جهت مشاهده مطالب کارشناسان و کاربران در این موضوع کلیک کنید







موضوع: تفاوت نظام اسلامي و نظام سرمايهداري
-
۱۳۸۷/۰۶/۲۲, ۰۰:۳۹ #1
- تاریخ عضویت
خرداد ۱۳۸۷
- نوشته
- 3,425
- مورد تشکر
- 1,987 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
تفاوت نظام اسلامي و نظام سرمايهداري
نظام ما، نظام سرمايهداري نيست. نظام سرمايهداري، به جمعِ ثروت، به رونق اقتصادي و به مجموع در آمد ملي نگاه ميکند و برايش مهم نيست که اين ثروتْ چگونه به دست ميآيد، به دست کي ميآيد و چند درصد از مردم، چگونه از آن استفاده ميکنند! بايد در آمد ملي بالا برود، ثروت زياد شود، تلاش اقتصادي مورد حمايت قرار گيرد؛ که مورد حمايت هم قرار ميدهند. قوانين هم در اين جهت است. قدرت اجرايي هم در اين جهت است. کشورهاي سرمايهداري ـ آن هم نه همه بلکه بعضي ـ حداکثر کاري که ميکنند اين است که بيمهها و تضمينهايي را براي قشرهاي مظلوم و محروم ميگذارند، تا حداقلي هم به آنها برسد. اين، نظام سرمايهداري است.
نظام اسلامي، اينگونه نيست. نظام اسلامي ميفرمايد: «بالعدل قامت السماوات و الارض». اصل، عدالت است. البته، توليد ثروت هست. نظام اسلامي، يک جامعه فقير نميخواهد. يک ملت فقير و يک درآمد عمومي ناچيز نميخواهد. از ثروتها استفاده ميکند؛ علم را پيشرفت ميدهد، منابع زيرزميني را استخراج ميکند، انسانها را به رشد عقلاني ميرساند، تجارت ميکند و صنعت راه مياندازد. تاريخ اسلام نشان داد که اسلام به برکت همين احکام نوراني، در يک دوره طولاني، صاحب علم و صنعت در کلّ جهان بوده است. اما جهت همه اينها، عدالت است. ثروت هست؛ اما بايد عدالت در جامعه تضمين شود. براي عدالت، منتظر امام زمانيم. پيغمبران آمدند؛ همه هم براي اقامه قسط آمدند؛ «لِيَقومَ النّاسُ بِالقِسطِ (حديد: 25)» اينها حرفهاي خيلي پرمعنايي است که قرآن به ما گفته است؛ نهجالبلاغه به ما گفته است و در روايات ائمّه هم هست.
اين، جهت را مشخّص ميکند. قسط يعني همين: اگر جامعه برخوردار است، همه باشند. نميگوييم همه يکسان؛ چون يکساني امکان ندارد. بالاخره تلاشها، همّتها و قوّتها مختلف است. بعضي بيشتر تلاش ميکنند؛ بعضي کمتر ميکنند. بعضي ابتکار بيشتري دارند. استعدادها يکسان نيست. «وَ لايَزالونَ مُختَلِفينَ * اِلا مَن رَحِمَ رَبُّکَ وَ لِذلِکَ خَلَقَهُم (هود: 118 و 119)» مردم، داراي اختلاف در استعدادند. بحث در اين نيست که يکسان باشند. بحث در اين است که به قدر استعدادشان کار کنند و به قدر همّتشان تلاش کنند و همه بتوانند به قدر قدرتشان به دست بياورند. کسي محروم نماند؛ کسي مظلوم نماند؛ کسي سرکوب شده نماند. اين، آن هدف اصلي است
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری