-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۸:۰۷ #1
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,188
- مورد تشکر
- 1,232 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
چرا در اسلام حق طلاق با مرد است؟
مسلمانان اسلام را دین وساوات و برابری میدانند این مساوات چگونه برای زنی که تمایلی به ادامه زندگی مشترک ندارد و به حکم اسلام محکوم به زندگی با مردی ایست که از او کراهت دارد و او را طلاق نمیدهد توجیه میشود
؟
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۸:۲۰ #2
دلیل بر این که حقّ طلاق دادن با مرد است، خطابات قرآن است. در آیات متعدّد مردان را مورد خطاب قرار مىدهد و مىفرماید: »إنْ طلقتم النساء، إذا طلقّتم النساء، طلقتموهنّ«. در این آیات خطاب به مردان است، همان طور که در ازدواج خطاب به مردان است، مثل »اذا نکحتم المؤمنات، فانکحوا ماطاب لکم، فانکحو هن باذن أهلهنّ«.
از این جا مىتوانیم این نتیجه را بگیریم که طبیعتاً حق طلاق از آنِ کسى است که موقع ازدواج، به دنبال آن مىرفت و به اصطلاح به خواستگارى زن مىرفت. در کلام فقها آمده است:
»الطلاق بید من أخذ بالساق؛ طلاق به دست کسى است که در ابتداى ازدواج دست زن را گرفت (با او ازدواج کرد)«.
از جهت قانون طبیعت نیز چنین است که از ابتداى خلقت همیشه بر اساس فطرت خدادادى، مردان به دنبال ازدواج با زنان و به خواستگارى آنان مىرفتند. به تعبیر دیگر: مردان طالب و زنان مطلوب بودند، از این رو حق طلاق به کسى داده مىشود که به دنبال عقد ازدواج رفته است.
در صورتى حق طلاق با مرد است که در ضمن عقد ازدواج، حق توکیل در طلاق به زن واگذار نشده باشد. اگر در ضمن عقد ازدواج، مرد و زن توافق کنند زن در صورتى که لازم بداند یا در صورتى که مرد دچار عارضهاى شود، از جانب مرد وکیل باشد که خود را مطلّقه کند، زن نیز حق طلاق خواهد داشت.
در قانون مدنى جمهورى اسلامى آمده است: «طرفین عقد ازدواج مىتوانند هر شرطى را که مخالف با مقتضاى عقد مزبور نباشد، در ضمن عقد ازدواج یا عقد لازم دیگر بنمایند، که خود را مطلّقه نماید». (ماده 1119)
بنابراین از نظر فقهى و از نظر قانون مدنى ایران، گرچه حق طلاق به صورت یک حق طبیعى براى مرد است، ولى به صورت یک حقّ قراردادى و تفویضى مىتواند به زن واگذار شود.
در مواردى نیز حاکم شرع مىتواند زنى را مطلّقه کند و آن در مواردى است که مرد نه به وظائف زوجیت عمل مىکند و نه زن را طلاق مىدهد. حاکم شرع زوج را احضار مىکند و به او تکلیف مىکند که زنش را طلاق دهد. اگر طلاق نداد، حاکم طلاق مىدهد.
امام صادق(ع) فرمود:
»هر کس زنى دارد و او را نمىپوشاند و نفقه وى را نمىپردازد، بر پیشواى مسلمانان لازم است آنها را به وسیله طلاق از یکدیگر جدا کند«.(1)
بنابراین اسلام در مورد حق طلاق این نظریه را مىپذیرد که راه طلاق براى زن باز است. وى مىتواند ضمن عقد نکاح شرط وکالت بر طلاق بکند. نیز مىتواند به حاکم شرع براى طلاق گرفتن در صورت خوددارى شوهر مراجعه کند.(2)
چرا حق طلاق به صورت مطلق به زنان داده نشده است؟
در فلسفه احکام اسلام، کانون خانواده و هر چه موجب استحکام آن شود، داراى اهمیت و ارزش بوده و هر چه موجب از بین رفتن آن شود، مطرود و منفور است.
اصل اولیه در اسلام، حفظ کانون خانواده است، مگر آن که مفسده حفظ آن بیشتر از مصلحت آن باشد، به همین جهت طلاق به عنوان آخرین راه حل که مبغوض نزد خدا است، تشریع شده است.
حال که اصل اولیه حفظ کانون خانواده است، باید طلاق در حداقل موارد اجرا شود و تا جایى که امکان دارد، نباید این امر صورت نگیرد.
با توجه به این مسئله اسلام حق طلاق را به دلایل متعدد، به طور مطلق در اختیار زن قرار نداده است، زیرا اوّلاً در بسیارى از موارد که زن، رضایت از شوهر ندارد، کانون خانواده مىتواند همچنان استحکام یافته و برقرار بماند و عدم رضایت زن به رضایت تبدیل شود.
توضیح: حیات خانوادگى به علاقه طرفین وابسته است، اما روانشناسى زن و مرد در این جهت متفاوت است. طبیعت، علائق زوجین را به این صورت قرار داده که زن پاسخ دهنده احساسات مرد باشد. علاقه و محبت پایدار زن، به صورت واکنش به علاقه و احترام مرد به زن است.
خداوند کلید محبت را در اختیار مرد قرار داده، او است که اگر زن را دوست بدارد و نسبت به او وفادار بماند، زن نیز او را دوست مىدارد و نسبت به او وفادار مىماند. چون وفادارى زن بیشتر از مرد است، بى وفایى زن عکسالعمل بى وفایى مرد است.
خداوند کلید فسخ ازدواج را به دست مرد داده، یعنى مرد با بىعلاقگى و بىوفایى نسبت به زن، او را سرد و بى علاقه مىکند، برخلاف زن که بىعلاقگى اگر از او شروع شود، معمولاً تأثیر چندانى در علاقه مرد ندارد. از این رو معمولاً بىعلاقگى مرد منجر به بى علاقگى طرفین مىشود، ولى بى علاقگى زن لزوماً منجر به بىعلاقگى طرفین نمىشود. سردى و خاموشى علاقه مرد مساوى است با مرگ ازدواج و پایان حیات خانوادگى. اما سردى و خاموشى زن به مرد، آن را به صورت بیمارى نیمه جان در مىآورد که امید بهبود و شفا دارد. حال اگر بى علاقگى از طرف زن شروع شود، براى مرد اهانت نیست که زنِ محبوب خود را به زور قانون نگه دارد، تا تدریجاً او را به زندگی دلگرم کند، ولى براى زن اهانت و غیر قابل تحمل است که براى حفظ حامى خود به زور و اجبار قانون متوسل شود، یعنى به زور شوهر خود را نگه دارد.
این مطلب در صورتى است که علت بىعلاقگى زن، فساد اخلاق و ستمگرى مرد نباشد، ولى اگر مرد، ستمگرى را آغاز کند، در نتیجه زن به مردش بى علاقه شود، مطلب دیگرى است.
به هر حال تفاوت زن و مرد در این است که مرد به جسم زن نیازمند است و زن به قلب مرد.(3)
هم چنین از جهت رنجش و ناراحتى، زنان زودتر از مردان رنجور و ناراحت مىشوند و صبر و تحمل آنان کمتر از مردان است، اما پس از مدتى رنجورى برطرف مىشود. حال اگر حق طلاق به زنان داده مىشد، چه بسا فوراً به طلاق رو آورند.
همچنین چون ازدواج، حقوق و وظایف مالى و اقتصادى را بر شوهر لازم مىکند، جدا شدن و طلاق براى او سخت تر از زنان است، زیرا مهریه را باید پرداخت کند، در حالى که زن گیرنده است و در طلاق هیچ بار مالى بر او تحمیل نشده، بلکه استفاده مالى دارد، بنابراین شرایط طلاق (که در اسلام مبغوضترین حلال دانسته شده) براى مرد سخت و سنگین است و براى زن از نظر مالى و اقتصادى نه تنها سخت نیست، بلکه مىتواند مطلوب باشد.
پىنوشتها:
1. شهید مطهرى، نظام حقوق زن در اسلام، ص 315.
2. همان.
3.همان، ص 284.
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۸:۴۹ #3
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,188
- مورد تشکر
- 1,232 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
جناب رضوان در متن شما امده که فقها گفته اند که الطلاق بید من اخذ الساق
یعنی این حدیث نیست و فقط کلام فقهاست؟
یعنی به صرف کلام فقهای هزار سال پیش که همشونم مرد بودن زن امروز باید در به در حقوق اولیه خودش باشه؟
ویرایش توسط yeganeh : ۱۳۸۷/۰۵/۳۱ در ساعت ۱۸:۵۰
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۸:۵۱ #4
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,188
- مورد تشکر
- 1,232 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
چه حرف اشتباهی که به هم خوردن چیزی فقط به دست کسی باشه که به دنبال ان بوده است یعنی در عقد بیع هم فقط خریدار حق بر هم زدن معامله رو داره؟؟؟این خیلی غیر عاقلانه به نظر میاد
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۸:۵۶ #5
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,188
- مورد تشکر
- 1,232 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
در بسیاری از موارد طلاق به دلیل بی علاقگی نیست که علاقه ان را نجات دهد . بسیاری از موارد زن مرد را دوست دارد اما به دلایل مختلف نمیتواند با او زندگی کند
در این متن نوشته است که مرد میتواند زن را به زور قانون نگه دارد تا او را به زندگی علاقمند کند این از شان یک انسان به دور است که اختیارش دست دیگری باشد چه برسد که به زور قانون در اختیار دیگری قرار بگیرد این واقعا شرم اور است
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۱۹:۰۰ #6
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,188
- مورد تشکر
- 1,232 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
اگر مهریه در مقابل طلاق است پس باید زنان بتوانند بدون رضایت مرد با بخشیدن مهریه خود را از قید ازدواج نامطلوب خود نجات دهند اما در دادگاهها چنین مطلبی وجود ندارد و مرد حتی میتواند علاوه بر نپرداختن مهریه به شرط طلاق مبالغ بیشتری را هم دریافت کند .
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۲۳:۳۴ #7
- تاریخ عضویت
اسفند ۱۳۸۵
- نوشته
- 5,435
- مورد تشکر
- 4,566 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
27
یعنی اگه مرد بخواد می تونه زن رو به زور توی خونش نگه داره؟!
به نظر نمی رسه اندکی بی منطقی پشت این مسئله خوابیده؟!
دست به دست من بده
پا به پای من بیا
نگو امروز مال ما
بگو فردا رو میخوام
به لطف الهی فردا از آن ماست....
-
۱۳۸۷/۰۵/۳۱, ۲۳:۴۴ #8
- تاریخ عضویت
اسفند ۱۳۸۵
- نوشته
- 5,435
- مورد تشکر
- 4,566 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
27
یه نکته دیگه همب رای بنده سئوال است.
ببینید!
مرد می تونه نیاز جنسیش رو با صیغه کردن زن در زمان طلاق بر طرف کنه یا زمانی که از همسرش دائمیش دوره!
چرا؟!
دست به دست من بده
پا به پای من بیا
نگو امروز مال ما
بگو فردا رو میخوام
به لطف الهی فردا از آن ماست....
-
۱۳۸۷/۰۶/۰۱, ۰۸:۱۸ #9
اولش ایه قران است بعد کلام فقها آیات متعدّد مردان را مورد خطاب قرار مىدهد و مىفرماید: »إنْ طلقتم النساء، إذا طلقّتم النساء، طلقتموهنّ«. در این آیات خطاب به مردان است، همان طور که در ازدواج خطاب به مردان است، مثل »اذا نکحتم المؤمنات، فانکحوا ماطاب لکم، فانکحو هن باذن أهلهنّ«.
از این جا مىتوانیم این نتیجه را بگیریم که طبیعتاً حق طلاق از آنِ کسى است که موقع ازدواج، به دنبال آن مىرفت و به اصطلاح به خواستگارى زن مىرفت.
در ضمن این حکم از آيات 226 و 233 سوره بقره و 1 و 2 سوره طلاق استنباط شده است
ویرایش توسط اخلاقي : ۱۳۸۷/۰۶/۰۱ در ساعت ۰۸:۲۷
-
تشکر
-
۱۳۸۷/۰۶/۰۱, ۰۸:۳۰ #10
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری