-
۱۳۸۸/۰۵/۱۵, ۱۷:۵۵ #1
مساحت بهشت با خط کش قرآن
براي انسانهاي شايسته، بهشت، زيباترين وعده الهي است. قرآن شريف در عرصههاي گونه گون، پيرامون بهشت و نعمتهاي آن سخن گفته و به زيباترين وجه آن را به تصوير كشيده است. از حوريان[1] بهشتي تا به بهشت لقاء و بهشت رضوان[2] سخن گفته است كه يكي نعمت مادي است و ديگري نعمت معنوي.
در اين ميان، قرآن شريف از گستره و قلمرو بهشت نيز سخن به ميان آورده است و به نام «عرض بهشت» آن را يادآور شد. از اين روي سايت افشا به اصطلاح دست به افشاگري پيرامون تناقضات قرآني زده و «عرض بهشت» كه در تعبيري به گستره «آسمانها و زمين» و در تعبير ديگر به گستره «آسمان و زمين» آمده، تناقض ديده است و جمع آن را نامعقول و ناممكن دانسته است. در صورتي كه طرح تناقض خود نامعقول و ناصواب است و پاسخ آن بر همگان روشن است.
شبهه:
چه طور ميشود گستره و «عرض بهشت» هم به وسعت و پهناي «زمين و آسمانها» باشد و هم به وسعت و پهناي «زمين و آسمان»؟ و اين بيان همانند آن است كه گفته شود: يك قطعه زمين مساحتش صد متر مربع است و همان قطعه زمين پانصد متر مربع است و اين يعني تناقض آشكار قرآني!. چون يك قطعه زمين نميتواند داراي دو مساحت متفاوت باشد.
جواب:
براي ورود در قرآن شريف و برداشتهاي علميو روشمند از آن، نياز به فراگيري يك سري علوم پيراموني و مقدماتي است كه فراگيري آن براي ورود در قرآن شريف ضروري است. يكي از علوم پيراموني در اين راستا، فراگيري ادبيات عرب است كه با زبان قرآن يكي است.
با اين بيان، از دو منظر به شبهه جواب داده ميشود: 1. جواب ادبي. 2. جواب تفسيري و عرفاني.
1. جواب ادبي:
در سوره آل عمران در مورد گستره و وسعت بهشت آمده است: «و جنّه عَرضُهَا السّموات و الارض»[3] يعني «بهشتي كه پهناي آن (به قدر) آسمانها و زمين است.» در اين آيه «سماوات» با «الف و تا» جمع بسته شد و بر همگان روشن است. و در سوره حديد، همين معنا با ادبيات ديگر و با قاعده ديگر بيان شد. در سوره حديد پيرامون گستره بهشت آمده: «و جَنّهٍ عرضها كعرضِ السماء و الارض»[4] يعني «و بهشتي كه پهنايش چون پهناي آسمان و زمين است.»
كلمه «سماء» در اين آيه به صورت مفرد و با «الف و لام» جنس آمده و «الف و لام» جنس نيز دلالت بر عموم ميكند.[5] بنابراين «السّماء» نيز به معناي «آسمانها» ميباشد. و معناي هر دو آيه يكي ميباشد و هيچ تناقض، حتّي تفاوتي بين دو آيه از نظر بار معنايي وجود ندارد.
اين جواب محكم ترين جوابي است كه در كتابهاي ادبي و تفسيري بيان گشته است و با آشنايي اندك به ادبيات عرب، ميتوان بر اين معنا دست يافت و ظرافت آن را كشف كرد.[6]
2. جواب تفسيري و عرفاني:
آن چه از مباني و منابع ديني به دست ميآيد اين است كه به تعداد انسانها مراتب و درجات وجود دارد. هم پيامبران و امامان نسبت به هم داراي مراتب و درجات ميباشند و هم ساير انسانها نسبت به هم. هم بهشت داراي مراتب و درجات ميباشد و هم بهشتيان داراي مراتب و درجات ميباشند. هم دوزخ داراي مراتب و دركات ميباشد و هم دوزخيان داراي مراتب و دركات ميباشند ...»
با اين بيان دو آيه مورد بحث در صدد بيان درجات و مراتب بهشت و بهشتيان هستند. چون در ذيل سوره آلعمران آمده: «اُعِدّتْ لِلْمتقين» يعني بهشت با گستره و وسعت «آسمانها و زمين» براي «پرهيزگاران آماده شده است.» و در ذيل سوره حديد آمده: « اُعِدّتْ لِلّذين آمَنوا بالله و رسوله.» يعني بهشت با گستره و وسعت «آسمان و زمين» براي كساني آماده شده است كه به خدا و پيامبرانش ايمان آورده اند.»
بنابراين، با تفسير عرفاني، جواب شبهه اين ميشود كه:
گستره بهشت «متقين» و «مؤمنين» بر اساس مراتب و درجات آنها فرق ميكند. بهشت با پهناي «آسمانها و زمين» براي متقين آماده شده و بهشت با پهناي آسمان و زمين براي مؤمنين[7] چون از توصيف «جنّت» به صفت «اُعِدّتْ لِلْمتقين» كه وصف توضيحي باشد چنين به دست ميآيد كه بهشت، جايگاهي براي تقواپيشگان است و اگر ديگران وارد بهشت شوند به تبع خواهد بود نه با اصالت.[8]
اين جواب از ناحيه كساني بيان شد كه جواب ادبي را قانع كننده ندانستند و «السماء» را به معناي مفرد گرفته و از اين روي براي تبيين دو آيه مورد بحث، مراتب و درجات، «متّقين» و «مؤمنين» را متفاوت دانسته و گستره و وسعت بهشت «متّقين» و «مؤمنين» را نيز متفاوت دانسته و با اين بيان به تناقض موهومي مورد شبهه جواب گفته است.
آنچه در پايان قابل بيان است اين است كه: جواب ادبي بسيار محكم، روشن و روان است و بهترين جواب براي شبهه مورد نظر ميباشد. هر چند جواب دوم نيز قابل دفاع است. به هر صورت، هر دو جواب به راحتي و به آساني به شبهه مورد نظر جواب ميدهد و جاي هيچ شبهه و يا تناقضي باقي نميماند.
_____________________
[1] . سوره واقعه: 56 / 22.
[2] . سوره توبه: 9 / 72.
[3] . سوره آل عمران: 3 / 133.
[4] . سوره حديد: 57 / 21.
[5] . تفسير الميزان، ج 19، ص 342.
[6] . ر.ك: تفسير نمونه، ج 3، ص 92.
[7] . تفسير الميزان، ج 19، ص 342.
[8] . تفسير راهنما، ج 3، ص 69.
اصغر بابائي ساخمري
شیعه یعنی شوق یعنی انتظار صاحب آیینه تا صبح بهار
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری