ، ثوبان گفت دوري شما براي من سخت و دشوار است وهنگامي كه شما را نميبينم ناراحت ميشوم و امروز به اين فكر ميكردم كه فرداي قيامت اگر من اهل بهشت باشم ، مسلماً در مقام و جايگاه شما نخواهم بود و شما را هرگز نخواهم ديد و اگر از اهل بهشت نباشم كه تكليفم روشن است ، بنابراين در هر دو حال از درك حضورتان محروم خواهم شد . پس چگونه افسرده نباشم ؟!
در اين هنگام آيه 69 و 70 من نازل شد و به اين گونه افراد بشارت داد كه انسانهاي مطيع پروردگار در بهشت نيز همنشين پيامبران و برگزيدگان خدا خواهند بود .
وَمَن يُطِعِ اللّهَ وَالرَّسُولَ فَأُوْلَئِكَ مَعَ الَّذِينَ أَنْعَمَ اللّهُ عَلَيْهِم مِّنَ النَّبِيِّينَ وَالصِّدِّيقِينَ وَالشُّهَدَاء وَالصَّالِحِينَ وَحَسُنَ أُولَئِكَ رَفِيقًا* ذَلِكَ الْفَضْلُ مِنَ اللّهِ وَكَفَى بِاللّهِ عَلِيمًا*
و كساني كه از خدا و فرستادهاش اطاعت نمايند، آنان همراه كساني هستند كه خدا بر آنها نعمت بخشيده ، از پيامبران و صديقان و شهيدان و شايستگان و آنها نيكو رفيقاني هستند! اين تفضلي است از جانب خدا و همين كافي است كه خداوند دانا است.
سپس رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم فرمودند : به خدا سوگند ايمان مسلماني كامل نميشود مگر اين كه مرا از خود و پدر و مادر و همهي بستگانش بيشتر دوست بدارد و در برابر گفتار من تسليم باشد.4
در پايان دوست داريم چند تذكر از زبان شما بشنويم .
- وَاعْبُدُواْ اللّهَ وَلاَ تُشْرِكُواْ بِهِ شَيْئًا وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا وَبِذِي الْقُرْبَى وَالْيَتَامَى وَالْمَسَاكِينِ وَالْجَارِ ذِي الْقُرْبَى وَالْجَارِ الْجُنُبِ وَالصَّاحِبِ بِالجَنبِ وَابْنِ السَّبِيلِ وَمَا مَلَكَتْ أَيْمَانُكُمْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبُّ مَن كَانَ مُخْتَالاً فَخُورًا
و خدا را بپرستيد! و هيچچيز را همتاى او قرار ندهيد! و به پدر و مادر، نيکى کنيد؛ هم چنين به خويشاوندان و يتيمان و مسکينان، همسايه نزديک، و همسايه دور، دوست و همنشين، به در راه ماندگان ، و بردگانى که مالک آنها هستيد؛ زيرا خداوند، کسى را که متکبر و فخر فروش است، (و از اداى حقوق ديگران سرباز مىزند،) دوست نمىدارد.5
و بدانید که : إِنَّ اللّهَ لاَ يَظْلِمُ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ وَإِن تَكُ حَسَنَةً يُضَاعِفْهَا وَيُؤْتِ مِن لَّدُنْهُ أَجْرًا عَظِيمًا
همانا خداوند به کسی ذره ای ستم نکند و هر عمل نیکی را زیاد گرداند و از جانب خود به نیکوکاران پاداش بزرگ مرحمت فرماید.
با تشكر از شما ،اميدواريم كه خداوند توفيق عمل به فرامين قرآن را به همگي ما عنايت فرمايد .
1- بحارالانوار 92/273 روايت 1 به نقل از ثواب الاعمال و تفسير عياشي
(مجمع اليان ج 2و3 ، تفسير عياشي ج 1 ص 215، تفسير جامع ج 2 ص 5)
2- تفسير جامع ج 2 ص 80
3 – تفسير جامع جلد 2 ص 5
4- شان نزول آیه 69 و 70 سوره نساء از تفسیر نمونه ج 3 ص 459
5- آیه 36 سوره نساء
6- آیه 40 سوره نساء
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۳۹ #7
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره ي مباركه ي مائده
به نام خداوند بخشندهي مهربان
گفتگو با سورهي مباركهي مائده
خداوند متعال را شاكريم كه اين بار نيز به ما توفيق داد تا بتوانيم از محضر يكي ديگر از اخترهاي تابناك آسمان قرآن كريم كسب فيض نماييم . سورهاي كه در هنگام نزول ، هفتاد هزار ملك با آن نازل شدند . (1)
ضمن عرض ارادت خالصانه به محضر اين وجود ملكوتي ، از ايشان خواهشمنديم خود را براي خوانندگان ما معرفي فرمايند ؟
- من مائده پنجمين سوره از قرآن كريم هستم ، 120 آيه دارم و در مدينهي منوره بر پيامبر اسلام( صلي الله عليه واله وسلم) نازل شدهام .
لطف فرموده در مورد مضمون آيات خود كمي براي ما صحبت كنيد ؟
- من آخرين سورهاي هستم كه بر رسول خدا صلي الله عليه واله و سلم نازل شدهام و در مجموع، آيات من نسبت به يك پيمان شكني مهم هشدار ميدهد . مهمترين آيات من به مسئلهي ولايت و رهبري بعد از پيامبر ، رد عقيده تثليت ، مسائل مربوط به قيامت و بازخواست از انبياء در مورد امتهايشان و نيز وفاي به پيمانها و عدالت اجتماعي اشاره ميكند و بخشي از آيات من نيز به احكام فقهي ( مانند : وضو ، تيمم ... ) پرداخته است .
افضل اوقات تلاوت شما چه زماني است ؟
- طبق فرمايش امام محمد باقر(عليهالسلام) روز پنجشنبه ، ايشان فرمودند : هركس سوره مائده را هر پنجشنبه بخواند ، ايمانش به گناه آلوده نگشته و هرگز به خدا مشرك نمي شود (2)
در سومين آيهي شما اشاره به روزي شده كه خداوند در آن دينش را كامل و نعمتش را تمام نموده است لطفاً بفرمايد منظور كدام روز است ؟
- اين آيهي شريفه كه مايه افتخار من است در روز هجدهم ذيالحجه پس از آن كه نبي مكرم اسلام (صلي الله عليه واله و سلم) اميرالمومنين را بر خلافت و ولايت منصوب فرمود، نازل شد . خود پيامبر اكرم در ارتباط با اين روز شريف فرمودند : روز غدير خم بالاترين عيد امت من است . و آن روزي است كه خداوند متعال مرا امر كرد ، برادرم علي بن ابيطالب عليهالسلام را منصوب نمايم تا رهبر امت من باشد كه پس از من به وسيله او راه هدايت را بيابند آن روزي است كه خداوند دين را كامل گردانيد نعمت را بر امتم تمام فرمود و از اينكه اسلام دين آنان باشد خوشنود گشت . (3)
خواهشمنديم يكي از خاطرات خود را از هنگام نزول آيات نقل فرماييد.
-روزي از روزها ، سائلي وارد مسجد شد و از مردم تقاضاي كمك نمود ، ولي كسي چيزي به او نداد ، سائل دست خود را بسوي آسمان بلند كرد و گفت : خدايا تو شاهد باش كه من در مسجد رسول تو تقاضاي كمك كردم ولي كسي چيزي به من نداد. در همين حال حضرت علي (عليهالسلام) كه در حال ركوع بود با انگشت كوچك دست راست خود اشاره كرد ، سائل نزديك آمد و انگشتر را از دست حضرت بيرون آورد . هنگامي كه پيامبر اكرم(صلي الله عليه واله و سلم) از اين جريان مطلع شد ، دست به سوي آسمان بلند كرد و فرمود : خداوندا ، برادرم موسي از تو تقاضا كرد كه روح را وسيع گرداني،كارها را بر او آسان سازي و گره از زبان او بگشايي تا مردم گفتارش را درك كنند و نيز درخواست كرد برادرش هارون را وزير و ياورش قرار دهي . خداوندا ، من محمد پيامبر و برگزيده توأم، سينهام را گشاده كن و كارها را بر من آسان ساز . از خاندانم علي را وزير من گردان تا به وسيلهي او پشتم قوي و محكم گردد . هنوز دعاي رسول خدا(صلي الله عليه واله و سلم) پايان نيافته بود كه جبرئيل نازل شد و به پيامبر گفت ، بخوان (4) :
« إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُواْ الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلاَةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ» (5)
سرپرست و ولىّ شما، تنها خداست و پيامبر او و آنها که ايمان آوردهاند؛ همانها که نماز را برپا مىدارند، و در حال رکوع، زکات مىدهند.
دوست داشتيم تذكري هم از زبان شما بشنويم ؟
- يا ايها الذين امنوا اتقوا الله و ابتغوا اليه الوسيله وجاهدوا في سبيله لعلكم تفلحون
اي كسانيكه كه ايمان آوردهايد ، تقوي پيشه كنيد و وسيلهاي براي تقرب به او بجوييد و در راه او بكوشيد باشد كه رستگار شويد .
ميفرماييد براي نزديك شدن به خدا وسيله بجوييم ، چه وسيلهاي ما را به خداي متعال نزديك ميكند در حالي كه خدا از رگ گردن به ما نزديكتر است ؟
- اين امر خود پروردگار است همان پروردگاري كه از رگ گردن به شما نزديكتر است ، خود ميفرمايد به سوي من وسيله بجوئيد و در فرمان او چون و چرا جايز نيست . اما اين كه اين وسيله چيست را از زبان رسول اكرم بشنويد ، رسول اكرم (صلي الله عليه واله و سلم) ميفرمايند: خداي عزو وجل فرموده است، اي بندگان من آيا چنين نيست كه بسا كسي حاجات بزرگي از شما ميخواهد و شما حوائج او را بر نميآوريد مگر اين كه شفيع قرار دهد كسي را كه محبوبترين مردم نزد شما است ؛ آنگاه حاجات او را به احترام آن شفيع بر ميآوريد ؟
حال آگاه باشيد و بدانيد كه گراميترين خلق وافضل آنان نزد من ، محمد (صلي الله عليه واله و سلم) است و برادر وي علي(عليهالسلام) و امامان پس از او (عليهمالسلام ) كه وسيلههاي- مردم - به سوي من هستند .
اينك توجه، هر كس حاجتي دارد و نفعي را طالب است ، و يا آن كه دچار حادثهاي بس صعب و زيانبار گشته و رفع آن را خواهان است بايد مرا به محمد(صلي الله عليه واله و سلم) و آل طاهرينش بخواند تا به نيكوترين وجه حاجات او را بر آورم . (6)
در اين لحظات پاياني از حضرتعالي طلب دعاي خير مينماييم .
- رَبَّنَا آمَنَّا فَاكْتُبْنَا مَعَ الشَّاهِدِينَ(7)
«پروردگارا! ايمان آورديم؛ پس ما را با شاهدان مقرر بدار. »
1.نورالثقلين 582 ، روايت 4
2. بحارالانوار 92/273 روايت به نقل از ثواب الاعمال و تفسير عياشي
3. بحارالانوار ج 37 ص 109
4. تفير نمونه ج 4 ص 422 و 421 شأن نزول آيه 55
5.سوره مائده / 55
6.بحارالانوار ج 94 / ص 22
7.سوره مائده / 83
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۴۱ #8
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره ی مبارکه ی انعام
به نام خداوند بخشنده مهربانسپاس و ستايش خداوند يكتا را كه توفيقي ديگر نصيبمان نمود تا در حضور سورهاي نوراني از قرآن كريم باشيم .
گفتگو با سوره مبارکه انعام
ضمن عرض ارادت خالصانه به محضر اين وجود ملكوتي ، از ايشان خواهشمنديم خود را براي خوانندگان ما معرفي نمايند :
- من انعام ، ششمين سوره از قرآن كريم هستم ، 165 آيه دارم و در مكه معظمه يكجا و با تشريفات خاصي نازل شدهام . به فرمان حضرت حق هفتاد هزار فرشته با تسبيح و تكبير و تهليل مرا تا محضر رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم همراهي كردند . (1)
خواهشمنديم در مورد مضمون كلي آيات خود برايمان صحبت كنيد ؟
- پيام اصلي آيات من دعوت به اصول سهگانه توحيد ، نبوت و معاد است ولي بيش از همه روي مسأله يگانه پرستي و مبارزه با شرك و بتپرستي دور ميزند به طوري كه در قسمت مهمي از آيات من روي سخن به مشركان و بتپرستان است و به همين جهت گاهي رشته بحث به اعمال ، كردار و بدعتهاي مشركان ميكشد .
لطف نموده و گوشهاي از فضايل تلاوت خود را براي خوانندگان ما بيان كنيد ؟
- همين قدر بدانيد كه اسم اعظم الهي در هفتاد جاي من ذكر شده ، به همين جهت امام صادق عليهالسلام پس از امر به تعظيم و بزرگداشت من فرمودند : اگر مردم بدانند كه در قرائت سورهي انعام چه فضائلي وجود دارد هرگز تلاوت آن را ترك نخواهند كرد . (2) اين نكته را هم اضافه كنم ، هفتاد هزار فرشتهاي كه هنگام نزول مرا همراهي ميكردند ، براي قاري من تا روز قيامت تسبيح ميگويند . (3)
آيا زمان خاصي براي تلاوت شما توصيه شده است ؟
- كسي كه سوره انعام را هر شب بخواند ، در قيامت در امان خواهد بود و هرگز دوزخ را با چشم نخواهد ديد . (4)
خواهشمنديم يكي از خاطرات خود را از هنگام نزول آيات برايمان نقل كنيد ؟
- روزي وليد بن مغيره كه از سران معروف بتپرستان بود و به اصطلاح مغز متفكر آنها محسوب ميشد به پيامبر گفت : اگر نبوت بر حق باشد ، من به احراز اين مقام از تو سزاوارترم ، چرا كه هم از تو بزرگترم و هم ثروت و دارايي بيشتري دارم . (5) خداوند در آيه صدو بيست و چهارم من در پاسخ به اين گفتار جاهلانه چنين فرمود :
« وَإِذَا جَاءتْهُمْ آيَةٌ قَالُواْ لَن نُّؤْمِنَ حَتَّى نُؤْتَى مِثْلَ مَا أُوتِيَ رُسُلُ اللّهِ اللّهُ أَعْلَمُ حَيْثُ يَجْعَلُ رِسَالَتَهُ سَيُصِيبُ الَّذِينَ أَجْرَمُواْ صَغَارٌ عِندَ اللّهِ وَعَذَابٌ شَدِيدٌ بِمَا كَانُواْ يَمْكُرُونَ »
و هنگامى که آيهاى براى آنها بيايد، مىگويند: ما هرگز ايمان نمىآوريم ، مگر اينکه همانند چيزى که به پيامبران خود داده شده ، به ما هم داده شود . خداوند آگاهتر است که رسالت خويش را کجا قرار دهد ! بزودى کسانى که مرتکب گناه شدند در مقابل مکر و نيرنگى که مىکردند ، در پيشگاه خدا گرفتار حقارت و عذاب شديد خواهند شد .
در آيه يكصد و بيست و پنجم شما ، خداوند متعال فرموده است : هرکس را که خدا بخواهد هدايت کند ، سينهي او را براى اسلام ، گشاده مىسازد و آن کس را که بخواهد گمراه سازد ، سينهاش را آن چنان تنگ ميكند كه گويا ميخواهد به آسمان ، بالا برود . بفرماييد اين آيهي شريفه به چه معناست ؟
- خوب به خاطر دارم كه روزي ، فردي همين سؤال را از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم پرسيد . ايشان در پاسخ فرمودند : شرح صدر نوري است كه خداوند در قلب مؤمن مياندازد و در نتيجه سينهي او باز و گشاده ميگردد . (6)
امام رضا عليهالسلام نيز در تفسير همين آيه ميفرمايند : هر كه را خدا بخواهد در دنيا به سوي ايمان و در آخرت به بهشت و دار كرامت ، هدايت فرمايد ، به او شرح صدر عطا ميكند تا نسبت به آفريدگار خود وثوق و اطمينان پيدا كند و تسليم محض شود و قلبش مطمئن گردد و هر كه را بخواهد در حالت گمراهي واگذارد و از بهشت محروم نمايد ، او را رها ميكند تا در گناه و نافرماني غوطهور شده و شك كند و در عقايدش مضطرب شود به طوري كه از شدت طغيان و سركشي ميخواهد به آسمان پرواز كند . (7)
در پايان دوست داريم تذكري هم از زبان شما بشنويم .
- « وَذَرُواْ ظَاهِرَ الإِثْمِ وَبَاطِنَهُ إِنَّ الَّذِينَ يَكْسِبُونَ الإِثْمَ سَيُجْزَوْنَ بِمَا كَانُواْ يَقْتَرِفُونَ »
گناهان آشکار و پنهان را رها کنيد زيرا کسانى که گناه مىکنند ، بزودى در برابر آنچه مرتکب مىشوند مجازات خواهند شد.
از اين كه ما را در محضر خود پذيرفتيد بسيار سپاسگزاريم ، اميدواريم در عالم آخرت ما را مشمول شفاعت خود قرار دهيد .
• بحارالانور 92/274 روايت 1 به نقل از تفسير قمي
• بحارالانور 92/275 روايت 6 به نقل از تفسير عياشي – اصول كافي ، كتاب فضل القرآن ، باب فضل القرآن ، روايت 12 - نورالثقلين 1/696 روايت 1 تا 3
• بحارالانور 92/274 روايت 1 به نقل از تفسير قمي
• نورالثفلين 1 / 696 روايت 1 به نقل از ثواب الاعمال
• تفسير نمونه ذيل آيه 124
• مجمع البيان 4/363
• عيون اخبارالرضا عليهالسلام ج1 ، حديت 27 ص 131
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۴۳ #9
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره مباركه اعراف
به نام خداوند بخشنده مهربانستايش بيانتها خداوندي را كه توفيق عطا فرمود ، تا اين بار در محضر هفتمين ستاره از آسمان قرآن كريم باشيم .
گفتگو با سوره مباركه اعراف
ضمن عرض ارادت خالصانه به محضر اين سوره ملكوتي ، لحظاتي از بيانات گهربار ايشان مستفيض ميشويم .
- لطفاً خودتان را معرفي نماييد؟
من اعراف ، هفتمين سوره از قرآن كريم هستم . 206 آيه دارم و در مكه معظمه بر پيامبر اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نازل شدهام .
- خواهشمنديم مضمون كلي آيات خود را براي خوانندگان ما بيان كنيد ؟
در آيات من ابتدا اشاره كوتاهي به مبدأ و معاد شده است . سپس به بيان داستان آفرينش آدم و پيمانهايي كه خداوند از فرزندان آدم در مسير هدايت گرفته ، ميپردازد .
همچنين به سرگذشت بسياري از اقوام پيشين و انبياي گذشته اشاره شده است .
- لطفاً قدري از فضايل تلاوت خود برايمان صحبت كنيد ؟
همين قدر بگويم كه هركس سورهي اعراف را بخواند ، خداوند روز قيامت ميان او و شيطان حجابي حايل كند و او را همنشين حضرت آدم عليهالسلام گرداند .1
به همين جهت مولايم امام صادق عليهالسلام فرمودند : در اين سوره محكمات قرآن است . قرائت آن را ترك نكنيد زيرا در روز رستاخيز در پيشگاه خداوند براي تلاوت كنندگانش گواهي ميدهند .2
- آيه صد و هفتاد و دوم شما به آيهي ميثاق معروف است ، لطف فرموده و دربارهي اين عهد و پيمان توضيح بيشتري بدهيد ؟
امام صادق عليهالسلام در اين باره فرمودهاند : خداوند در عالم ذر از خلايق به خدايي خود و اين كه پيامبر رسول و فرستاده از جانب اوست و همچنين به ولايت و امامت اميرالمؤمنين عليه السلام و ائمه طاهرين عليهم السلام پيمان گرفت و فرمود : آيا من پروردگار شما نيستم و محمد صلي الله عليه و آله و سلم پيغمبر شما نيست و علي عليهالسلام پيشوايان شما نيستند ؟3
پس چرا ما چيزي از اين پيمان به خاطر نميآوريم ؟
اصل اين معرفت و اقرار در قلبهاي شما ثابت و برقرار است كه اگر چنين نبود ، هيچ يك از افراد بشر نميدانست كه خالق و رازق او كيست . اما صفحه و محل ميثاق را فراموش كردهايد و روزي آن را به ياد خواهيد آورد .4
آيا زمان خاصي براي تلاوت شما توصيه شده است ؟
كسي كه سورهي اعراف را در هر ماه تلاوت نمايد . در روز قيامت از كساني خواهد بود كه نه ترسي بر آنهاست و نه غمي دارند و اما كسي كه در هر جمعه بخواند ، در قيامت بدون حساب وارد بهشت ميشود .5
- بفرماييد نام شما «اعراف» به چه معناست و چرا شما به اين نام شهرت يافتهايد ؟
اعراف مكاني است بين بهشت و دوزخ كه پيامبر و اهل بيت ايشان روز رستاخيز در آنجا توقف خواهند كرد و به ياران و شيعيان خويش اجازهي ورود به بهشت را ميدهند . آري هيچكس داخل بهشت نخواهد شد مگر آنكه معرفت ايشان را داشته باشد و نيز كسي به دوزخ وارد نخواهد شد مگر آن كسي كه آنان را انكار كند .6
و من از آن جهت اعراف نام گرفتهام كه آيهاي كه اين حقيقت را بيان ميكند آيه 46 من است ، بشنويد :
« وَعَلَى الأَعْرَافِ رِجَالٌ يَعْرِفُونَ كُلاًّ بِسِيمَاهُمْ وَنَادَوْاْ أَصْحَابَ الْجَنَّةِ أَن سَلاَمٌ عَلَيْكُمْ لَمْ يَدْخُلُوهَا وَهُمْ يَطْمَعُونَ »
- خواهشنديم يكي از خاطرات خود را از هنگام نزول آيات نقل كنيد ؟
روزي كفار قريش به چند نفر مأموريت دادند كه به نجران سفر كنند ، مقصود از اين سفر آن بود كه در آنجا از دانشمندان يهود مسائلي را ياد بگيرند تا در هنگام بازگشت آن سؤالات را در برابر پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم مطرح سازند ، به گمان اين كه پيامبر از پاسخ دادن عاجز ميماند . يكي از سؤالات اين بود كه : اگر تو پيغمبر خدا و راستگو هستي ، بگو در چه زماني قيامت برپا ميشود ؟ هنگامي كه اين پرسش را مطرح كردند ، خداوند متعال در جواب آنان آيهي صد و هشتاد و هفتم من را نازل كرد 7 و چنين فرمود :
« يَسْأَلُونَكَ عَنِ السَّاعَةِ أَيَّانَ مُرْسَاهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ رَبِّي لاَ يُجَلِّيهَا لِوَقْتِهَا إِلاَّ هُوَ ثَقُلَتْ فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ لاَ تَأْتِيكُمْ إِلاَّ بَغْتَةً يَسْأَلُونَكَ كَأَنَّكَ حَفِيٌّ عَنْهَا قُلْ إِنَّمَا عِلْمُهَا عِندَ اللّهِ وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لاَ يَعْلَمُونَ »
از تو دربارهي قيامت ميپرسند كه چه وقت برپا مي شود ؟ بگو : جز اين نيست كه علم آن نزد پروردگار من است و كسي به جز او نمىتواند وقت آن را آشکار سازد؛ (اما قيام قيامت، حتى) در آسمانها و زمين، سنگين (و بسيار پر اهميت) است؛ و جز بطور ناگهانى، به سراغ شما نمىآيد!» (باز) از تو سؤال مىکنند، چنان که گويى تو از زمان وقوع آن باخبرى! بگو: «علمش تنها نزد خداست؛ ولى بيشتر مردم نمىدانند.»
- دوست داريم اين گفتگو را با تذكري از شما به پايان رسانيم .
« وَاذْكُر رَّبَّكَ فِي نَفْسِكَ تَضَرُّعاً وَخِيفَةً وَدُونَ الْجَهْرِ مِنَ الْقَوْلِ بِالْغُدُوِّ وَالآصَالِ وَلاَ تَكُن مِّنَ الْغَافِلِينَ »8
پروردگارت را در دل خود، از روى تضرع و خوف، آهسته و آرام، صبحگاهان و شامگاهان، ياد کن؛ و از غافلان مباش!
از خداوند مي خواهيم كه توفيق تدبر و عمل به معارف قرآن را به ما مرحمت فرمايد .
1. تفسير جامع ج 2 ص 387
2. تفسير جامع ج 2 ص 386
3. تفسير جامع ج 2 ص 483- البرهان في تفسير القرآن ج 3 ص 294
4. المحاسن 1/376 ، ح 826
5. تفسير جامع ج 2 ص 386
6. تفسير جامع ج 2 ص 409
7. تفسير جامع ج 2 ص 494 و تفسير نمونه شأن نزول آيه 187
8. سوره اعراف / 205
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۴/۳۱, ۲۳:۴۶ #10
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۸
- نوشته
- 30
- مورد تشکر
- 33 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
گفتگو با سوره ی مباركه ی انفال
به نام خداوند بخشندهي مهربانايزد جهان آفرين را از سر بندگي و خلوص سپاس ميگزاريم كه به ما توفيق داد تا در محضر هشتمين اختر فروزان آسمان قرآن كريم باشيم و مصاحبهاي كوتاه را براي شما دلدادگان كوي قرآن و دلباختگان حريم اهل بيت عليهم السلام به ارمغان آوريم .
گفتگو با سوره مباركه انفال
- خواهشمنديم خودتان را معرفي نماييد ؟
نام من انفال است ، هفتاد و پنج آيه دارم و در مدينهي منوره بر نبي اكرم اسلام صلي الله عليه و آله و سلم نازل شدهام .
- بفرماييد در محتواي كلي آيات شما به چه مواردي اشاره شده است ؟
در آيات من ، در كنار مطرح شدن جنگ بدر و ماجراي هجرت ، به طور ظريفي به ويژگيهاي سپاه حق در مقابل سپاه باطل و صفات و امتيازات مؤمنان واقعي پرداخته شده است .
هم چنين درسهايي از تاريخ پيامبر اسلام و چگونگي رفتار آن حضرت با مسلمانان و مسائلي چون انفال ، بيتالمال ، جهاد ، خمس و ... بيان شده است .
- لطف فرموده و يكي از فضائل تلاوت خود را براي خوانندگان ما بيان كنيد ؟
بزرگ معلم كلام خدا حضرت رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم فرمود : هر كس سورهي انفال را تلاوت كند من او را در روز قيامت شفاعت ميكنم و اين سوره نيز گواهي دهد كه قرائت كننده آن از منافقين بيزار است و به تعداد منافقين براي خوانندهي آن حساب نوشته ميشود .(1)
- در آيهي يازدهم شما خداوند متعال فرموده است : « إِذْ يُغَشِّيكُمُ النُّعَاسَ أَمَنَةً مِّنْهُ وَيُنَزِّلُ عَلَيْكُم مِّن السَّمَاء مَاء لِّيُطَهِّرَكُم بِهِ وَيُذْهِبَ عَنكُمْ رِجْزَ الشَّيْطَانِ وَلِيَرْبِطَ عَلَى قُلُوبِكُمْ وَيُثَبِّتَ بِهِ الأَقْدَامَ » بفرماييد اين آيهي شريفه به چه معناست ؟
به ياد ميآورم كه روزي فردي معناي اين آيه را از امام باقر عليهالسلام سؤال نمود و ايشان در پاسخ فرمودند : منظور از آسمان در اين آيه رسول اكرم صلي الله عليه و آله و سلم است و آب اشاره به اميرالمؤمنين عليهالسلام دارد كه خداوند با ولايت او دلهاي دوستداران آن حضرت را از آلودگيها پاك و پاكيزه ميگرداند و قلب كساني كه سرشار از محبت و ولاي ائمه عليهم السلام باشد از وسوسههاي شيطاني دور ميباشد و در اين محبت و دوستي پايدار و ثابت قدم خواهند ماند .(2)
- آيا براي تلاوت شما زمان خاصي توصيه نشده است ؟
كسي كه سورهي انفال و سورهي برائت را در هر ماه تلاوت نمايد ، هرگز نفاق بر او راه نيابد و از شيعيان اميرالؤمنين عليهالسلام باشد .(3)
- خواهشمنديم خاطرهاي از هنگام نزول آيات برايمان بيان كنيد ؟
به خاطر ميآورم هنگامي كه مسلمانان به فرمان پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم يهوديان بني قريظه را محاصره كرده بودند ، آنان پيشنهاد صلح و كوچ كردن از مدينه به شام را دادند . پيامبر اين پيشنهاد را نپذيرفتند و قرار بر حكميت گذاشتند كه سعدبنمعاذ به نمايندگي مسلمين با آنها وارد مذاكره شود . يهوديان تقاضا كردند كه يكي از مسلمانان به نام ابيلبابه به نزد آنها برود زيرا كه هم سابقهي دوستي با يهوديان را داشت و هم خانواده ، فرزندان و اموالش در ميان آنان بود . پيامبر اين پيشنهاد را پذيرفت . آنها با ابولبابه مشورت كردند كه آيا صلاح است حكميت سعدبنمعاذ را بپذيريم ؟ ابولبابه با اشاره به گلوي خود به آنها فهماند كه در صورت پذيرش همه كشته خواهيد شد . در اين هنگام پيك وحي خدا ، جبرئيل اين موضوع را به پيامبر خبر داد و آيههاي بيست و هفت و بيست و هشت من نازل شد :
« يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ لاَ تَخُونُواْ اللّهَ وَالرَّسُولَ وَتَخُونُواْ أَمَانَاتِكُمْ وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ وَاعْلَمُواْ أَنَّمَا أَمْوَالُكُمْ وَأَوْلاَدُكُمْ فِتْنَةٌ وَأَنَّ اللّهَ عِندَهُ أَجْرٌ عَظِيمٌ »
« اى کسانى که ايمان آوردهايد! به خدا و پيامبر خيانت نکنيد! و (نيز) در امانات خود خيانت روا مداريد، در حالى که ميدانيد (اين کار، گناه بزرگى است)! و بدانيد اموال و اولاد شما، وسيله آزمايش است؛ و (براى کسانى که از عهده امتحان برآيند،) پاداش عظيمى نزد خداست! »
ابولبابه شرمنده از اين خيانت خود را به يكي از ستونهاي مسجد پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم بست و هفت شبانه روز چيزي نخورد تا اين كه خداوند توبهاش را پذيرفت .(4)
- پس ما بايد از خدا بخواهيم كه ما را از اين فتنهها و آزمايشات دور كند ؟
خير ، زيرا كسي نيست كه مورد آزمايش و امتحان خداوند قرار نگيرد و از اين امتحانهاي الهي آسوده باشد . شما بايد پناه ببريد به خداوند از لغزشها و گمراهيهاي امتحان كه مبادا در آزمايش خداوند گمراه شويد و بلغزيد .(5)
- از اين كه ما را در محضر خود پذيرفتيد ، بسيار متشكريم . اگر پيامي براي پويندگان راه حق داريد ، بفرماييد ؟
« وَأَطِيعُواْ اللّهَ وَرَسُولَهُ وَلاَ تَنَازَعُواْ فَتَفْشَلُواْ وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ وَاصْبِرُواْ إِنَّ اللّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ»(6)
«خدا و رسولش را اطاعت كنيد و با يكديگر اختلاف و نزاع نكنيد كه بر اثر آن ضعيف و زبون ميگرديد و قدرت و عظمت شما از بين ميرود . در راه دين حق پايدار و صابر باشيد كه خداوند با صابران است .»
از پروردگار متعال ميخواهيم كه در سايه سار قرآن و عترت عليهم السلام توفيق عمل به فرامين الهي را به ما عنايت فرمايد .
1- تفسير جامع ج ص 5
2- تفسير جامع ج 3 ص 31
3- بحارالانوار 92/277 روايت 1 به نقل از ثواب الاعمال
4- تفسير جامع ج 3 ص 33 و 34 و تفسير نمونه شأن نزول آيه 27 و 28
5- تفسير جامع ج 3 ص 35
6- سوره انفال / 46
منبع : دارالقرآن کريم اصفهان
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری