جهت مشاهده مطالب کارشناسان و کاربران در این موضوع کلیک کنید







موضوع: نقش تغذيه در پيش گيري از پوکي استخوان
-
۱۳۸۷/۰۲/۰۶, ۲۱:۵۱ #1
- تاریخ عضویت
اسفند ۱۳۸۶
- نوشته
- 915
- مورد تشکر
- 1,699 پست
- حضور
- 50 دقیقه
- دریافت
- 219
- آپلود
- 14
- گالری
- 0
نقش تغذيه در پيش گيري از پوکي استخوان
نقش تغذيه در پيش گيري از پوکي استخوان
پوکي استخوان يا استئوپوروز
پوکي استخوان حالتي است که در آن استخوان شکننده شده و احتمال شکستگي با ضربات کوچک افزايش مي يابد . پوکي استخوان از گرفتاري هاي شايع ، در جوامع بشري است ، که بعد از سن 35 سالگي روند آن در انسان آغاز مي شود. حدود نيمي از زنان مسن تر از 45 سال و 90درصد زنان مسن تر از 75 سال به بيماري پوکي استخوان مبتلا مي شوند. مردان مسن نيز به پوکي استخوان دچار مي شوند که البته ميزان ابتلاي آنان کم تر از زنان است. به طور تقريبي از هر 3 زن يک نفر و ازهر دوازده مرد يکي به پوکي استخوان دچارمي شوند . اين امر در سال ، منجربه ده ها هزار شکستگي ناتوان کننده ، در مبتلايان مي شود که متاسفانه تعداد اندکي از مبتلايان به پوکي استخوان مورد بررسي و ارزيابي قرار مي گيرند .
اين شکستگي ها به طور عمده دراين نواحي رخ مي دهد : گردن ، استخوان ران ، مهره هاي ستون فقرات و استخوان هاي مچ دست ، حتي گاهي شکستگي هاي خود به خود مهره ها ، گردن و استخوان ران هم ديده مي شود.
مي توان بافت استخواني را به زبان ساده به صورت زير تقسيم کرد: استخوان انسان همانند يک ساختمان است که داراي اسکلت بندي ، ديوار چيني و ملات بين آجرهاست. اسکلت اين استخوان ها از رشته هاي قوي و محکمي به نام رشته هاي کلاژن تشکيل شده که مابين رشته ها را املاح کلسيم پرمي کند. همچنين از آنجا که استخوان ، بافتي زنده است ، محتوي مقدار زيادي سلول هاي جوان و بالغ استخواني است که وظيفه ساختن بافت استخوان ها را به عهده دارند.
پوکي استخوان عارضه اي است که با بالا رفتن سن به وجود مي آيد ، در نتيجه از استحکام بافت و املاح استخواني کم شده و از مقاومت آن کاسته مي شود. استخوان انسان در دوران کودکي از خاصيت ارتجاعي برخوردار است و تحمل فشار زياد را دارد و به تدريج سفت و محکم مي شود ، اين مسئله در سن 20 سالگي به اوج خود مي رسد ، بين سن 20 تا 35 سالگي استحکام استخوان ها به همان قوت باقي مي ماند. به همين دليل ضربات شديد ، مثل تصادفات مي تواند منجر به شکستگي استخوان شود. اما از اين سن به بعد ، به تدريج و با سرعتي کم ، از تراکم استخوان ها کم شده و با بالارفتن سن ، پوک مي شوند. در زنان، بعد از سن يائسگي به علت توقف ترشح هورمون هاي زنانه و نقش مهم اين هورمون ها در استحکام استخوان ها ، شيوع پوکي استخوان زيادتر مي شود.
چه کساني در معرض پوکي استخوان قرار دارند؟
به طور تقريبي و با احتمال زياد همه ما در معرض پديده ناخوشايند پوکي استخوان قرار داريم.
• افراد مسن در معرض ابتلاي بيشتري قرار دارند.
• عارضه پوکي استخوان در نزد خانم ها بعد از سن يائسگي بسيار شايع و زنان ، بيش از مردان به پوکي استخوان مبتلا مي شوند ، به ويژه اگر يائسگي زودرس در خانم ها ايجاد شده باشد.
• تحرک بدني و ورزش ، باعث استحکام استخوان ها در هر سني مي شود. عدم تحرک و استراحت زياد باعث تحليل و پوکي سريع استخوان ها مي شود و شکستگي استخواني را بيشتر مي کند.
• گاه پوکي استخوان در برخي ازخانواده ها بيشتر ديده مي شود. همچنين در بعضي از نژادها مثل بعضي از نژادهاي آسيايي اين پوکي بيشتر است.
• تغذيه ، نقش مهمي در پوکي استخوان به عهده دارد. افرادي که کلسيم کافي در رژيم غذايي آنها وجود ندارد و يا ويتامين D کافي دريافت نمي کنند ، در معرض ابتلا بيشتري هستند.
• همچنين نتايج حاصل از مصرف سيگار و قهوه زياد هم ، در پوکي استخوان ثبت شده است.
کساني که خود سيگار مي کشند ، ياهمنشين سيگاري ها هستند ، در معرض پوکي استخوان زودرس قراردارند و زناني که سيگار مي کشند ، دچار پوکي استخوان شديدتري هستند.
• استفاده طولاني از کورتن ها و يا داروهاي ادرارآور، مي تواند باعث پوکي استخوان شود. البته قابل ذکر است که مصرف يک يا چند آمپول کورتن در سال چنين اختلالي را ايجاد نمي کند.
• افرادي که از بعضي اختلالات هورموني مشخص رنج مي برند ، مثل پرکاري تيروئيد و پارا تيروئيد ، کم کاري غدد جنسي و بيماري کوشينگ در معرض ابتلاي بالاتري به پوکي استخوان هستند.
آيا پوکي استخوان علامتي دارد؟
متاسفانه بايد گفت پوکي استخوان قبل از بروز عوارض آن علامتي ندارد. علائم هنگامي ايجاد مي شود که شکستگي اتفاق افتاده باشد. درد ناگهاني و شديد در ستون فقرات ، مي تواند از علائم شکستگي هاي ستون فقرات باشد. ممکن است شکستگي مهره ، بدون درد اتفاق افتد و به صورت خميدگي ستون فقرات و کاهش قد بيمار ديده شود. اگر چه عکس برداري با اشعه ايکس به تشخيص شکستگي کمک مي کند ، ولي براي تشخيص زودرس آن روش مناسبي نيست . پس بهتر است کليه افرادي که درمعرض خطر پوکي استخوان قرار دارند ، قبل از شروع عوارض ، مورد ارزيابي قرار گيرند و در صورت مبتلا بودن ، اقدامات پيش گيرانه صورت گيرد.
بهترين روش براي تشخيص پوکي استخوان ، سنجش تراکم استخوان يا دانسيتومتري است. خوشبختانه امروزه براي سنجش تراکم استخوان دستگاه هاي جديدي ساخته شده که مي تواند با دقت نسبتاً زيادي ، تراکم استخواني و نسبت آن ، با استخوان سالم و سن مناسب را اندازه گيري کنند. آزمايش سنجش تراکم استخواني بدون درد است و تنها چند دقيقه طول مي کشد ، همچنين احتياج به آمادگي قبلي ندارد و در طي آن دارويي مصرف نمي شود. اين سنجش ، پزشک را قادرمي سازد تا شدت پوکي استخوان را اندازه گيري کرده و در نتيجه استحکام استخوان را بسنجد.
بنابراين بهترين روش پيشگيري از پوکي استخوان و عوارض آن ، رعايت رژيم غذايي مناسب ، فعاليت ورزشي مناسب و دوري ازعوامل کمک کننده در افزايش پوکي استخوان ، مانند استعمال دخانيات (به ويژه تمام موارد ذکر شده تا قبل از سن 35 سالگي) و ارزيابي هاي لازم براي تعيين ميزان تراکم استخواني است.
جلوگيري از پديده پوکي استخوان
مي توان با روش هاي بسيار ساده اي خطر پوکي استخوان را کاهش داد:
• با اطلاع از وضعيت استخوان ها به ويژه در خانم ها دردوران نزديک به يائسگي، به وسيله مشورت با پزشک، به کار بردن روش تشخيص مناسب و در صورت نياز تجويز دارو هاي ويژه مي توان از پيشرفت بيماري و عوارض حاصل از آن پيش گيري کرد.
• تغذيه مناسب ، از روشهاي موثر براي پيش گيري پوکي استخوان است. غذاي انسان بايد محتوي پروتئين ، املاح کافي و ويتامين هاي لازم باشد ، تا روند پوکي استخوان کندتر شود.
بهترين منبع کلسيم و پروتئين، شير، پنير، ماست و غذاهاي دريايي به ويژه ماهي است
کلسيم يکي از اجزاي سازنده استخوان است و غذاي روزانه هر فرد بالغ ، بايد حداقل حاوي 1000 تا1200 ميلي گرم کلسيم باشد. البته اين مقدار در زنان باردار ، شيرده ، يائسه ، افراد مسن و بچه ها بيشتر بوده و بين 1500تا2000 ميلي گرم است . همان طور که گفته شد ، فرآورده هاي لبني مانند شير ، ماست ، کشک ، قره قوروت ، پنير از منابع مهم و بسيار خوب کلسيم اند . ساير منابع حاوي کلسيم عبارتند از: سبزيجات برگ سبز ، کلم پيچ ، شلغم ، هويج ، پرتقال ، انگور ، توت فرنگي ، خرمالو ، زيتون ، جعفري ، اسفناج ، کرفس ، کشمش ، بادام ، پسته ، گردو ، حبوبات و غذاهاي دريايي مانند ماهي به ويژه ماهي تن ، کيلکا و ساردين.
پوکي استخوان يکي از مهمترين عوارض کاهش مصرف کلسيم است و در صورت همراهي با عواملي مانند: کمبود ويتامين C ، کمبود ويتامين D، درمان با استروئيدها (کورتون)، بي حرکتي و... برشدت آن افزوده مي شود. پس بياييم با رعايت نکات زير حافظ سلامتي استخوان ها و جلو گيري از پوکي استخوان خود ، در سن ميانسالي و پيري باشيم.
1. هم اکنون که مقدار نياز روزانه کلسيم خود را مي دانيد ، سعي کنيد به ميزان لازم از مواد حاوي کلسيم در روز استفاده کنيد ، تا دچار کمبود ميزان کلسيم نشويد. اين ذخيره سازي به ويژه در دهه دوم و سوم بسيار پر اهميت است. در صورتي که نمي توانيد مقدار لازم کلسيم را از فرآورده هاي غذايي طبيعي تهيه کنيد ، براي جلوگيري از اين بيماري نا خوشايند ، سفارش مي شود ، به مصرف ترکيبات مکمل غذايي موجود در بازار بپردازيد.
2. ويتامين D براي سلامتي استخوان ها و جذب کلسيم لازم وضروري است. بنابراين زماني را در بيرون از منزل بگذرانيد ، تا آفتاب بتواند پوست را براي ساختن ويتامين Dتحريک کند.
3. به طور منظم ورزش کنيد. استخوان هاي اطفال با ورزش کردن ، محکم مي شوند و رشد طبيعي خواهند داشت. البته افراد بالغ نيز بايد تحرک کافي داشته باشند. استراحت و عدم تحرک باعث تحليل بافت استخواني مي شود. بهترين، مفيد ترين و کم خرج ترين ورزش براي انسان هاي بالغ و به ويژه افراد مسن پياده روي است. توجه داشته باشيد که ورزش هاي تحمل وزن مثل پياده روي نقش مهمي در رسوب کلسيم در استخوان ها دارند. ورزش هايي که فشار و تحمل استخواني ندارند ، کمتر از ورزش هاي تحمل وزن در اين مسئله اثر مثبت دارند.
4. از مصرف مواد افزايش دهنده پوکي استخوان مانند سيگار ، قهوه فراوان و ... خودداري کنيد.
5. جايگزيني هورمون هاي زنانه ، در خانم هاي يائسه زير نظر پزشک مي تواند مانع پوکي استخوان زودرس شود.
درمان پوکي استخوان
اگر پس از سنجش تراکم استخوان ، معلوم شد که مبتلا به پوکي استخوان هستيد، با نظر پزشک خود مي توانيد تحت درمان هاي زير قراربگيريد: درمان هاي متفاوتي هم اکنون براي پوکي استخوان وجود دارد که هر کدام با توجه به شرايط بيمار براي وي انجام مي گيرد. از جمله تجويز ترکيبات حاوي کلسيم و ويتامينD، تجويز ترکيبات فلورايد و دارو هاي کاهنده سرعت پوکي استخوان مانند Etidronale & Alendronale و... که تمام موارد ذکر شده بسيار پر خرج و گران هستند و تنها موارد اول يعني کلسيم و ويتامينD قابل دسترس تر، کم هزينه تر و براي عموم قابل استفاده تراست.
در نهايت در نظر داشته باشيد که تغذيه مناسب سرشار از کلسيم و پروتئين ، فعاليت و دوري ازعدم تحرک و انجام ورزش هاي مناسب از زمان کودکي و نوجواني ، بهترين و کم خرج ترين توشه و روش پيشگيري براي جلوگيري از پوکي استخوان است.
توصيه طلايي
مصرف روزانه نيم ليتر شير 50 درصد نياز افراد بالغ به پروتئين و 100 درصد نياز افراد به کلسيم را برآورده مي کند.
-
۱۳۸۷/۰۲/۰۶, ۲۳:۰۷ #2
لازم به تذکر است که نوشابه های گازدار به دلیل اینکه محتوی اسید فسفریک هستند ، باعث پوکی استخوان می شوند . بدین صورت که اسید فسفریک جایگزین کلسیم مغز استخوان می شود و با از بین بردن کلسیم باعث پوکی استخوان می شود .
-
۱۳۸۷/۰۴/۱۵, ۱۱:۳۵ #3
ضمن عرض تشکر از مطالب پزشکی این بخش اگر اجازه بدین من هم مطالبی رو که برای زندگی و سلامتی هممون مهمه در اختیارتون میذارم.امیدوارم که مورد استفاده دوستان عزیز قرار بگیره.
ببخشید برای ارسال مطلب جدید یا قرار دادن به یه بخشی مثلا پزشکی یا نجوم یا چیزای دیگه باید کجا ارسال کنیم
-
۱۳۸۷/۰۴/۱۵, ۱۱:۴۱ #4
به نام خدا
سلام
ارسالهای مطالب نجوم در این تاپیک http://www.askquran.ir/forumdisplay.php?f=180
و مطالب پزشکی در این تاپیکhttp://www.askquran.ir/forumdisplay.php?f=182
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۴/۱۵, ۱۱:۴۸ #5
عوامل غيرقابل كنترل در پوكي استخوان
مرکز تحقیقات غدد و متابولیسم دانشگاه
• سن:
با افزايش سن احتمال بروز پوكي استخوان بيشتر ميشود. بعد از 30 سالگي به ازاء هر 10 سال به تدريج علائم كاهش توده استخواني، افزايش مييابد.
كمردرد، كوتاه شدن قد، قوز پشت و شكستگي استخوان، علائم شايعي هستند كه با افزايش سن ديده ميشوند.
• جنس
زنان بيشتر از مردان به پوكي استخوان و شكستگي مبتلا ميشوند. (در زنان، از هر 3 نفر 1 نفر و در مردان از هر 8 نفر 1 نفر)، به طور كلي خانما در هر سني 4-5 براب آقايان، دچار شكستگي استخوان ميشوند. علت اين امر، كوچك و ظريف بودن استخوانهاي خانمها نسبت به آقايان ميباشد، همچنين تراكم استخوان آقايان بيشتر از خانمها است به همين دليل پوكي استخوان در آقايان كمتر است.
يكي از عوامل پوكي استخوان در آقايان كمبود هورمون مردانه يا تستوسترون ميباشد ولي عمدتاً ساير علل ابتلا به پوكي استخوان در آقايان ناشناخته ميباشد.
• يائسگي
هرچقدر يائسگي در سنين پايينتر شروع شود خطر ابتلا به پوكي استخوان زيادتر ميشود. يائسگي معمولاً حوالي 50 سالگي رخ ميدهد. با بروز يائسگي ميزان هورمون استروژن تخمدان كاهش مييابد، اين هورمون نقش مهمي در استحكام استخوانها دارد، با كمبود هورمون استروژن تخريب بافت استخواني افزايش مييابد.
ورزشهاي سنگين كه باعث قطع عادت ماهيانه بيش از 6 ماه ميشود. كاهش توده استخواني را به همراه خواهد داشت.
خانمهايي كه يائسگي زودرس دارند (قبل از 45 سالگي) و نيز بانواني كه تخمدانهايشان با جراحي برداشته شده است بيشتر در معرض ابتلا به پوكي استخوان ميباشند.
• سابقه فاميلي
وراثت از عواملي است كه در استحكام و سرعت از دست دادن توده استخوان اثر دارد. اگر مادر يا خواهرتان شكستگي استخوان داشته احتمال ابتلاي شما به شكستگي لگن 2 برابر ساير افراد ميشود.
• نژاد
خانمهاي آسيايي كه پوست و مويي روشن دارند بيشتر در معرض ابتلا به پوكي استخوان ميباشند.
• وزن و اندازه استخوانها
خانمهايي كه بسيار لاغر ميباشند يا استخوانبندي ظريفي دارند بخاطر وجود توده استخواني كمتر، بيشتر از خانمهايي چاق يا افرادي كه اسكلتبندي درشتي دارند مستعد ابتلا به پوكي استخوان ميباشند. (احتمال ابتلا به ناراحتيهاي ديگر در افرادي كه اضافه وزن دارند زيادتر است.
• بيماريهاي مزمن
پوكي استخوان بطور ثانويه در افرادي كه اختلالات هورموني و متابوليسمي مانند بيماريهاي مزمن كبد و كليه، ديابت نوع 1، افزايش هورمون تيروئيد و پاراتيروئيد، اختلالات رشد و هورمنهاي جنسي دارند ديده ميشود. التهاب روده و بيماريهايي كه ايجاد اختلال در جذب مواد غذايي كند و نيز اسهال مزمن، منجر به پوكي استخوان ميگردد حركت نكردن به مدت طولاني، بياشتهايي عصبي، افرادي كه عضو پيوندي دريافت ميكنند و برخي سرطانها هم پوكي استخوان ديده ميشود.
• داروها
از عوارض مصرف طولاني مدت، تركيبات كوتيكواستروئيدها كه به عنوان ضدالتهاب و ضدروماتيسم و ضدآلرژي تجويز ميشود، پوكي استخوان ميباشد كه با خوردن كلسيم و ويتامين d نميتوان از اين عارضه پيشگيري كرد. داروهاي حاوي كورتن بايد با تجويز پزشك مصرف شود
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۴/۱۵, ۱۱:۴۹ #6
پوکی استخوان شایع ترین بیماری استخوان می باشد که معمولاً تا بروز شکستگی علامتی ندارد. پوکی استخوان بیماری خاموش قرن اخیر است که به علت افزایش طول عمرافراد شیوع بیشتری پیدا کرده است. در این بیماری ماده استخوانی به تدریج از دست می رود و سبب کاهش تراکم استخوان می شود و آن را مستعد شکستگی می کند. در افراد مبتلا به این بیماری، شکستگی استخوان می تواند در اثر آسیبی جزئی ایجاد شود. این بیماری قابل پیشگیری است و می توان آن را قبل از بروز شکستگی تشخیص داد و درمان کرد.
در آمریکا سالانه 1،3 میلیون شکستگی استخوان در رابطه با پوکی استخوان رخ می دهد. در حدود نیمی از این شکستگی ها در قسمت مهره های ستون فقرات، یک چهارم در قسمت لگن خاصره و یک چهارم در مچ دست می باشد. شکستگی های به هم فشرده ی ناحیه ستون فقرات می توانند سبب درد کمر، کوتاهی قد و یا قوز مدور بشوند.
پوکی استخوان در خانم ها شیوع بیشتری نسبت به آقایان دارد. بعد از سن 50 سالگی، احتمال شکستگی مهره های پشت و لگن در خانم ها سه برابر ،و احتمال شکستگی مچ دست شش برابر آقایان هست. کاهش تراکم استخوان در خانم ها پس از یائسگی در دو مرحله صورت می گیرد. در مرحله ی اول کمبود «استروژن» Estrogen یا هورمون زنانه سبب کاهش سریع تراکم استخوان (3 در صد کاهش در سال در ستون فقرات) می شود. این مرحله تا پنج سال پس از یائسگی ادامه دارد. در مرحله دوم، این کاهش در حدود نیم درصد تراکم استخوان در سال می باشد. این کاهش تراکم استخوانی در آقایان از سن 55 سالگی شروع می شود.
بسیاری از عوامل سبب تسریع پوکی استخوان می شوند. این عوامل عبارتند از :
1) کمبود کلسیم
2) کمبود ویتامین D
3) الکل
4) مصرف سیگار
5) مصرف زیاد کافئین
6) لاغری بیش از اندازه
7) کم تحرکی
8) بیماری هایی از قبیل: پرکاری تیروئید، دیابت، روماتیسم و غیره
9) مصرف داروهایی از قبیل استروئیدها (Corticosteroids)، داروهای ضد صرع و شیمی درمانی.
سابقه خانوادگی پوکی استخوان و سفید پوست بودن نیز از عوامل خطرساز ایجاد پوکی استخوان هستند.
تشخیص پوکی استخوان با اندازه گیری تراکم استخوانی در قسمت لگن و مهره های ستون فقرات توسط دستگاهی به نام DXAداده می شود.
خانم ها از سن 65 و آقایان از سن 70 به بالا می بایستی برای پوکی استخوان آزمایش بشوند. این تست می تواند بنا بر تشخیص پزشک، در خانم های یائسه زیر 65 سال و آقایان بین 50 تا 70 سال بر اساس وجود عوامل خطر ساز انجام بشود.
پیشگیری و درمان:
ورزش به حفظ استحکام استخوان ها کمک می کند. رژیم غذایی باید شامل کلسیم در حدود 1200 میلی گرم در روز باشد. مصرف کلسیم بیش از 1500 میلی گرم در روز می تواند سبب سنگ کلیه و بیماری های قلبی بشود. ویتامین D نقش مهمی را در جذب کلسیم از روده، سلامت استخوان و ماهیچه ایفا می کند. میزان توصیه شده برای ویتامین D بین 800 تا 1000 (IU) برای افراد بالای 50 سال می باشد. افرادی که دچار کمبود ویتامین D هستند، احتیاج به مقدار بیشتری ویتامین D دارند که پزشک می تواند تجویز کند.
در حال حاضر داروهای مختلف برای پیشگیری و درمان پوکی استخوان بصورت خوراکی و یا تزریقی وجود دارند که پزشک متخصص می تواند با توجه به میزان پوکی استخوان و بیماری های دیگر مریض، آن ها را توصیه نماید.
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری