-
۱۳۸۷/۰۴/۰۹, ۰۷:۲۵ #1
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۶/۰۵, ۲۰:۵۱ #2
«حديث نفس»
زيارت نامهاى است از انسان به خويشتن خويش. شكايت نامهاى است كه به محضر عقل و وجدان تسليم مىشود تا هواى نفس را در زندان تاديب افكنده، راه دشمنىها را ببندد.
حديث نفس محكمهاى استبا شاهدان بسيار و با قضاوت «فطرت»، در تالار وجود انسانهاى پاك و الهى; آنها كه پاى از سنگلاخ دشمنىها بيرون برده و دست از منجلاب هوسها شسته، دل در كوى حضرت حق دارند و سر بر آستان او مىسايند.
حديث نفس دستورالعملى است از صميم جان براى روشنى روان، دستورالعملى كه بايدها و نبايدهاى آينده را پس از «بود»هاى گذشته ترسيم مىكند.
حديث نفس گفتارى از سر صدق با خداوند است .
سپس هدايتخويش را از پروردگار خواسته، رحمت و دلسوزى مىطلبد. درماندگى و خوارى خويش را به خاطر مىآورد و از بيمارى دل و غوطهور شدن در زشتىها مىنالد.
ياد خدا طراوت جان و نورانيت روح به انسان بخشيده، پروردگارش را خطاب كرده، از ژرفاى وجود، خشنودى و رضايتش را مىطلبد. او حسنات و كارهاى پسنديده خود را در شمار بدىها دانسته، بخشش و گذشت الهى را بسان آبشارى شوينده همه گناهان مىداند. از خداوند روشنى چشم مىخواهد، پذيرش خود و اعمالش را آرزو مىكند و انس با حق تعالى و همراهى و همرازى با او را دلخواه خود مىشمارد.
اميدوارم تاحدودي مطلب بيان شده باشد . اين نوشته گزيده اي بود ازكتابي در مورد زندگاني مرحوم حاج ميرزا جواد آقاي ملكي تبريزي.
-
تشکر
-
۱۳۸۹/۰۳/۰۴, ۱۶:۰۴ #3
- تاریخ عضویت
دي ۱۳۸۸
- نوشته
- 2,245
- مورد تشکر
- 5,583 پست
- حضور
- 19 روز 19 دقیقه
- دریافت
- 12
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
پاسخ:
با سلام خدمت دوستان عزیز،
حدیث نفس یک ترکیب اضافی به معنای؛ با خویشتن گفتن ، سخن با خویش گفتن ، به خود گفتن، است.[1]
در روایات بابی داریم به عنوان حدیث النفس و الوسوسه[2] که با دقت در این باب به این نتیجه می توان رسید که حدیث نفس در آن به همان معنای لغوی آن است. البته گاهی حدیث نفس به علت پوشیده و مخفی بودن آن در ردیف وسوسه های شیطانی آمده است که همین خصوصیت مخفی بودن را دارند.
اما بسیار اتفاق می افتد که حدیث نفس انسان ندای شرمساری او به درگاه خداوند ، عذر تقصیر آوردنش به بارگاه حضرت دوست می باشد. راز و نیاز و ندا وندبۀ او است با خالق هستی. سرکوب نفس اماره است. تفکر در اصل هستی و چرایی زندگی می باشد. این حدیث نفس بسیار ارزش مند است.
به دو نمونه از این روایات که در کتاب اصول کافی آمده است اشاره می کنم:
1- على بن مهزيار گويد: مردى به حضرت جواد عليه السلام نوشت و از وسوسه هائى که به خاطرش ايد شکايت کرد، حضرت در ضمن پاسخ نامه اش به او چنين نوشت : همانا خداى عزوجل اگر بخواهد تو را ثابت و پا برجا کند و از براى شيطان بر تو راهى قرار ندهد، و مردمى هم به پيغمبر صلى الله عليه و اله شکايت بردند از خاطره هائى که در دل انها افتد که اگر باد انها را به جاى دورى اندازد و يا قطعه قطعه شوند دوستر دارند از اينکه ان خاطره ها را بزبان ارند؟ پس رسول خدا صلى الله عليه و اله فرمود: اين را دريافتيد؟ (که اين خاطره ها بر شما بسيار گران است ؟) عرض کردند: ارى ، فرمود: سوگند به انکه جانم بدست اوست اين صريح ايمانست ، پس هر گاه انرا يافتيد (و احساس کرديد که اين خاطره ها به سراغتان امده ) بگوئيد: (((امنا بالله و رسوله و لا حول و لا قوة الا بالله ))(3)
2- حضرت باقر عليه السلام فرمود: مردى نزد رسول خدا صلى الله عليه و اله امد و عرض کرد: اى رسول خدا من منافق شدم ، فرمود: به خدا سوگند تو منافق نشده اى ، و اگر منافق بودى نزد من نمى امدى که مرا به ان اگاه کنى ، چه چيز تو را به شک انداخته ؟ به گمانم ان دشمن حاضر به خاطرت امده و به تو گفت : کى تو را افريده ؛ تو گفتى : خدا مرا افريده ، پس به ت گفته : کى خدا را افريده . عرض کرد: ارى بدانکه تو را براستى فرستاده سوگند که چنين شده ، فرمود: همانا شيطان ز راه کردارهاى شما (و جلوگيرى شما از اعمال نيک ) نزدتان ايد و بر شما دست نيابد پس از اين راه به سراغتان اد که شما را بلغزاند، و هرگاه چنين شد هر کدام شما (که برايش چنين رخ داد) خدا را بيگانگى ياد کند (خيالات شيطانى برطرف گردد).(4)
پی نوشتها:
1- لغت نامۀ دهخدا، لغت، حدیث نفس.
2- کافی، ج4، ص 155،ترجمه و شرح حاج سید جواد مصطفوی
3و4- همان
-
تشکرها 2
-
۱۳۸۹/۰۳/۰۶, ۰۹:۰۱ #4
- تاریخ عضویت
بهمن ۱۳۸۸
- نوشته
- 4,189
- مورد تشکر
- 9,649 پست
- حضور
- 63 روز 11 ساعت 17 دقیقه
- دریافت
- 1
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
با سلام و درود
انسان دارای ساحات مختلفی است، مثل ساحت عقل، ساحت عاطفه، ساحت دین داری، ساحت جسم، ساحت اخلاق و .... .
وقتی یکی از این ساحات با دیگری گفتگو می کند را حدیث نفس می گویند؛ مثلاً ساحت عقل انسان با ساحت عاطفه اش گفتگو می کند؛ و یا مثلاً انسان میل به خوردن فلان غذا دارد لذا ساحت و میل حیوانی یا جسمی می گویند این غذا را بخور، ولی ساحت عقل می گوید این غذا برای تو ضرر دارد، نخور.
پس همین که ساحات و امیال مختلف انسان، در تعارض ها، با هم به گفتگو می نشینند را حدیث نفس گویند.
أَللّهُمَّ صَلِّ عَلی فاطِمَةَ وَ أَبیها، وَ بَعلِها وَ بَنیها، وَ السِّرِ المُستَودَعِ فیها، بِعَدَدِ ما أَحاطَ بِهِ عِلمُک
خدایا! صلوات و درود تو بر فاطمه، و بر پدر فاطمه، و بر همسر فاطمه، و بر دو پسر فاطمه، و بر آن سرّی که در فاطمه به ودیعه نهاده ای؛ به آن تعداد که علم تو آن را در بر می گیرد.
-
تشکرها 2
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری