جهت مشاهده مطالب کارشناسان و کاربران در این موضوع کلیک کنید







موضوع: تفسير سوره مبارکه كوثر(مدیریت بحث:کوثرولایت)
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۰۷ #1
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
تفسير سوره مبارکه كوثر(مدیریت بحث:کوثرولایت)
بسم الله الرحمن الرحيم
إِنَّا أَعْطَيْنَاكَ الْكَوْثَر(1)فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَانْحَرْ(2)إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ الْأَبْتَرُ(3)
سوره کوثر در مكه نازل شده و دارای ۳ آيه است. کلمه کوثر به معنی خیر فراوان است. در اینکه منظور از کوثر، نهری است در بهشت، یا حوضی در محشر، یا ذریه و فرزندان زیاد، یا علمای امت، یا نبوت و قرآن، یا علم و حکمت یا... نظریههای گوناگونی وجود دارد.
ویرایش توسط Moamma : ۱۳۹۰/۰۸/۲۶ در ساعت ۱۰:۱۰ دلیل: اصلاح بسم الله
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 11
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۴۲ #2
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
از دیدگاه بسیاری از مفسران سوره کوثر در شأن فاطمه زهرا و فرزندان او نازل شدهاست.محققا ما به تو خیر کثیر (فاطمه) دادیم (۱) پس به شکرانه اش برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن (۲) و بدان که محققا شماتت گوی و دشمن تو ابتر و بلا عقب است (۳).فخر رازي مفسر اهل سنت در تفسير كبير نوشتهاست:قول سوم این است که این سوره به عنوان رد بر کسانی نازل شده که عدم وجود اولاد را بر پیغمبر اکرم خرده میگرفتند، بنابراین معنی سوره این است که خداوند به او نسلی میدهد که در طـول زمـان باقی میماند، ببین چه اندازه از اهل بيت را شهيد کردند، در عین حال جهان مملو از آنهاست، این در حالی است که از بنی امیه (که دشمنان اسلام بودند) شخص قابل ذکری در دنیا باقی نماند، سپس بنگر و ببین چقدر از علمای بزرگ در میان آنهاست مانند باقر و صادق و رضا و نفس زکیه. هزاران هزار از فرزندان فاطمه در سراسر جهان پخش شدند، در میان آنها نویسندگان و فقها و محدثان و مفسران والامقام و فرماندهان عظیم بودند که با ایثارو فداکاری در حفظ آیین اسلام کوشیدند.
در حدیثی از پيامبر(س) آمدهاست:
هرکس آن را تلاوت کند خداوند او را از نهرهای بهشتی سیراب خواهد کردو به عدد هر قربانی که بندگان خدا در روز عيد قربان قربانی میکنند، و همچنین قربانی هائی که اهل كتاب و مشرکان دارند، به عدد هر یک از آنان اجری به اومی دهد.
ویرایش توسط كوثر ولايت : ۱۳۸۷/۰۸/۲۸ در ساعت ۱۰:۴۴
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۴۶ #3
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
شان نزول سوره كوثر
برخلاف پیش بینیهای دشمنان پیامبر که ادعا می کردند نسلی از آن حضرت باقی نخواهد ماند، اما به واسطه حضرت فاطمه(س) تنها فرزند رسول خدا، نسل پاکی به وجود آمد که منشاء تمام خوبیهای جهان شده و به برکت آنها اسلام حفظ شد.
فاطمه دختر نبوت، همسر ولایت و مادر امامت است در حالیکه بسیاری حضرت محمد(ص) را به واسطه نداشتن فرزند پسر سرزنش کرده و پیش بینی می کردند که نسلی از پیامبر باقی نخواهد ماند .
از دیدگاه بسیاری از مفسران سوره کوثر در شأن فاطمه زهرا و فرزندان او نازل شده است .
" انا أعطیناک الکوثر . فصل لربک وانحر. ان شانئک هو الأبتر.
محققا ما به تو خیر کثیر (فاطمه ) دادیم . پس به شکرانه اش برای پروردگارت نماز بخوان و قربانی کن . و بدان که محققا شماتت گوی و دشمن تو ابتر و بلا عقب است ."
در تفسیر نمونه آمده است که فخر رازی مفسر اهل سنت در تفسیر کبیر نوشته است: " قـول سوم این است که این سوره به عنوان رد بر کسانی نازل شده که عدم وجود اولاد را بر پیغمبر اکـرم خرده می گرفتند، بنابراین معنی سوره این است که خداوند به او نسلی می دهد که در طـول زمـان باقی می ماند ... هزاران هزار از فرزندان فاطمه در سراسر جهان پخش شدند، در میان آنها نویسندگان و فقها و مـحـدثان و مفسران والامقام و فرماندهان عظیم بودند که با ایثار و فداکاری در حفظ آیین اسلام کوشیدند. "
بسیاری از بزرگان عـلـمای شـیعه یکی از روشنترین مصداقهای آن را وجود مبارک فاطمه دانـسـتـه اند چرا که شأن نزول آیه می گوید: آنها پیغمبر اکرم را متهم می کردند که بلاعقب است، قرآن ضمن نفی سخن آنهامی گوید: « ما به تو کوثر دادیم ».
از ایـن تـعـبیر استنباط می شود که این خیر کثیر همان فاطمه زهرا است زیرا نسل و ذریه پـیـامـبـر بـه واسطه همین دختر گرامی در جهان انتشار یافت، نسلی که نه تنها فرزندان جـسـمـانی پیغمبر بودند بلکه آیین او و تمام ارزشهای اسلام را حفظ و به آیندگان ابلاغ کردند
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۴۸ #4
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
تفسیر سوره کوثر
استاد محمود ویسی
نام سوره کوثر است بر وزن فوعل که صیغه ی مبالغه است ازماده کثرت . و اینجابه معنی فراوانی است مطلق فراوانی ؛یعنی کثرت در هر چیزی را شامل می شود و به قرینه ی آیات بعدی ، اشاره به کثرت در خیر می باشد . کثرت در هرچیزی که انسان طالبش است و به آن نیازمند است . طبیعت انسان را خداوند طوری خلق کرده است ؛ که زیادت طلبی یکی از ویژگی های شخصیتی اوست .منتهی باید تعدیل شود و به تعادل برسد . مال زیاد می خواهد ، بالاترین مقام می خواهد ، طولانی ترین عمر را می خواهد و نهایتا" انسان می خواهد نمیرد این معنای سوره است .این سوره یک سوره مکی است ، لذا محور سوره هم مشخص است که اصلاح بینش است وقتی که کسی می خواهد خداوند را بندگی کند و دیگران را به بندگی دعوت کند ، می بایست احساس ضعف و کمبود نکند و گرنه در دعوتش موفق نخواهد شد و این نکته بسیار مهم می باشد .باید اهل کوثر بود و به کم قانع نشد .بایستی قادر و مقتدر باشی ؛ چون خدای تو قادر و مقتدر می باشد . بایستس نچنان از هز حیث قوت بگیری و دارای همت بلند شوی که در هرمیدانی حق انتخاب را از ان خود سازی . مجال ندهی که دیگران تو را انتخاب کنند . بلکه تو انتخاب کردن کار انسان های مقتدر است ، کار انسان های توانا است . اگر انسان از لحاظ علمی معلوماتش بالا باشد ، چه در زمینه علوم تجربی و چه در زمینه های دیگر ، حرف اول را می زند و مسلمانان نباید همیشه گیرنده و ریز خوار باشند بلکه باید از هر حیث بخشنده و قوی باشند و ما این استعداد را داریم اصلاح بینش خود مبنی براین که تا انسان خود را اهل کوثر نسازد و در راستای حرکت نکند که خداوند کوثر را از آن او بگرداند ،نمی تواند بندگی کوفقی را داشتته باشد .
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۴۸ #5
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
این که در تفسیر کوثر گفته اند که نهری است در بهشت ، منکر آن نیستیم زیرا در حدیث وارد است . اما به استناد معنی لغوی کوثر باید گفت که تمام کثرت ها در باب خیر را کلمه ی کوثر در بر می گیرد . ما از هر چیزی هم بیشترش را می خواهیم و هم بهترین آن را . از آن طرف کریم و معطی است لذا دربخشیدن کم نمی آورد و به قول مولوی فقط مشتری می خواهد . این کوثر را خداوند به همه ی افاد و بندگان خودش داده است که بهترین کوثر قرآن و هدایت است و ما بسیار نیازمند هدایتهای قرآنی در زمینه ی اصلاح بینش ها و منشها هستیم
ویرایش توسط كوثر ولايت : ۱۳۸۷/۰۸/۲۸ در ساعت ۱۰:۴۹
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۵۰ #6
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
انا اعطیناک الکوثر *
ما به تو خیر وخوبی بی نهایت فراوانی را عطا کرده ایم *
1- انا اعطیناک الکوثر ما به تو کوثر دادیم .کوثر تمام حیات ما را در بر می گیرد . هر چه داریم مال خداوند است . وبدون این که تقاضا کنیم به ما داده است . چیزهای بسیار گران قیمت را به همه ی ما داده است و زشت است که دهان باز کنیم و از خداوند چیزهای بی ارزشی را مانند ماشین _ خانه و ... درخواست کنیم . تو فقط مشتری شو من همه چیز را به تو می دهم ان چیزهایی که برای تو خیر داشته باشد . اکثر ا" از دعا کردن و یا استجابت دعا این برداشت را دارند که استجابت زمانی اتفاق می افتد که خداوند ب خواسته ی ما موافقت بکند .مثلا" مریضی را که بخواهیم شفا بدهیم و اگر شفا پیدا نکرد بگوییم که دعای ما استجابت نشد . در حالی که اینطوری نیست قسمتی از استجابت دعا توفیق دعا کردن است و دعا کردن یکی از نمادهای بنده شدن است و دعا کردن نمادی از کوثر است . و استجابت دعا حتماگ نباید مبت باشد گاهی اوقات خداوند با جواب منی دعا را استجابت می کند .زیرا خداوند خیر و صلاح بندگانش را بهتر می داند .انا اعطینا ک الکوثر تو ای داعی خیلیچیزها داری .ای بنده ، ای دین دار تو هیچ کمبودی نداری .پس آیا کسی که مریضی است مرتب دکتر می رود . انواع دارو مصرف می کند دچار کمبود نیست ؟ باید گفت نه اینها کمبود نیستند بلکه این ها هدایای اهی هستند ، حالا هرچه مشکلات بزرگتر باشند هدایای خداوند هم بزرگتر می باشد و درحالی که بینش دنیایی می گوید نخیر این ها همه دردسر ، بلا و مصیبت و بدبختی هستند . و خداوند هر گاه بخواهد به بنده ای هدیه ای بدهد مشکلی را برایش پیش می آورد .حالا هر چه مشکل بزرگتر ، هیه بزرگتر . انا اعطیناک الکوثر .
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 6
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۵۰ #7
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
اعطینا : از عطا به معنای مطلق بخشش است . بخششی که اگر از طرف خداوند باشد طبیعتا" بخششی بی منت است . و اگر از جانب غیر خدا باشد ، می تواند بی منت باشد و یا با منت باشد .لذا اگر این بخشش از طرف خداوند باشد در انسان تحول مثبت ایجاد می کند و اگر دهنده غیر خدا باشد ، ما هر لحظه باید منتظر تحقیر باشیم ، یا منتظر باشیم که پشیمان شود و آن را از ما پس بگیرد . تنها دهنده ایکه خیال ما راحت کرده است و هر چه را که به ما داده است از ما نمی گیرد،خداوند است . و عجیب است که کمترین تشکر را هم انسان از خداوند دارد . بیشترین تشکر را در رابطه با کسانی دارد که کمترن ها را می دهند و منتظر بیشترین تشکرها هستند . و وقتی که اعطا شد دو تا مفعول می خواهد که یکی کاف است ، که مفعول اول است ، و دیگری کوثر است که مفعول دوم آن می باشد .
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۰:۵۰ #8
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
کوثر:
همچنان که در معنای نام سوره گفتیم به معنای مبالغه است اینجا خیر فراوان است .چون چیزی راکه خداوند معطی آن باشد شر نیست . چیزی را که خداوند دهنده ی آن می باشد ، خیر است ، چه مادی و چه غیر مادی . و ما نیازمند این خیرها هستیم ، احساس خود کم بینی نکنیم ، فکر نکنیم چیزی نداریم ، خیلی چیزها را خداوند به ما داده است و البته بعضی چیزها را هم برای ما محدود کرده است و به نداده است . حالا خیلی ها ممکن است از وضعیت اقتصادیشان راضی نباشند می خواهند که خداوند مرتب به صورت وافر بر آنها ببارند . اما اگر دنیا را باهمه ی امکاناتش به کسی داد معنی اش این نیست که آن فرد در نزد خداوند خیلی مکرم است و اگر دنیا را به کسی نداد و یا کم داد معنی اش این نیست که آن فرد در نزد خداوند بی ارزش است . این تعبیر را خداوند در سوره ی فجر دارد که انشاءالله در آن سوره توضیح بیشتری خواهیم داد. بلکه همه یاینها ابتلاء و آزمایش می باشد . زرا اگر خداوند یکک سری امکانات را به من داد یعنی من را اکرام کرده است و اگر یک سری امکانات را به من نداد یعنی خداوند به من اهانت کرده استدر حالی که اصلا" اینطوری نیست و نکته جالبی که در حدیث است و پیامبر اشاره می کند این است که : خداوند دنیا را هم به دوستانش و هم به دشمنانش میدهد اما دین را فقط به دوستانش میدهد و به دشمنانش نمی دهد .
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 9
-
۱۳۸۷/۰۸/۲۸, ۱۵:۳۵ #9
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 155
- مورد تشکر
- 552 پست
- حضور
- 2 ساعت 48 دقیقه
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
با سلام و تشکر
با سلام وعرض تشکر
با سپاس از ارایه مطالب جالب و خواندنی جنابعالی و تشکر از اینکه جوانب مختلف را مورد برسی قرار دادید .
کل متن را مطالعه نموده ولذت بردم با پوزش فقط در چند جا پر اهمیت اشتباه تایپ باعث اشکال درک مطلب برای خوانندگان است .
چنانچه زحمت مرور دوباره متن را تقبل نموده و اشتباهات تایپ را تصحیح فرمایید خوانندگان متن را به سهولت دریافت خواهند نمود.
در یک مورد نیز به نظر حقیر( نمی توان) می توان تایپ شده .مجددا از زحمت شما بردر بزرگوار به سهم خود تشکر و قدردانی می نمایم
و امید است حقیر را عفو فرمایید.
التماس دعا
ویرایش توسط rezanasr : ۱۳۸۷/۰۸/۲۸ در ساعت ۱۸:۵۴ دلیل: تصحیح لعت
-
تشکرها 7
-
۱۳۸۷/۱۰/۲۱, ۱۱:۴۲ #10
- تاریخ عضویت
آبان ۱۳۸۷
- نوشته
- 23
- مورد تشکر
- 85 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
نخست مى فرمايد: ما به تو كوثر عطا كرديم (انا اعطيناك الكوثر).
((كوثر)) وصف است كه از كثرت گرفته شده ، و به معنى خير و بركت فراوان است ، و به افراد سخاوتمند نيز كوثر گفته مى شود.
در اينكه منظور از كوثر در اينجا چيست ؟ در روايتى آمده است كه وقتى اين سوره نازل شد پيغمبر اكرم (صلى اللّه عليه و آله و سلّم ) بر فراز منبر رفت و اين سوره را تلاوت فرمود، اصحاب عرض كردند: اين چيست كه خداوند به تو عطا فرموده ؟ گفت : نهرى است در بهشت ، سفيدتر از شير، و صافتر از قدح (بلور) در دو طرف آن قبه هائى از در و ياقوت است ....
در حديث ديگرى از امام صادق (عليه السلام ) مى خوانيم كه فرمود: كوثر نهرى است در بهشت كه خداوند آن را به پيغمبرش در عوض فرزندش (عبد الله كه در حيات او از دنيا رفت ) به او عطا فرمود.
بعضى نيز گفته اند: منظور همان حوض كوثر است كه تعلق به پيامبر (صلى اللّه عليه و آله و سلّم ) دارد و مؤ منان به هنگام ورود در بهشت از آن سيراب مى شوند.
بعضى آن را به نبوت تفسير كرده ، و بعضى ديگر به قرآن ، و بعضى به كثرت اصحاب و ياران ، و بعضى به كثرت فرزندان و ذريه كه همه آنها از نسل دخترش فاطمه زهرا (عليهاالسلام ) به وجود آمدند، و آنقدر فزونى يافتند كه از شماره بيرونند، و تا دامنه قيامت يادآور وجود پيغمبر اكرمند، بعضى نيز آن را به شفاعت تفسير كرده و حديثى از امام صادق در اين زمينه نقل نموده اند.
تا آنجا كه ((فخر رازى )) پانزده قول در تفسير ((كوثر)) ذكر كرده است ، ولى ظاهر اين است كه غالب اينها بيان مصداقهاى روشنى از اين مفهوم وسيع
سوال : خداوند سوره كوثر را در جواب كداميك از اهانت هاي مشركان به پيامبر و به چه منظور نازل فرمود ؟
إِنَّــا أَعْطَيْنَــــاكَ الْــكَوْثَرَ
-
تشکرها 6
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری