-
۱۳۸۷/۰۷/۰۵, ۲۰:۱۲ #1
- تاریخ عضویت
مهر ۱۳۸۷
- نوشته
- 19
- مورد تشکر
- 29 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
صفات عبد الرحمان
با سلام
لطفا صفات عبد الرحمان را همراه با ذکر سوره بیان کنید
با تشکر
:salavat(10):
-
۱۳۸۷/۰۷/۰۶, ۰۷:۳۹ #2
بسم الله الرحمن
انصافا سوال خوب و زيبايي است در آيات قرآن 12 صفت از صفات عباد الرحمن چنين بر شمرده شده است :
وَ عِبَادُ الرَّحْمَانِ الَّذِينَ يَمْشُونَ عَلىَ الْأَرْضِ هَوْنًا وَ إِذَا خَاطَبَهُمُ الْجَهِلُونَ قَالُواْ سَلَامًا(63)
وَ الَّذِينَ يَبِيتُونَ لِرَبِّهِمْ سُجَّدًا وَ قِيَامًا(64)
وَ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا اصْرِفْ عَنَّا عَذَابَ جَهَنَّمَ إِنَّ عَذَابَهَا كَانَ غَرَامًا(65)
إِنَّهَا سَاءَتْ مُسْتَقَرًّا وَ مُقَامًا(66)
وَ الَّذِينَ إِذَا أَنفَقُواْ لَمْ يُسْرِفُواْ وَ لَمْ يَقْترُُواْ وَ كَانَ بَينَْ ذَالِكَ قَوَامًا(67)
وَ الَّذِينَ لَا يَدْعُونَ مَعَ اللَّهِ إِلَاهًا ءَاخَرَ وَ لَا يَقْتُلُونَ النَّفْسَ الَّتىِ حَرَّمَ اللَّهُ إِلَّا بِالْحَقِّ وَ لَا يَزْنُونَ وَ مَن يَفْعَلْ ذَالِكَ يَلْقَ أَثَامًا(68)
يُضَاعَفْ لَهُ الْعَذَابُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَ يخَْلُدْ فِيهِ مُهَانًا(69)
إِلَّا مَن تَابَ وَ ءَامَنَ وَ عَمِلَ عَمَلًا صَالِحًا فَأُوْلَئكَ يُبَدِّلُ اللَّهُ سَيَِّاتِهِمْ حَسَنَاتٍ وَ كاَنَ اللَّهُ غَفُورًا رَّحِيمًا(70)
وَ مَن تَابَ وَ عَمِلَ صَالِحًا فَإِنَّهُ يَتُوبُ إِلىَ اللَّهِ مَتَابًا(71)
وَ الَّذِينَ لَا يَشْهَدُونَ الزُّورَ وَ إِذَا مَرُّواْ بِاللَّغْوِ مَرُّواْ كِرَامًا(72)
وَ الَّذِينَ إِذَا ذُكِّرُواْ بَِايَاتِ رَبِّهِمْ لَمْ يخَِرُّواْ عَلَيْهَا صُمًّا وَ عُمْيَانًا(73)
وَ الَّذِينَ يَقُولُونَ رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَ ذُرِّيَّتِنَا قُرَّةَ أَعْينٍُ وَ اجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَامًا(74)
أُوْلَئكَ يجُْزَوْنَ الْغُرْفَةَ بِمَا صَبرَُواْ وَ يُلَقَّوْنَ فِيهَا تحَِيَّةً وَ سَلَمًا(75)
خَلِدِينَ فِيهَا حَسُنَتْ مُسْتَقَرًّا وَ مُقَامًا(76)
بندگان (خاص خداوند) رحمان، كسانى هستند كه با آرامش و بىتكبّر بر زمين راه مىروند و هنگامى كه جاهلان آنها را مخاطب سازند (و سخنان نابخردانه گويند)، به آنها سلام مىگويند (و با بىاعتنايى و بزرگوارى مىگذرند) (63)
كسانى كه شبانگاه براى پروردگارشان سجده و قيام مىكنند (64)
و كسانى كه مىگويند: «پروردگارا! عذاب جهنم را از ما برطرف گردان، كه عذابش سخت و پر دوام است! (65)
مسلّماً آن (جهنم)، بد جايگاه و بد محلّ اقامتى است!» (66)
و كسانى كه هر گاه انفاق كنند، نه اسراف مىنمايند و نه سختگيرى بلكه در ميان اين دو، حدّ اعتدالى دارند. (67)
و كسانى كه معبود ديگرى را با خداوند نمىخوانند و انسانى را كه خداوند خونش را حرام شمرده، جز بحق نمىكشند و زنا نمىكنند و هر كس چنين كند، مجازات سختى خواهد ديد! (68)
عذاب او در قيامت مضاعف مىگردد، و هميشه با خوارى در آن خواهد ماند! (69)
مگر كسانى كه توبه كنند و ايمان آورند و عمل صالح انجام دهند، كه خداوند گناهان آنان را به حسنات مبدّل مىكند و خداوند همواره آمرزنده و مهربان بوده است! (70)
و كسى كه توبه كند و عمل صالح انجام دهد، بسوى خدا بازگشت مىكند (و پاداش خود را از او مىگيرد.) (71)
و كسانى كه شهادت به باطل نمىدهند (و در مجالس باطل شركت نمىكنند) و هنگامى كه با لغو و بيهودگى برخورد كنند، بزرگوارانه از آن مىگذرند. (72)
و كسانى كه هر گاه آيات پروردگارشان به آنان گوشزد شود، كر و كور روى آن نمى افتند. (73)
و كسانى كه مىگويند: «پروردگارا! از همسران و فرزندانمان مايه روشنى چشم ما قرار ده، و ما را براى پرهيزگاران پيشوا گردان!» (74)
(آرى،) آنها هستند كه درجات عالى بهشت در برابر شكيباييشان به آنان پاداش داده مىشود و در آن، با تحيّت و سلام رو به رو مىشوند. (75)
در حالى كه جاودانه در آن خواهند ماند چه قرارگاه و محلّ اقامت خوبى! (76)
اين آيات دوازده صفت از صفات ويژه آنان را بيان مىكند كه بعضى به جنبههاى اعتقادى ارتباط دارند، و برخى اخلاقى، و پارهاى اجتماعى، قسمتى جنبه فردى دارد و بخش ديگرى جمعى است، و رويهم رفته مجموعهاى است از والاترين ارزشهاى انسانى.
نخستين توصيفى كه از" عِبادُ الرَّحْمنِ" شده است، نفى كبر و غرور و خودخواهى است
دومين وصف آنها حلم و بردبارى است
در دومين آيه به سومين ويژگى آنها كه عبادت خالصانه پروردگار است پرداخته مىگويد" آنها كسانى هستند كه شبانگاه براى پروردگارشان سجده و قيام مىكنند
چهارمين صفت ويژه آنان خوف و ترس از مجازات و كيفر الهى است:" آنها كسانى هستند كه پيوسته مىگويند پروردگارا عذاب جهنم را از ما بر طرف گردان كه عذابش سخت و شديد و پر دوام است"
پنجمين صفت ممتاز" عباد الرحمن" اعتدال
و دورى از هر گونه افراط و تفريط در كارها مخصوصا در مساله انفاق است
ششمين ويژگى" عباد الرحمن" كه در آيات مورد بحث آمده توحيد خالص است كه آنها را از هر گونه شرك و دوگانه و يا چند گانه پرستى دور مىسازد
هفتمين صفت، پاكى آنها از آلودگى به خون بيگناهان است:" آنها هرگز انسانى را كه خداوند خونش را حرام شمرده، جز به حق، به قتل نمىرسانند
هشتمين وصف آنها اين است كه: دامان عفتشان هرگز آلوده نمىشود
نهمين صفت برجسته آنان احترام و حفظ حقوق ديگران است" آنها كسانى هستند كه هرگز شهادت به باطل نمىدهند
دهمين توصيف اين گروه از بندگان خاص خدا، داشتن چشم بينا، و گوش شنوا به هنگام برخورد با آيات پروردگار است، مىفرمايد:" آنها كسانى هستند كه هر گاه آيات پروردگارشان به آنها ياد آورى شود كر و كور روى آن نمىافتند
يازدهمين ويژگى اين مؤمنان راستين آن است كه توجه خاصى به تربيت فرزند و خانواده خويش دارند و براى خود در برابر آنها مسئوليت فوق العادهاى قائلند" آنها پيوسته از درگاه خدا مىخواهند و مىگويند پروردگارا از همسران و فرزندان ما كسانى قرار ده كه مايه روشنى چشم ما گردد
و بالآخره دوازدهمين وصف برجسته اين بندگان خالص خدا كه از يك نظر مهمترين اين اوصاف است اينكه آنها هرگز به اين قانع نيستند كه خود راه حق را بسپرند بلكه همتشان آن چنان والا است كه مىخواهند امام و پيشواى جمعيت مؤمنان باشند و ديگران را نيز به اين راه دعوت كنند.( تفسير نمونه، ج15، ص: 150)
خدايا ما را نيز از اين افراد قرار بده آمين
-
-
۱۳۸۹/۰۴/۲۸, ۰۷:۵۷ #3
خطبه ي متقين (همّام) در نهج البلاغه شرح كاملي است بر صفات عباد الرحمان از زبان امام علي(ع)
-
تشکر
-
۱۳۸۹/۰۵/۰۵, ۲۲:۲۸ #4
- تاریخ عضویت
اسفند ۱۳۸۸
- نوشته
- 974
- مورد تشکر
- 1,077 پست
- حضور
- 1 روز 6 ساعت 49 دقیقه
- دریافت
- 2
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
یکی از صفات عبد الرحمن هم این است که اسماء و صفات الله را محترم می شمارند و از آنها برای نامگذاری فرزندانشان استفاده نمی کنند ، مثلا از احد ، صمد ، کریم ، رحیم ، رحمان و غیره به این منظور استفاده نمی کنند و در صورت استفاده همانند عبد الرحمن به اول همه آنها عبد اضافه می کنند که می شود عبدالاحد ، عبد الصمد ، عبدالکریم ، عبدالرحیم وغیره.
ضمنا عبدالرحمن هرگز برای نامگذاری از اسمهایی همانند عبدالحسن ، عبدالحسین ، عبدالرضا و غیره استفاده نمی کنند چه رسد به اینکه از اسمهایی همانند غلامحسن ، غلامحسین ، غلامرضا استفاده کنند.
-
۱۳۸۹/۰۵/۰۶, ۰۱:۲۱ #5
- تاریخ عضویت
تير ۱۳۸۹
- نوشته
- 2,764
- مورد تشکر
- 6,862 پست
- حضور
- 15 روز 10 ساعت 21 دقیقه
- دریافت
- 3
- آپلود
- 0
- گالری
-
2
عبد در لغت در اصل به معنای اظهار تذلل و خشوع است. یک درجه خشوع همین است که به همدیگر احترام می گذاریم و هر چه شخص مقابل محترم تر، اظهار فروتنی و خشوع ما بیشتر است و ایرادی هم ندارد اما بالاترین درجه خشوع و خضوع و تذلل عبادت است که مختص ذات اقدس اله است و عبادت غیر او شرک است.
(لسان العرب، ج3، ص: 271): أَصل العُبودِيَّة الخُضوع و التذلُّل
(المفردات في غريب القرآن، ص: 542): العُبُودِيَّةُ: إظهار التّذلّل، و العِبَادَةُ أبلغُ منها، لأنها غاية التّذلّل، و لا يستحقّها إلا من له غاية الإفضال، و هو اللّه تعالى، و لهذا قال: أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ [الإسراء/ 23]
به برده و غلام هم بخاطر خضوع و خشوع و فرمانبری اش در برابر صاحب و مولایش عبد اطلاق می شود: عَبْداً مَمْلُوكاً لا يَقْدِرُ عَلى شَيْء (نحل/75)
برده مملوكى را كه قادر بر هيچ چيز نيست.
در حدیث آمده که دانشمندی یهودی از امیر المؤمنین علی (ع) سؤالاتی پرسید از جمله اینکه: تو پیغمبری؟ فرمود: من برده و غلامی از غلامان محمدم.
تعبیر حضرت چنین است:
فَقَالَ يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ أَفَنَبِيٌّ أَنْتَ فَقَالَ وَيْلَكَ إِنَّمَا أَنَا عَبْدٌ مِنْ عَبِيدِ مُحَمَّدٍ (ص) (الكافي ج : 1 ص : 90)
در اینجا هیچکس عبد را به معنای عبودیت نمی داند چون شرک است و از ساحت علوی بدور است بلکه به معنای برده و غلام است.
عبدی که در نامهای عبدالحسین و عبدالرضا و مانند آن دیده می شود، به معنای خضوع و خشوع لغوی است نه به معنای عبادت و از این جهت ایرادی ندارد.
البته از آنجا که کلمه عبد در بیشتر موارد، درباره عبادت خدای تعالی استفاده می شود، بهتر است که بجای آنها، نام حسین و رضا و مانند آن انتخاب شود و عبد اضافه نشود.
در باب نامگذاری فرزندان در احادیث سفارش شده که نام نیکو برای فرزندان انتخاب نمایید و نامهایی که دلالت بر بندگی خدای تعالی داشته باشد، به عنوان بهترین نامها ذکر شده:
پیامبر اکرم فرمودند: «بهترین نامها، عبدالله و عبدالرحمان و نامهایی است که دلالت بر بندگی خدا دارند».
امام باقر(ع): «درستترین نامها آن است که به بندگى خوانده شود و برترین آنها نام پیامبران است».
ویرایش توسط صدیقین : ۱۳۸۹/۱۲/۰۶ در ساعت ۲۰:۱۳
وَ مَنْ يُطِعِ اللَّهَ وَ الرَّسُولَ فَأُولئِكَ مَعَ الَّذينَ أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِمْ مِنَ النَّبِيِّينَ وَ الصِّدِّيقينَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصَّالِحينَ وَ حَسُنَ أُولئِكَ رَفيقاً (نساء/69)
و كسى كه خدا و پيامبر را اطاعت كند، همنشين كسانى خواهد بود كه خدا، نعمت خود را بر آنان تمام كرده از پيامبران و صدّيقان و شهدا و صالحان و آنها رفيق هاى خوبى هستند
-
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری