-
۱۳۸۸/۰۵/۲۳, ۱۸:۵۲ #1
- تاریخ عضویت
مرداد ۱۳۸۸
- نوشته
- 13
- مورد تشکر
- 21 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 56
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
تاریخچه حجاب در ادیان
قدر مسلم این است که قبل از اسلام در میان بعضى ملل حجاب وجود داشته است. در ایران باستان و در میان قوم یهود و احتمالا در هند حجاب وجود داشته و از آنچه در قانون اسلام آمده سختتر بوده است، اما در جاهلیت عرب حجاب وجود نداشته است و به وسیله اسلام در عرب پیدا شده است. ویل دورانت در صفحه 30 جلد 12 تاریخ تمدن (ترجمه فارسى) راجع به قوم یهود و قانون تلمود مىنویسد: «اگر زنى به نقض قانون یهود مىپرداخت چنانکه مثلا بىآنکه چیزى بر سر داشتبه میان مردم مىرفت و یا در شارع عام نخ مىرشتیا با هر سنخى از مردان درد دل مىکرد یا صدایش آنقدر بلند بود که چون در خانهاش تکلم مىنمود همسایگانش مىتوانستند سخنان او را بشنوند، در آن صورت مرد حق داشتبدون پرداخت مهریه او را طلاق دهد.» علیهذا حجابى که در قوم یهود معمول بوده است از حجاب اسلامى بسى سختتر و مشکلتر بوده است.
در جلد اول تاریخ تمدن صفحه 552 راجع به ایرانیان قدیم مىگوید: «در زمان زردشت زنان منزلتى عالى داشتند، با کمال آزادى و با روى گشاده در میان مردم آمد و شد مىکردند...» آنگاه چنین مىگوید: «پس از داریوش مقام زن مخصوصا در طبقه ثروتمندان تنزل پیدا کرد.زنان فقیر چون براى کار کردن ناچار از آمد و شد در میان مردم بودند آزادى خود را حفظ کردند ولى در مورد زنان دیگر گوشه نشینى زمان حیض که برایشان واجب بود رفته رفته امتداد پیدا کرد و سراسر زندگى اجتماعىشان را فرا گرفت، و این امر خود مبناى پرده پوشى در میان مسلمانان به شمار مىرود.زنان طبقات بالاى اجتماع جرات آن را نداشتند که جز در تخت روان روپوشدار از خانه بیرون بیایند و هرگز به آنان اجازه داده نمىشد که آشکارا با مردان آمیزش کنند.زنان شوهردار حق نداشتند هیچ مردى را ولو پدر یا برادرشان باشد ببینند.در نقشهایى که از ایران باستان بر جاى مانده هیچ صورت زن دیده نمىشود و نامى از ایشان به نظر نمىرسد...» چنانکه ملاحظه مىفرمایید حجاب سخت و شدیدى در ایران باستان حکمفرما بوده، حتى پدران و برادران نسبتبه زن شوهردار نامحرم شمرده مىشدهاند.
به عقیده ویل دورانت مقررات شدیدى که طبق رسوم و آئین کهن مجوسى درباره زن حائض اجرا مىشده که در اتاقى محبوس بوده، همه از او در مدت عادت زنانگى دورى مىجستهاند و از معاشرت با او پرهیز داشتهاند، سبب اصلى پیدا شدن حجاب در ایران باستان بوده است.در میان یهودیان نیز چنین مقرراتى درباره زن حائض اجرا مىشده است. اما اینکه مىگوید: «و این امر خود مبناى پردهپوشى در میان مسلمانان به شمار مىرود» منظورش چیست؟
آیا مقصود این است که علت رواج حجاب در میان مسلمانان نیز مقررات خشنى است که درباره زن حائض اجرا مىشود؟ !همه مىدانیم که در اسلام چنین مقرراتى هرگز وجود نداشته است و ندارد.زن حائض در اسلام فقط از برخى عبادات واجب نظیر نماز و روزه معاف است و همخوابگى با او نیز در مدت عادت زنانگى جایز نیست، ولى زن حائض از نظر معاشرت با دیگران هیچ گونه ممنوعیتى ندارد که عملا مجبور به گوشه نشینى شود.
و اگر مقصود این است که حجاب رایج میان مسلمانان عادتى است که از ایرانیان پس از مسلمان شدنشان به سایر مسلمانان سرایت کرد، باز هم سخن نادرستى است، زیرا قبل از اینکه ایرانیان مسلمان شوند آیات مربوط به حجاب نازل شده است. از سخنان دیگر ویل دورانت هر دو مطلب فهمیده مىشود یعنى هم مدعى است که حجاب به وسیله ایرانیان پس از مسلمانان شدنشان در میان مسلمانان رواج یافت و هم مدعى است که ترک همخوابگى با زن حائض، در حجاب زنان مسلمان و لااقل در گوشهگیرى آنان مؤثر بوده است. در جلد 11 صفحه 112 (ترجمه فارسى) مىگوید: «ارتباط عرب با ایران از موجبات رواج حجاب و لواط در قلمرو اسلام بود. عربان از دلفریبى زن بیم داشتند و پیوسته دلباخته آن بودند و نفوذ طبیعى وى را با تردید معمولى مردان درباره عفاف و فضیلت زن تلافى مىکردند.عمر به قوم خود مىگفت: با زنان مشورت کنند و خلاف راى ایشان رفتار کنند.ولى به قرن اول هجرى مسلمانان زن را در حجاب نکرده بودند، مردان و زنان با یکدیگر ملاقات مىکردند و در کوچهها پهلو به پهلوى مىرفتند و در مسجد با هم نماز مىکردند. حجاب و خواجهدارى در ایام ولید دوم (126- 127 هجرى) معمول شد.
گوشهگیرى زنان از آنجا پدید آمد که در ایام حیض و نفاس بر مردان حرام بودند.» در صفحه 111 مىگوید: «پیامبر از پوشیدن جامه گشاد نهى کرده بود، اما بعضى عربان این دستور را ندیده مىگرفتند.همه طبقات زیورهایى داشتند.زنان پیکر خود را به نیم تنه و کمربند براق و جامه گشاد و رنگارنگ مىآراستند، موى خود را به زیبایى دسته مىکردند یا به دو طرف سر مىریختند، یا به دستهها بافته به پشتسر مىآویختند و گاهى اوقات با رشتههاى سیاه ابریشم نمایش آن را بیشتر مىکردند.غالبا خود را به جواهر و گل مىآراستند.پس از سال97 هجرى چهره خویش را از زیر چشم به نقاب مىپوشیدند.از آن پس این عادت همچنان رواج بود.»
ویل دورانت در جلد 10 تاریخ تمدن صفحه233 راجع به ایرانیان باستان مىگوید: «داشتن متعه بلا مانع بود.این متعهها مانند معشوقههاى یونانى آزاد بودند که در میان مردم ظاهر و در ضیافت مردان حاضر شوند، اما زنان قانونى معمولا در اندرون خانه نگهدارى مىشدند.این رسم دیرین ایرانى به اسلام منتقل شد.» ویل دورانت طورى سخن مىگوید که گویى در زمان پیغمبر کوچکترین دستورى درباره پوشیدگى زن وجود نداشته است و پیغمبر فقط از پوشیدن جامه گشاد نهى کرده بوده است!و زنان مسلمان تا اواخر قرن اول و اوایل قرن دوم هجرى با بىحجابى کامل رفت و آمد مىکردهاند. و حال آنکه قطعا چنین نیست.تاریخ قطعى بر خلاف آن شهادت مىدهد.بدون شک زن جاهلیت همچنان بوده که ویل دورانت توصیف مىکند ولى اسلام در این جهت تحولى به وجود آورد.عایشه همواره زنان انصار را این چنین ستایش مىکرد: «مرحبا به زنان انصار.همینکه آیات سوره نور نازل شد یک نفر از آنان دیده نشد که مانند سابق بیرون بیابد.سر خود را با روسریهاى مشکى مىپوشیدند.گویى کلاغ روى سرشان نشسته است» . (کشاف، ذیل آیه 31 از سوره نور) .
در سنن ابو داود جلد 2 صفحه 382 همین مطلب را از ام سلمه نقل مىکند با این تفاوت که ام سلمه مىگوید: «پس از آنکه آیه سوره احزاب« یدنین علیهن من جلابیبهن» نازل شد زنان انصار چنین کردند.» «کنت گوبینو» در کتاب سه سال در ایران نیز معتقد است که حجاب شدید دوره ساسانى، در دوره اسلام در میان ایرانیان باقى ماند.او معتقد است که آنچه در ایران ساسانى بوده است تنها پوشیدگى زن نبوده استبلکه مخفى نگه داشتن زن بوده است. مدعى است که خودسرى موبدان و شاهزادگان آن دوره به قدرى بود که اگر کسى زن خوشگلى در خانه داشت نمىگذاشت کسى از وجودش آگاه گردد و حتى الامکان او را پنهان مىکرد زیرا اگر معلوم مىشد که چنین خانم خوشگلى در خانهاش هست دیگر مالک او و احیانا مالک جان خودش هم نبود. «جواهر لعل نهرو» نخست وزیر فقید هند نیز معتقد است که حجاب از ملل غیر مسلمان روم و ایران به جهان اسلام وارد شد.در کتاب نگاهى به تاریخ جهان جلد اول صفحه 328 ضمن ستایش از تمدن اسلامى به تغییراتى که بعدها پیدا شد اشاره مىکند و از آن جمله مىگوید: «یک تغییر بزرگ و تاسفآور نیز تدریجا روى نمود و آن در وضع زنان بود.در میان زنان عرب رسم حجاب و پرده وجود نداشت.
زنان عرب جدا از مردان و پنهان از ایشان زندگى نمىکردند بلکه در اماکن عمومى حضور مىیافتند، به مسجدها و مجالس وعظ و خطابه مىرفتند و حتى خودشان به وعظ و خطابه مىپرداختند.اما عربها نیز بر اثر موفقیتها تدریجا بیش از پیش رسمى را که در دو امپراطورى مجاورشان یعنى امپراطورى روم شرقى و امپراطورى ایران وجود داشت اقتباس کردند.عربها امپراطورى روم را شکست دادند و به امپراطورى ایران پایان بخشیدند.اما خودشان هم گرفتار عادات و آداب ناپسند این امپراطوریها گشتند.به قرارى که نقل شده است مخصوصا بر اثر نفوذ امپراطورى قسطنطنیه و ایران بود که رسم جدایى زنان از مردان و پرده نشینى ایشان در میان عربها رواج پیدا کرد.تدریجا سیستم «حرم» آغاز گردید و مردها و زنها از هم جدا گشتند.» سخن درستى نیست.فقط بعدها بر اثر معاشرت اعراب مسلمان با تازه مسلمانان غیر عرب، حجاب از آنچه در زمان پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم وجود داشتشدیدتر شد نه اینکه اسلام اساسا به پوشش زن هیچ عنایتى نداشته است.
از سخنان نهرو برمىآید که رومیان نیز (شاید تحت تاثیر قوم یهود) حجاب داشتهاند و رسم حرمسرادارى نیز از روم و ایران به دربار خلفاى اسلامى راه یافت. این نکته را دیگران نیز تایید کردهاند. در هند نیز حجاب سخت و شدیدى حکمفرما بوده است ولى درست روشن نیست که قبل از نفوذ اسلام در هند وجود داشته است و یا بعدها پس از نفوذ اسلام در هند رواج یافته است و هندوان غیر مسلمان تحت تاثیر مسلمانان و مخصوصا مسلمانان ایرانى حجاب زن را پذیرفتهاند.آنچه مسلم است این است که حجاب هندى نیز نظیر حجاب ایران باستان سخت و شدید بوده است.از گفتار ویل دورانت در جلد دوم تاریخ تمدن برمىآید که حجاب هندى به وسیله ایرانیان مسلمان در هند رواج یافته است. نهرو پس از سخنانى که از او نقل کردیم مىگوید: «متاسفانه این رسم ناپسند کم کم یکى از خصوصیات جامعه اسلامى شد و هند نیز وقتى مسلمانان بدین جا آمدند آن را آموخت.» به عقیده نهرو حجاب هند به واسطه مسلمانان به هند آمده است. ولى اگر تمایل به ریاضت و ترک لذت را یکى از علل پدید آمدن حجاب بدانیم باید قبول کنیم که هند از قدیمترین ایام حجاب را پذیرفته است، زیرا هند از مراکز قدیم ریاضت و پلید شمردن لذات مادى بوده است.
راسل در زناشویى و اخلاق صفحه 135 مىگوید: «اخلاق جنسى آن چنان که در جوامع متمدن دیده مىشود از دو منبع سرچشمه مىگیرد: یکى تمایل به اطمینان پدرى، و دیگرى اعتقاد مرتاضانه به خبیثبودن عشق.اخلاق جنسى در اعصار ما قبل مسیحیت و در ممالک خاور دور تا به امروز فقط از منبع اول منشعب مىشود و استثناى آن هند و ایران است که ظاهرا ریاضت طلبى در آنجا پدید آمده و در سراسر جهان پراکنده شده است.» به هر حال آنچه مسلم است این است که قبل از اسلام حجاب در جهان وجود داشته است و اسلام مبتکر آن نیست.
-
تشکر
-
۱۳۸۸/۰۵/۲۴, ۰۱:۰۲ #2
با سلام
قانون حجاب در اسلام يك امر تاسيسي نيست بلكه اسلام آنرا امضا و سپس تكميل نموده است .
وجود نوعي پوشش بر سر و جامه بلند و گشاد در ميان زنان عرب مرسوم و متداول بود آنان جلوي روسري خود را به عقب سر هدايت ميكردند به نحوي كه گردن و سينه و بخشهايي از موي سر آنان در معرض ديد قرار داشت، در ميان ادبيات باقي مانده از عهد جاهليت و نيز تاريخ مستند آن روزگار مي توان به راحتي به وجود چنين پوششهايي پي برد .
اسلام اين پوشش را تكميل نمود و زنان مسلمان را به سوي پوششي كامل تر هدايت كرد .
إِذْ تَلَقَّوْنَهُ بِأَلْسِنَتِكُمْ وَتَقُولُونَ بِأَفْوَاهِكُم مَّالَيْسَ لَكُم بِهِ عِلْمٌ وَتَحْسَبُونَهُ هَيِّنًا وَهُوَ عِندَ اللَّهِعَظِيمٌ
وَلَوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ قُلْتُم مَّا يَكُونُ لَنَا أَن نَّتَكَلَّمَ بِهَذَا سُبْحَانَكَ هَذَا بُهْتَانٌ عَظِيمٌ
آنگاه كه آن [بهتان] را از زبان يكديگر مىگرفتيد و با زبانهاى خود چيزىرا كه بدان علم نداشتيد مىگفتيد و مىپنداشتيد كه كارى سهل و ساده است بااينكه آن [امر] نزد خدا بس بزرگ بود
و [گر نه] چرا وقتى آن را شنيديد نگفتيد براى ما سزاوار نيست كه در اين [موضوع] سخن گوييم [خداوندا] تو منزهى اين بهتانى بزرگ است
سوره نور آيات 16 و 17
حضرت زهرا (س) :
کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ برترین مصلحت را به سویش فرو خواهد فرستاد.:salavat(10):رسول اکرم(ص):الحیاءحسن و لکن فی النساءأحسن؛حیا خوب است ولی برای زنان خوب تر است.
-
تشکرها 4
-
۱۳۸۸/۰۵/۲۴, ۱۰:۰۳ #3
- تاریخ عضویت
فروردين ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,957
- مورد تشکر
- 3,494 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 28
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
باسلام
....بلکه اصل حجاب به قدمت خلقت اولین بشر و زن بر می گردد.... آنگاه که شیطان قصد اغواء ادم و حوا را داشت واز در نصیحت وارد شد و پس از وسوسه آنها موجب شد حجابشان کناررود......قرآن در این زمینه می فرماید :فَوَسْوَسَ لَهُمَا الشَّيْطَانُ لِيُبْدِيَ لَهُمَا مَا وُورِيَ عَنْهُمَا مِن سَوْءَاتِهِمَا ..... (سوره اعراف آیه 20)
سپس شيطان آن دو را وسوسه کرد، تا آنچه را از اندامشان پنهان بود، آشکار سازد؛ ....
...فَأَكَلَا مِنْهَا فَبَدَتْ لَهُمَا سَوْآتُهُمَا وَطَفِقَا يَخْصِفَانِ عَلَيْهِمَا مِن وَرَقِ الْجَنَّةِ ...(سوره طه آیه 121)
...سرانجام هر دو از آن خوردند، و عورتشان آشکار گشت و براى پوشاندن خود، از برگهاى (درختان) بهشتى جامه دوختند!
این نشان از فطری بودن حجاب است.
ویرایش توسط hoseintabar : ۱۳۸۸/۰۵/۲۴ در ساعت ۱۶:۲۱
الهمّ صلّ علی محمّد وآل محمّد
-
-
۱۳۸۸/۰۵/۲۴, ۱۴:۳۶ #4
با سلام
جناب حسين تبار و خانم فاطمه مشكات
شايان ذكر است كه اين بحث زيبا در خصوص مطالعه تطبيقي بين ملل مي باشد و نگارنده سعي در آشنا كردن حجاب در ديگر اقوام دارد . ما در خصوص حجاب در اسلام كما بيش آشنا هستيم .پس لطفا دوباره (در خصوص متولي نشان دادن حجاب آن هم از سوي اسلام ) خود داري كنيد .
در دوران پيغمبر سفارش شد گردنها و سينه ها پوشانده شوند. پس نمي توان به صراحت گفت در آن زمان حجاب بود و يا حجاب اينگونه بود فقط دوران پيامبر اكرم اين حجاب تعريف شد چه بسا كه شايد آن روسري كه در انتها سر بر سر داشتند نوعي زينت براي زنان آن زمان باشد.
خواهشمندم اجازه بدين اين تايپيك بصورت آكادميك ادامه پيدا كند .
و از شما باني اين تايپيك زيبا خواهشمندم منابع را ذكر كنيد تا استفاده بهتري صورت بگيرد . هرچند مطلب شما براي بنده تازگي دارد ولي باورش برايم آسان نيست .
با تشكر فراوان
-
۱۳۸۸/۰۵/۲۵, ۰۰:۳۴ #5
با سلام
برادر بزرگوار از اين فرمايش شما تعجب ميكنم :
مگر شما اين مطلب بنده را نديديد؟ :
پس چطور بنده اسلام را متولي حجاب مي دانم ؟؟؟؟؟؟!!!!!!!!!!!!!!
دوست گرانقدر ما جناب تسبيح آبي در بخش اول نوشته خودشون - كه مشخص نيست به نقل از ويل دورانت است يا نظر خودشان - آوردند :
بنده در پاسخ به اين بند از فرمايشات ايشون عرض كردم كه حجاب تاسيس اسلام نيست بله گرامي اما اين مطالعه تطبيقي قابل نقد نيز هست .در دوران پيامبر (ص) پوشش اينگونه بود بعدها و در تكميل آن به اين نوع پوشش خاص حجاب مي گفتند .بفرماييد
مزاحم نميشم
ویرایش توسط fatememeshkat : ۱۳۸۸/۰۵/۲۵ در ساعت ۰۰:۳۷
إِذْ تَلَقَّوْنَهُ بِأَلْسِنَتِكُمْ وَتَقُولُونَ بِأَفْوَاهِكُم مَّالَيْسَ لَكُم بِهِ عِلْمٌ وَتَحْسَبُونَهُ هَيِّنًا وَهُوَ عِندَ اللَّهِعَظِيمٌ
وَلَوْلَا إِذْ سَمِعْتُمُوهُ قُلْتُم مَّا يَكُونُ لَنَا أَن نَّتَكَلَّمَ بِهَذَا سُبْحَانَكَ هَذَا بُهْتَانٌ عَظِيمٌ
آنگاه كه آن [بهتان] را از زبان يكديگر مىگرفتيد و با زبانهاى خود چيزىرا كه بدان علم نداشتيد مىگفتيد و مىپنداشتيد كه كارى سهل و ساده است بااينكه آن [امر] نزد خدا بس بزرگ بود
و [گر نه] چرا وقتى آن را شنيديد نگفتيد براى ما سزاوار نيست كه در اين [موضوع] سخن گوييم [خداوندا] تو منزهى اين بهتانى بزرگ است
سوره نور آيات 16 و 17
حضرت زهرا (س) :
کسی که عبادت های خالصانه خود را به سوی خدا فرستد، پروردگار بزرگ برترین مصلحت را به سویش فرو خواهد فرستاد.:salavat(10):رسول اکرم(ص):الحیاءحسن و لکن فی النساءأحسن؛حیا خوب است ولی برای زنان خوب تر است.
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری