-
۱۳۸۷/۰۹/۱۷, ۲۰:۰۱ #1
- تاریخ عضویت
فروردين ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,957
- مورد تشکر
- 3,494 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 28
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
روح چیست؟
1- روح چیست ؟
روح، موجودی مجرد است - غير مادي و قابل قسمت نیست و حیات و فعالیت اعضای بدن، به او متكی است .
علامه طباطبائی در تفسیر "المیزان" مینویسد: "كلمه روح به طوری كه در لغت معرفی شده، به معنای مبدأ حیات است كه جاندار به وسیله آن قادر بر احساس و حركت ارادی میشود ولی مراد از روح در این آیات همان روح و نفس به نام "نفس ناطقه" میباشد كه در كالبد همه افراد انسانهای موجود، وجود دارد. و وجود آن از ناحیه خدا و وابسته به او است.(1)
قرآن میفرماید: فَإِذا سَوَّیتُهُ وَ نَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی(2)
هنگامی كه كار انسان را به پایان رساندم و در او از روح خود (یعنی یك روح شایسته و بزرگ) دمیدم. و در آیه مباركه دیگر چنین وارد شده است:
2- واژه روح ؟
واژه روح در قرآن در آیات متعددی تكرار شده است و آن را منحصر به انسان و یا انسان و حیوان ننموده است، بلكه آن را در غیر انسان و حیوان نیز اثبات نموده است.
مثل جبرئيل .يا فرشته مخصوص .
قرآن می فرماید : تنزل الملائكة والروح .... (3) ملائکه و فرشته بزرگ به زمین نازل میشوند..
و نیز آیه ..فَاتَّخَذَتْ مِنْ دُونِهِمْ حِجابا فَأَرْسَلْنا اِلَیها رُوحَنا (4).
مریم میان خود و آنان حجابی افكند و در این هنگام، ما روح خود را به سوی او فرستادیم".
وروح انسان : مانند آیه مباركه :
یسْئَلُونَكَ عَنِ الرُّوحِ قُلِ الرُّوحُ مِنْ أَمْرِ رَبِّی (5). از تو (ای پیامبر) راجع به روح میپرسند، بگو روح از كار خدا است و به شما جز اندكی از علم داده نشده است". در این آیه گرچه روح، مطلق آورده شده و لكن از قرائن موجود در آیه، استفاده میشود كه مراد از روح مورد سؤال، روح انسانی است كه به امر خدا انجام گردیده است. بنابر عقیده بیشتر مفسّران در آیه بالا روح به معنای روان و عامل حیات بهكار رفته است .
پي نوشت:4- سوره مریم آیه 17
1- ت تفسیر المیزان - موسوی، ج25، ص 340 - 341
2-سوره حجرآیه 29
3- سوره قدر آیه 4
5- سوره اسراء آیه 85
ادامه دارد.........
الهمّ صلّ علی محمّد وآل محمّد
-
تشکرها 3
-
۱۳۸۷/۰۹/۳۰, ۱۵:۱۸ #2
- تاریخ عضویت
اسفند ۱۳۸۵
- نوشته
- 1,799
- مورد تشکر
- 3,021 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 0
- آپلود
- 0
- گالری
-
18
بنام خدا
روح ، به معانى مختلفى در قرآن به كار رفته است .
آيات 29 سوره حجر و 72 سوره ص ـ كه از جهت لفظ يكسان است ـ درباره روح انسانى است كه وجود او به آن است .
«فإذا سويتُه و نفختُ فيه من روحى فقعوا له سجدين ; پس چون به او سامان دادم و از روح خود در آن دميدم ، برايش به سجده درافتيد .»
در آيات ديگرى نيز القا و دميدن روح به بدن مادّى مورد توجّه قرار گرفته است ; مانند: «ثم سوّئه و نفخ فيه من روحه ; (سجده ، 9) سپس اندام او را موزون ساخت و از روح خويش در او دميد .»
بايد توجه داشت كه منظور از اضافه و نسبت روح به خدا (روحى) شرافت داشتن و بيان عظمت روح است .(1)
حقيقت روح : برخى از مفسران ، در بيان حقيقت روح انسانى اقوالى را ارائه كرده اند; ولى از آن جا كه دانش مربوط به روح انسان و كيفيت آن در اختيار عموم بشر قرار داده نشده ، تنها اقوالى پذيرفتنى است كه مستند به اخبار و روايات باشد . خداوند متعال مى فرمايد: «و يَسئلونك عن الروح قل الروح من أمر ربّى و ما أُوتيتم من العلم إلاّ قليلاً; (اسراء ، 85) اى رسول از تو درباره حقيقت روح مى پرسند . بگو: روح از امر پروردگار من است و علمى كه به شما روزى شده ، بسيار اندك است .»
انسان ، براى شناخت حقيقت يك امر ماورايى و خارج از قدرت دركش ابزارى جز روايات ندارد . در روايات نيز برخى از صفات روح آمده است ; چنان كه ابوبصير از امام باقر يا امام صادق (عليهما السلام ) روايت كرده كه حضرت در پاسخ وى در مورد «و يسئلونك عن الروح .. .» فرمودند: همان است كه در همه جنبندگان وجود دارد . ابابصير مى گويد: پرسيدم آن چيست ؟ فرمود: از عالم ملكوت و از قدرت است .(2)
چنان كه در ابتدا ذكر شد ، روح در قرآن به معنا و يا معانى ديگرى نيز به كار رفته است ; چنان كه در آيه 38 سوره نبأ و آيه 52 سوره شورى ـ بنابر احتمالى كه داده اند ـ روح به معناى فرشته است .(3)
*******
1 . تفسير الميزان ، ذيل تفسير آيه فوق .
1 . ترجمه الميزان ، ج 13 ، ص 296 ، به نقل از تفسير عياشى ، ج 2 ، ص 317 ، ح 163 .
1 : حقيقت روح ، احمد زمرديان
-
تشکرها 2
-
۱۳۸۷/۰۹/۳۰, ۱۸:۱۴ #3
- تاریخ عضویت
فروردين ۱۳۸۶
- نوشته
- 1,957
- مورد تشکر
- 3,494 پست
- حضور
- نامشخص
- دریافت
- 28
- آپلود
- 0
- گالری
- 0
3- حال پس خود روح از چه مبدأ و منشأ است؟
خداوند جواب داد كه مبدأ آن از فرمان خدا است و مانند نور خورشید بر ابدان تابیده و اگر فرمان الهی نبود و از ورای عالم طبیعت، دستوری نرسیده و فروغی نتافته بود، همه چیز جامد بود و صامت".
علامه طباطبائی در تفسیر "المیزان" مینویسد: " روح مبدأ حیات است كه جاندار به وسیله آن قادر بر احساس و حركت ارادی میشود ولی مراد از روح در این آیات همان روح و نفس به نام "نفس ناطقه" میباشد كه در كالبد همه افراد انسانهای موجود، وجود دارد. و وجود آن از ناحیه خدا و وابسته به او است.(1)
فَإِذا سَوَّیتُهُ وَ نَفَخْتُ فِیهِ مِنْ رُوحِی (2)
هنگامی كه كار انسان را به پایان رساندم و در او از روح خود (یعنی یك روح شایسته و بزرگ) دمیدم". و در آیه مباركه دیگر چنین وارد شده است:
كلمه "من" در همه این آیات میفهماند كه روح از جنس و سنخ امر استعلامه طباطبائی در معنای امر در ذیل آیاتی كه از تفسیر "المیزان" نقل كردیم، میگوید: امر هر چیز عبارت است از ملكوت آن چیز و برای هر موجودی، ملكوتی و امری است كه در آیات 185 و آیه 75 سوره انعام و آیه 4 سوره قدر به آن اشاره شده است. مطابق آیات قرآن هر دو پدیده یعنی پدیده مادی و قابل لمس یعنی "عالم خلق" و پدیدههای امری و مجرد غیر مادی یعنی "امر و خلق" هر دو از جانب خداوند میباشد چنانكه در سوره اعراف آیه 54 میفرماید: "اَلا لَهُ الخَلْقُ وَ الأَمْرُ". "آگاه باشید كه آفرینش و تدبیر جهان از آنِ اوست یعنی به فرمان او است".
4- امر خدا چيست؟
و آنگاه امر را بیان میكند و میفرماید:
إِنَّما أَمْرُهُ إِذا أَرادَ شَیئا أَنْ یقُولَ لَهُ كُنْ فَیكُونُ (3) .
جز این نیست كه هرگاه خداوند اراده كند چیزی را، امر كند به او و بگوید باش، پس به وجود میآید .
عالم خلق و عالم امر
به طور كلی در مطالعه آیات قرآنی در جهان آفرینش دو پدیده، جلب توجه مینماید: یكی پدیده "خلق" كه در مسیر سلسله علل و اسباب، قرار داشته و بر زمان و مكان، منطبق میگردد و مسیر تكامل را تدریجا میپیماید. دیگری پدیده "امر" كه نشان دهنده ارتباط موجودات با خداوند میباشد، در این پدیده، تدریج وجود ندارد و تنها با اراده خداوند بهطور آنی، موجود میگردد و اسباب و وسائل مادّی در آن راه ندارد و در حقیقت پدیده و عالم امر كه روح از آن عالم است، عالم موجودات غیر مادی است8
خداوند این معنی را در آیات دیگر از جمله آیه 59 سوره آل عمران، نیز متذكّر میگردد به این صورت كه ابتدا خلقت آدم را ذكر و ارتباط آن را با خاك كه یكی از اسباب آن است، بیان، سپس وجود آن را بدون ارتباط به چیزی با تعبیر "كُنْ" یعنی "باش" خاطرنشان میسازد پس كیفیت خلقت آدم به صورت تدریج، انجام پذیرفته ولی نفخ روح به صورت غیر تدریجی و یا پدیده امر به وجود آمده پس روح انسان به امر خداوند موجود گشته است و نظیر این آیه را خوانندگان میتوانند در آیات 12 تا 14 سوره "مؤمنون" مطالعه نمایند.
چنانكه در آیه 59 سوره آل عمران ملاحظه میگردد، قرآن پیدایش پدیده روح را به عنوان كیفیتی متفاوت با مراحل قبلی، معرفی كرده است یعنی جنین در ماههای اول دوره جنینی، دارای حیات و در حال رشد و نموّ میباشد و موقعی كه رشد به حدّی رسید كه ساختمان قلب، كامل گردید و شروع به طپش نمود و اعضای بدن كامل شد، حیات نباتی جنین تبدیل به حیات عالیتری گردیده، پدیده دیگری به نام روح و نفس، به وجود میآید و از آن تعبیر به كیفیت امری شده است.
در روایت وارد از امام سجاد علیهالسلام در تفسیر نورالثقلین(4) به این حقیقت اشاره شده كه حیات ابتدائی كه بیشتر، جنبه نباتی دارد به كیفیت بالاتری كه برای تعقّل و زندگی مستقل آماده گردیده، تبدیل میگردد .
پس؛ از آیات فوق استفاده میشود كه روح موجودی محقق و مجرّد از ناحیه پروردگار بوده، جسم نیست زیرا جسم قسمتپذیر بوده و روح، قسمتپذیر نیست، و روح عَرَض هم نیست زیرا كه عَرَض را به خود، قائم نبود و جان اصل آدمی است و همه اعضاء، تبع وی است،
رازی كه میان جانِ جانان منست *** دانسته نیست و گفتنش نیست روا
5- ويژگيهاي نفس و روح انسان چيست؟
امام صادق(ع) درباره آیه ( و نفس وماسواها ) فرمود : خلقها وصورها و قوله : ( فألهمهافجورها وتقواها ) أي عرفها و ألهمها ، ثم خيرها فاختارت .(5) خداوند ، روح را آفرید و همه خوبی ها و بدی ها را به او آموخت و آزادش گذاشت تا هرچه بخواهد انجام دهد.
امام علي(ع) فرمود : إن النفس لجوهرة ثمينة من صانها رفعها و من ابتذلها وضعها .(6)
روح انسان جواهرگرانقیمتی است که هر کس از آن محافظت کند ، بر ارزشش خواهد افزود و هر کس قدرش را ندانست و از آن مراقبت نکرد ، از ارزشش خواهد کاست.
پي نوشت:
1 - ترجمه آقای موسوی، ج25، ص 340 و 341
2- سوره حجر آیه 29
3- سوره یس آیه 82.
4-تفسير علي بن إبراهيم : ج2 ص 424
5- بحارالانوار ج24 ص 70
6- غرر الحكم : 3494
ادامه دارد...........
الهمّ صلّ علی محمّد وآل محمّد
-
تشکر
اطلاعات موضوع
کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند
در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)
اشتراک گذاری