جهت مشاهده مطالب کارشناسان و کاربران در این موضوع کلیک کنید

موضوع: حق زن بر مرد در كلام معصومين عليهم السلام
-
۱۳۸۷/۰۱/۲۹, ۰۹:۰۱ #1
- نوشته
- 742
- مورد تشکر
- 1,784 پست
- حضور
- 9 روز 5 ساعت 34 دقیقه
- دریافت
- 21
- آپلود
- 0
- گالری
-
119
حق زن بر مرد در كلام معصومين عليهم السلام
پست حذف شده دو روز پيش
14 April 2008 18:05 Hello,
عمومهربون has just posted in the قرآن و اهل بیت علیهم السلام forum of كانون گفتمان قرآن under the title of حق زن بر مرد در کلام معصومين (ع).
This thread is located at http://www.askquran.ir/showthread.php?t=2103
Here is the message that has just been posted:
جاء رجل الي الحسن عليهالسّلام يستشيره في تزويج ابنته، فقال: زوجها من رجل تقيّ فانّه ان احبّها اکرمها و ان ابغضها لم يظلمها.
مردي خدمت حضرت امام حسن عليهالسّلام رسيد تا درباره تزويج دخترش مشورت کند، حضرت فرمود: به مرد باتقوا او را شوهر بده زيرا اگر او را دوست بدارد، احسان و اکرامش ميکند و اگر دوستش نداشته باشد، به او ظلم نخواهد کرد.
(مکارم الاخلاق، ص 222)
مسأله: مرد حق ندارد زن خود را به خدمت خانه مجبور کند.
(رساله عمليّه، احکام عقد دائم)
*حقّ زن بر مرد*
رسول گرامي اسلام صلّيالله عليه وآله فرمود:
حقّ المراة علي زوجها ان يسدّ جوعتها، و يستر عورتها، و لا يقبح لها وجهاً. 1
حقّ زن بر شوهر اين است که او را گرسنه نگذارد، و بدنش را بپوشاند، و هيچگاه با او بد رفتاري نکند.
*اظهار محبّت نسبت به همسر*
پيامبر مکرّم اسلام صلّيالله عليه وآله فرمود:
قول الرّجل للمراة انّي احبّک لا يذهب من قلبها ابداً. 2
شوهري که به همسرش بگويد دوستت دارم، اين سخن هميشه در دل زن خواهد ماند.
*يک دستور اخلاقي در روز جمعه*
حضرت عليعليهالسّلام فرمود:
اطرفوا اهاليکم في کلّ جمعة بشيء من الفا کهة کي يفرحوا بالجمعة. 3
براي اهل و عيال خود در هر روز جمعه مقداري ميوه تازه ببريد تا از روز جمعه خشنود شوند.
*سفارش نسبت به خانواده*
پيامبر بزرگوار اسلام صلّيالله عليه وآله ميفرمايد:
خيرکم خيرکم لا هله، و انا خيرکم لا هلي. 4
برترين شما کسي است که نسبت به اهل خود نيکوتر باشد، و من از همه شما نسبت به اهل خودم بهترم.
*مرد جهنّمي*
پيامبر گرامي اسلام صلّيالله عليه وآله فرمود:
من اضرّ بامراة تفتدي نفسها لم يرضالله له بعقوبة دون النّار. 5
هر مردي که همسرش را آزار دهد تا مهرش را ببخشد و جانش را آزاد کند، خداوند به کمتر از جهنّم براي او راضي نخواهد شد.
*غيرت بيجا*
عليعليهالسّلام فرمود:
ايّاک و التّغاير في غير موضع الغيرة فانّ ذلک يدعو الصّحية منهنّ الي السّقم. 6
بپرهيزد از غيرت بيجا (سختگيرهاي نامعقول و احياناً متّهم کردن همسر)، زيرا اين کار زن پاکدامن را به آلودگي گرايش ميدهد.
*همسر خود را نزنيد*
نبي مکّرم اسلام صلّيالله عليه وآله ميفرمايد:
من ضرب امراة بغير حقّ فانا خصمه يوم القيامة. لا تضربوا نسائکم، فمن ضربها بغير حقّ فقد عصي الله و رسوله. 7
هر کس عيال خود را بدون هيچ حقّي بزند من در روز قيامت دشمن اويم. نزنيد زنهاي خود را، که هر کس بيحقّ آنها را بزند از فرمان خدا و رسول سرپيچي کرده است.
*عذاب دست دادن نامحرم*
امام صادق عليهالسّلام فرمود:
من صافح امراة تحرم عليه فقد باء بسخط من الله عزّ و جلّ. 8
هر که با زن نامحرم دست دهد خشم خداي عزّ و جل را براي خود فراهم آورده است.
*مرد صبور*
پيامبر گرامي اسلام صلّيالله عليه وآله فرمود:
من صبر علي خلق امراة سيّئة الخلق و احتسب في ذلک الاجر اعطاهالله ثواب الشّاکرين. 9
هر مردي که اخلاق بد همسر خود را به خاطر پاداش آن تحمّل کند، خداوند پاداش شاکران را بدو عطا کند.
*نيکي به خانواده عمر را زياد ميکند*
من حسن برّه باهله زادالله في عمره. 10
هر کس به خانواده خود نيکي کند خداوند عمر او را زياد ميکند.
*بهترين مردان*
فاطمه زهرا سلامالله عليها فرمود:
خيار کم الينکم منا کبة و اکرمهم لنسائهم. 11
بهترين افراد شما نرم خوترين شمايند، و آنها کساني هستند که بيشتر به زنانشان احترام ميگذارند.
*زنان، صاحبان بيشترين خوبي*
اکثرا الخير في النّساء. 12
بيشترين خير در زنان است.
*مردي که در حقّ خانواده خود کوتاهي کند*
رسول اکرم صلّيالله عليه وآله فرمود:
ملعون ملعون من ضيّع من يعول. 13
ملعون است، ملعون است کسي که درباره افراد تحت نظر خود کوتاهي کند.
*مرد نبايد بر خانواده خود سخت بگيرد*
امام رضا عليهالسّلام فرمود:
ينبغي للرّجال ان يوسّع علي عياله لئلّا يتمنّوا
موته. 14
سزاوار است براي مرد که بر زن و فرزند خود توسعه دهد (سخت نگيرد) تا مر گ او را از خدا نخواهند.
*حديث ديگر*
رسول خدا صلّيالله عليه وآله ميفرمايد:
ليس منّا من وسع عليه ثمّ قتر علي عياله. 15
کسي که خداوند به او وسعت زندگي داده ولي او به خانواده خويش سخت ميگيرد با ما بستگي روحاني و معنوي ندارد.
*سه خصلتي که مرد در خانه به آنها نياز دارد*
انّ المرء يحتاج في منزله و عياله الي ثلاث خلال يتکلفها و ان لم يکن في طبعه ذلک: معاشرة جميلة، وسعة بتقدير، و غيرة بتحصّن. 16
هر مردي در منزل خود نسبت به عيال و خانوادهاش به سه خصلت احتياج دارد: معاشرت خوب، وسعت در زندگي، و غيرت بر حفاظت آنها.
*سلام دادن به اهل خانه*
حضرت رسول اکرم صلّيالله عليه وآله فرمود:
سلّم علي اهل بيتک يکثر خير بيتک. 17
بر اهل خانهات سلام بگو تا برکت و خير خانهات زياد گردد.
*مردي که لقمه در دهان همسرش بگذارد*
پيامبر گرامي اسلام صلّيالله عليه و آله فرموده است:
و انّ الرّجل ليوجر في رفع اللقمة الي فم امرأته. 18
مرد اگر لقمه به دهان همسر خويش گذارد براي او ثواب دارد.
*ثواب خدمت به همسر*
رسول خدا صلّيالله عليه وآله به علي عليهالسّلام فرمود:
خدمة العيال کفّارة للکبائر و تطفي غضب الرّبّ و مهور حور العين و تزيد في الحسنات و الدّرجات. 19
خدمتگزار همسر بودن گناهان بزرگ را ميپوشاند و غضب خدا را خاموش ميکند و مهريه حورالعين است و بر حسنات و نيکي ميافزايد و درجات را بالا ميبرد.
*زن را به خاطر زيبايي و مال نگيريد*
حضرت رسول اکرم صلّيالله عليه وآله ميفرمايد:
لا تنکح المراة لجما لها فلعل جما لها يرديها و لا لما لها فلعلّ ما لها يطغيها و انکح المراة لدينها. 20
زن را براي زيباييش به همسري مگيريد، زيرا ممکن است جمال و زيبايي زن باعث پستي و سقوط اخلاقيش شود. همچنين به انگيزه مالش با او ازدواج نکنيد، زيرا مال ميتواند مايه طغيان او گردد، بلکه به سرمايه دينش متوجّه باشيد و با زن با ايمان ازدواج کنيد.
*پی نوشتها:
*
1- بحارالانوار، ج103، ص 254.
2- وسائل الشّيعه، ج14، ص 10.
3- بحارالانوار، ج101، ص73.
4- وسائل الشّيعه، ج14، ص 122.
5- همان مأخذ، ص 6 .
6- همان مأخذ، ص175.
7- ارشاد القلوب، ص 291.
8- وسائل الشّيعه، ج14، ص142
9- همان مأخذ، ص 124.
10- وسال الشّيعه، ج1، ص39.
11- فاطمه الزّهراء، ص 267.
12- وسائل الشّيعه، ج14، ص11.
13- همان مأخذ، ص 122.
14- جامعالسّعادات، ص 706.
15- مستدرک، ج2، ص643.
16- بحارالانوار، ج78، ص236.
17- اثناعشريّه، باب اوّل، فصل چهارم.
18- جامع السّعادات، ج2، ص139.
19- همان مأخذ، ج2، ص143.
20- محجّة البضاء، ج37، ص85.
برگرفته از کتاب حقوق متقابل زن و شوهر - نويسنده: حاج يداللّه بهتاش
-
تشکرها 6
-
۱۳۸۷/۰۳/۱۱, ۲۳:۳۴ #2
- نوشته
- 1,799
- مورد تشکر
- 3,021 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
18
بنام خدا
برخی از حقوق زنان بر مردان
1 . مهرباني و ملاطفت با زن
و عاشروهن بالمعروف فان كرهتموهنّ فعسي ان تكرهوا شيئا و يجعل الله فيه خيراً كثيرا؛
با زنان به نيكويي و مهرباني معاشرت و زندگي كنيد و اگر هم تمايل به ايشان نداشتيد با آنها بسازيد و به نيكويي رفتاركنيد چه بسا چيزي به نظر شما خوش نيايد و خدا در همان چيز خير و خوبي قرار داده باشد.
2 . حسن خلق
اكمل المؤمنين ايمانا احسنه خلقا و الطفهم باهله؛
كاملترين مؤمنان كسي است كه حسن خلقش بيشتر باشد و نسبت به اهلش ملاطفتر باشد. البته تكليف زوجين به حسن معاشرت در قانون مدني آمده كه در اصل ريشه اخلاقي دارد ولي در قانون به حداقل و قدر متيقّن اكتفا ميشود.
3 . دوستي و رفتار نيك با زن
مردان بايد رفتار نيك و محبتآميز نسبت به زنان داشته باشند. لذا خداوند مي فرمايد: و من آياته ان خلق لكم من انفسكم ازواجا لتسكنوا اليها و جعل بينكم مودة و رحمة؛
و از نشانههاي او اينكه همسراني از جنس خودتان براي شما آفريد تا در كنار آنان آرامش يابيد، و در ميانتان مودت و رحمت قرار داد؛ يعني غرض از قرار دادن همسر ايجاد مودت و رحمت بين زن و مرد است، پس بايد طرفين در اين راستا بكوشند.
4 . پوشاندن عيوب همسر؛
هن لباس لكم و انتم لباس لهن؛
زنان لباس شما هستند و شما لباس آنها. (هر دو زينت هم و سبب حفظ همديگريد) در تشبيه روابط بين زوجين به بدن و لباس نكاتي وجود دارد:
الف) همانگونه كه لباس بدن را ميپوشاند زوجين نيز آبروي اجتماعي همديگر را حفظ كرده و نسبت به هم وفادار باشند.
ب) همانطور كه لباس بدن را از نگاه غير، حفظ ميكند زوجين نيز حافظ اسرار بوده و بديهاي همديگر را بپوشانند و در خلوت و در جلوت حفظ عفت لازم و واجب است.
ویرایش توسط meshkaat : ۱۳۸۷/۰۳/۱۱ در ساعت ۲۳:۵۲
-
تشکرها 2
-
۱۳۸۷/۰۳/۱۱, ۲۳:۵۳ #3
- نوشته
- 1,799
- مورد تشکر
- 3,021 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
18
بنام خدا
5. مهر: مهر مقدار مالي است كه مرد به هنگام ازدواج با زن به او ميدهد..
6.نفقه: وظيفه تأمين مخارج خانواده به طور كلي به عهده شوهر است و مكلف است نفقه زن را بپردازد، نفقه عبارت است از مسكن و البسه و غذا و اثاث البيت كه به طور متعارف با وضعيت زن متناسب باشد و خادم در صورت عادت زن به داشتن خادم يا احتياج او به واسطه مرض يا نقصان اعضا...
7. شركت در دارايي شوهر يا اخذ اجرت المثل در مورد طلاق: در صورت وقوع طلاق چنانچه اقدام به طلاق بنا به خواست مرد بوده و مبتني بر تقصير زن نباشد به يكي از سه طريق زير ممكن است زن بخشي از دارايي مرد را تصاحب كند:
الف) سهيم شدن در نصف اموالي كه شوهر در دوران زوجيت بدست آورده است: براساس مصوبه شوراي عالي قضايي در سال 1362 دستورالعملي از سوي سازمان ثبت اسناد كل كشور به دفاتر ازدواج صادر شد كه هنگام وقوع و ثبت ازدواج شرايطي را به عنوان شروط ضمن عقد كه عمدتاً براي ملاحظه زن است به طرفين ابلاغ كنند كه اگر پذيرفتند ملزم باشند به مفاد آن عمل نمايند يكي از اين شرايط اين است كه اگر شوهر بدون جهت و بدون اين كه تقصيري متوجه زن باشد او را طلاق دهد موظف است نصف دارايي خود را كه در زمان زوجيت تحصيل كرده با نظر دادگاه بلاعوض به زن منتقل نمايد.
ب) اجرت المثل كار زن در خانه شوهر: طبق مقررات ايران زن تكليفي ندارد كارهاي خانه را انجام دهد حتي شيردادن به فرزند نيز از وظايف حتمي او نيست. بنابراين زن ميتواند در مقابل كارهايي كه در خانه شوهر انجام ميدهد از شوهر مطالبه اجرت كند مگر اين كه با قصد تبرع انجام داده باشد يا عرفا چنين تلقي شود كه قصد تبرع داشته است.
ج ) الزام شوهر به دادن وجهي به زن هنگام طلاق (نحله): در صورتي كه مرد در مقام طلاق زن برآيد و وقوع طلاق ناشي از تقصير و تخلف زن نباشد مرد مكلف است مبلغي به زن بپردازد
ویرایش توسط meshkaat : ۱۳۸۷/۰۳/۱۱ در ساعت ۲۳:۵۳
-
تشکرها 2
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری